Spring til indhold

Spørgsmål#16 – Hvordan får man sine ønsker opfyldt?

  • Anslået læsetid: 4 min read

at få sine ønsker opfyldt efter en lang vandringsdagHjem >> Spørgsmål & Svar >> Spørgsmål#16 – Hvordan får man sine ønsker opfyldt?


For at du kan blive i stand til i højere grad at opnå det, du gerne vil have, skal du gennemløbe tre helt bestemt faser i en bestemt rækkefølge.

1) Først skal du finde ud af, hvad det præcist er, du vil have. IKKE, hvad du IKKE vil have. Mange er mere optagede af, hvad de ikke ønsker sig. Eller de definerer det, de gerne vil have, ved hjælp af det, de ikke vil have. Eksempler på en uhensigtsmæssig måde at tænke og tale på: ”Jeg vil ikke have, at du smasker, når du spiser.” ”Jeg vil ikke have, at du kommer for sent.” Med den strategi kan det være svært for andre at opfylde ens ønsker – og egentlig også svært for en selv. Derfor: Definér først for dig selv, inde i dig selv, hvad du vil have. Et eksempel: Jeg vil have vinduet åbent, for jeg synes, at her er for varmt.

2) Tal ud fra dig selv. Undlad at bruge ordet DU. Når jeg som i ovenstående eksempel giver udtryk for, at jeg føler at her er for varmt, så er der ingen, der kan anfægte mit udsagn. Du kan ikke sige til mig: ”Du tager fejl, Mikael. Du er helt forkert på den. Du har det ikke for varmt. Du FRYSER!”

3) Stil et spørgsmål. Spørg eksempelvis kort og præcist om det er i orden, at vinduet lige bliver åbnet lidt.

Hvís man kun bruger fase tre og spørger: “Gider du lige åbne vinduet?” kan det lyde som en brysk kommando.

Hvis man kun bruger fase to, og fortæller om hvor varmt man synes at det er, kan man risikere at folk bare tænker: “Ja, og hvad kommer det mig ved? Skal vi se at komme videre med mødet?”


Mikael Hoffmann


Jo vanskeligere det er at opnå det, man ønsker sig, desto mere skal man gøre ud af fase to. Hvis det derimod er nemt, så kan man måske klare sig med: “Jeg har glemt mit ur, hvad er klokken?”

Lad os antage, at jeg har brug for at låne din bil. Hvis jeg bare siger: “Min bil er brudt sammen. Må jeg låne din?”, får jeg formentlig et nej. Hvis jeg derimod siger: “Jeg skulle hente min lille datter, og hun står lige nu i regnen foran børnehaven, som er lukket. Min bil er brudt sammen og jeg har uden held forsøgt at få fat på en taxa og en helikopter. Jeg er fortvivlet og ked af, for min datter græd hjerteskærende i telefonen, og jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op. Må jeg låne din bil?” “Ja, værsgo” er dit svar formentligt.

Man kan også gøre alt for meget ud af fase tre. Her er eksemplet med vinduet: “Hvis du ikke har noget imod det, og bare når det passer dig, hvis det ikke er for meget ulejlighed, har jeg lige en anmodning, om at du måske kan række bagud og på et tidspunkt det passer dig……. osv osv” Du aner ikke, hvad det er, jeg vil, og bliver nok irriteret på mig.

Så fase 1: Definér for dig selv, hvad du vil have. Fase 2: Tal ud fra dig selv uden at bruge ordet du, og fase 3: Stil et kort konkret spørgsmål.

Hvis du alligevel skulle få et nej på din anmodning, må du bare gentage faserne, blot i en ny retning. Eksemplet med vinduet kunne være: ”Nej, Jeg vil ikke åbne vinduet, fordi det er frostvejr udenfor, og jeg fryser!” ”OK, jeg synes stadig at her er alt for varmt, og vi har holdt møde i fem timer, så vil det være i orden at vi åbner døren eller holder en pause på fem minutter?

Det kræver øvelse og træning at lære og automatisk bruge de tre faser, men det er med til i højere grad at sikre dig, at du får det, du gerne vil have.

04:16 minutter https://youtu.be/CV3XWFXqb0U

Klik også ind på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.
.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.