Spørgsmål#26 – Min partner er meget negativ og kritiserende

LangdistancevandringNegativ eller positiv

Hvorfor er nogen mennesker så negative og kritiserende? Eller omvendt, overdrevne positive og nærmest lalleglade?

Der er en helt naturlig forklaring på dette.

For at forstå de grundlæggende mekanismer, skal vi tilbage til urtiden, for at finde svaret. Forestil dig, at der går 2 familier i ur-skoven. Efter at have gået i lang tid, kommer de ud i en solbeskinnet lysning.

1) I den ene familie glæder kvinden sig over varmen og lyset, og sætter sig i solen, for endelig at nyde den. I den anden familie er kvinden anderledes agtpågivende og undersøger omgivelserne for eventuelle flyvende rovdyr eller andre farer i forbindelse med skiftet ud i lyset. Hvilken familie ville mon have størst sandsynlighed for at overleve for 100.000 år siden? Nok den sidste.

2) Mændene i begge ur-familierne er jægere, der fanger byttedyr til aftensmaden. Men begge er ikke lige heldige hver gang. Faktisk slipper byttet væk ni ud af ti gange. I den ene familie får det manden til at føle sig opgivende og udtrykke sin magtesløshed. I den anden familie fokuserer manden på (de få) gange, han har haft succes, og han praler vidt og bredt med hvor dygtig en jæger han er. I hvilken af de to familier er der mon størst sandsynlighed for at alle bliver mætte hver dag? Nok den sidste.

Derfor er mænd (det maskuline i os alle sammen) overvejende positive, og kvinder (det feminine i os alle sammen) mest negative.


Klik her for at læse artiklen, hvor jeg afslører to hemmeligheder fra parforholdet

Respekt

I bund og grund handler det om respekten for hinanden, og respekten for, at den anden er anderledes. Det er svært at forstå for mange mennesker, fordi det vi selv synes og oplever føles så rigtigt.


Psst… Gør som flere end 1.600 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Den person, der er den kritiske i parforholdet, er den, der har mest af den feminine energi af de to i sig. Det gælder både for mænd og kvinder. Hvis man ser verden i et negativt skær, kan partneren virke overfladisk. Hvis man udtrykker sin misbilligelse af dette, kan den anden måske føle sig kritiseret og bebrejdet, men det er bare et spørgsmål om at I er forskellige. I skal ”bare” kunne udtrykke jer hensigtsmæssigt til hinanden og udnytte de fordele, der er ved hver især.


Psst… Gør som flere end 1.600 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Ødsel eller nærig

Et eksempel er parret, hvor den ene er ødsel, og den anden er nærig. De skal på ferie sammen, og det første år er det den ødsle, der skal stå for at spare pengene sammen. Da de kommer frem til ferietidspunktet, er der ikke en krone at holde ferie for, for alt er brugt på mere eller mindre ligegyldige ting. Derfor er det nærigpinden, der skal finde en eller anden discountferie.

Næste år bytter de to roller, og nu er det nærigpinden, der skal spare sammen til ferien. Undervejs vil den ødsle blandt andet gerne ud og spise en aften, men nærigpinden siger nej. Da de når frem til ferietidspunktet, er der masser af penge at holde ferie for, og nu er det den ødsle (eller ekstravagante), der skal finde en god ferie. Det bliver på et fem-stjernet hotel, og den nærige mener, at de godt kunne nøjes med et tre-stjernet, men siger ikke noget, da de respekterer hinanden. Hvilken type ferie mon de får det år?

Det er nøjagtigt de samme mennesker, men de er bevidste om deres forskellige styrker, svagheder, roller, og de har respekt for hinanden. De anerkender egne stærke og svage sider, – og den andens! På den måde får de det bedste ud af situationen. Det gælder både med økonomi, men bestemt også børneopdragelse, sex, bolig, arbejde, sport, fritid, og alt muligt andet. Det er bestemt ikke altid let, for hvis det havde været det, havde de gjort det for længst.

Det gælder om at skabe gode rammer for den trygge kommunikation, så der kan komme forståelse i parforholdet, med tillid, tryghed og respekt for hinanden.


05:19 minutter

Har du brug for gode råd og hjælp til dit parforhold, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Klik også ind på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.
.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann