Spring til indhold

Spørgsmål#6 – Hvad går parterapi ud på?

Parterapeut Mikael Hoffmann Et af de hyppige spørgsmål til mig er: “Hvad går parterapi ud på?”

”Er det noget med at krænge sin sjæl ud, analysere barndommen, og skændes for åbent tæppe?”

Nej! Ikke i terapien hos mig!

  1. Bevidstgørelse
  2. Færdighedslæring
  3. Vanedannelse

I den parterapi eller par-coaching, jeg tilbyder, vil jeg lære jer nogle helt konkrete værktøjer og færdigheder, efter at vi først har bevidstgjort, hvad problemerne er. Når vi ved, hvor skoen trykker, skal I lære nogle nye strategier, nogle nye måder at kommunikere på. Jeg er meget velorganiseret og meget struktureret, hvilket jeg har erfaring med virker bedst, når der er knas i parforholdet. Det er typisk kommunikationen og forståelsen, der er problemet, og tilmed tilliden, trygheden og respekten for hinanden, der er væk. Derfor gør det ondt i parforholdet. Når man stadig forsøger at få det til at fungere, er det måske fordi der er børn involveret, eller man har en virksomhed sammen. Det kan også være, at man tænker: ”Det kan da ikke være rigtigt, at vi var så glade og forelskede i begyndelsen, og nu føler jeg mig ikke forstået. Jeg føler mig trådt på, eller ignoreret.”


Klik her for at se flere anmeldelser

Der kan være mange forskellige udfordringer. Som parterapeut har jeg haft omkring 400 par i min klinik, og med mere end 10.000 klienttimer i bagagen, har jeg opdaget, at problemet i bund og grund drejer sig om misforståelser. Man får ikke udtrykt sig klart og tydeligt. Det handler ikke om bare at vælte sine følelser og tanker ud over partneren. Dette er en stor misforståelse. Det er noget med at få sat nogle rammer og aftaler op med hinanden, om hvornår man taler sammen, hvad man siger til hinanden, og hvordan man taler sammen, og når disse ting falder på plads, og man ved, at nu er det denne ramme, det handler om, og man ved hvorfor denne samtale finder sted, føler man sig i trygge omgivelser og tør åbne op. Man behøver ikke at være bange for at blive kritiseret, og man kan udtrykke det, man føler og mener uden at starte en smertefuld lavine. Kommunikationen bliver frugtbar og styrker parforholdet, samt sikrer en dagligdag, der ikke lider under misforståelser og frustrationer.

Det handler om at kunne anvende de rigtige værktøjer fra værktøjskassen. Skal der sættes en skrue i væggen, skal man jo ikke bruge hammeren. Når man lærer at anvende de rette løsninger til det pågældende problem, så ved man, at det er skruetrækkeren, der gør arbejdet rigtigt.

Det har en hel del med vaner at gøre. Der skal ryddes op i gamle vaner og dårlige mønstre. Grund-trinene er bevidstgørelse, færdighedslæring og vanedannelse. Først skal man vide noget om problemet, for at kunne gøre noget ved det. Dernæst skal man lære nogle nye værktøjer og strategier, for at kunne få noget andet, end dét, man har haft hidtil. Til sidst skal de nye færdigheder bankes godt fast som nye vaner til erstatning for de gamle ubrugelige vaner.

Det er, hvad jeg tilbyder. Jeg er konkret, og klar i spyttet, kalder tingene ved deres rette navn, og når vi har fået det på plads, kan vi begynde at tale om, hvilke følelser der er. Jeg trækker på et stort erfaringsgrundlag. Jeg har set, hvad der virker ude i verden, og hvad er ikke virker, og så har jeg desuden en ingeniørbaggrund udover min psykoterapeutuddannelse. Jeg er en meget praktisk og målrettet parterapeut.

Så parterapi hos mig er ikke noget med, at det er den enes skyld. Vi er lige ansvarlige for, at noget er gået galt. Det er aldrig den enes skyld alene. Når mine klienter får succes med deres parforhold efter et forløb hos mig, er det den bedste anbefaling og succes, jeg kan få.

5:19 minutter https://youtu.be/Cx5V-HyD7No

Klik også ind på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.
.