Spring til indhold

Spørgsmål#20 – Hvornår skal man lade sig skille?

  • Anslået læsetid: 3 min read

LangdistancevandringHjem >> Spørgsmål & Svar >> Spørgsmål#20 – Hvornår skal man lade sig skille?


Man kan være enormt vrede på hinanden, og stadig have mulighed for at genfinde det gode parforhold. Man kan skændes så det brager, for alle de frustrerede følelser kan nemt dække over kærlighed og længsel.

Det er først, hvis der kommer foragt mellem jer, at I skal overveje, om en skilsmisse er den rette løsning. Følelser af vrede, frustration, opgivenhed, ydmygelse, kan som sagt dække over varme følelser. Selv i et raseri er der kærlighed. Det er først når foragt eller fuldstændig tomhed og ligegyldighed er til stede i længere perioder, at skilsmisse kan være det rette valg. Er der børn involveret, har det nogle uhyggelige konsekvenser, at forældrene er onde ved hinanden eller giver op.


Mikael Hoffmann


Det er vigtigt at gøre sig klart, at en smerte i parforholdet ikke behøver at betyde, at man giver op og lader sig skille. Skilsmissen er for mange en kattelem ud af de umiddelbare vanskeligheder, men hvis problemerne fortsætter med en ny partner, er man jo lige vidt.

Nogle mennesker tror, at det er bedst for børnene, at man lader sig skille, men ofte hænger det sammen med, at de psykologiske forsvarsmekanismer og følelserne snyder en – til skade for netop børnene.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Er der tale om misbrugs-, utroskabs- eller volds-problematikker i parforholdet, bør man spørge sig selv, hvordan det kan være gået så vidt, og hvad ens eget ansvar er i tilstanden. Hvis man tror, at det udelukkende er partnerens ”skyld”, uden at kigge på ens egen strategi, der har en del af ansvaret, risikerer man blot at gentage omstændighederne, blot med en ny partner. Og en ny, og en ny…. Forholdet begyndte jo ikke sådan, vel?

Hvis forholdet fra starten af var præget af uhensigtsmæssighederne fra begyndelsen af, og man er jo velvidende gået ind i det, så er det en lektie, man selv skal lære, med fx grænsesætning, selvværd osv.

Hvis uhensigtsmæssighederne derimod er opstået undervejs, så må man spørge sig selv, hvorfor det er sket. Om man selv med sin adfærd og holdning har et ansvar for, at det er vakt i partneren. Også her peger pilen tilbage på en selv.

Hvis man vælger at lade sig skille, uden bevidstgørelse, analyse og selvindsigt, så løber man højst sandsynligt (og erfaringsmæssigt) ind i lignende eller samme problematikker med en ny partner. Det kan så være en anden type misbrug, svigt eller overgreb, men historien gentager sig med stor sandsynlighed, hvis man bliver ved med at have den samme holdning og bruge den samme strategi. I værste fald har man fået et nyt kuld børn og en efterfølgende skilsmisse – i stedet for at have taget ansvar og få arbejdet med årsagerne.

Valget af skilsmisse inden alle andre muligheder er afprøvet, herunder par-terapi, er ofte symptombehandling.

04:17 minutter

Klik også ind på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.
.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.