Spring til indhold

Den kinesiske bonde

 

Godt eller skidt

Parterapeut Mikael Hoffmann, Den kinesiske bondeDet er svært umiddelbart at se, hvad der er godt og skidt for os. Det afhænger primært af tidshorisonten.

Tænk blot på den unge teenager, der gerne vil være længe ude om aftenen og er uenig med sine forældre om dette. Dog findes der i selv den værste situation en diamant, der på sigt er en læring for os, men ofte er den godt gemt og meget svær at få øje på.

I et større perspektiv er der ikke noget, der er enten ”godt” eller ”skidt”, ”rigtigt” eller ”forkert”, ”retfærdigt” eller ”uretfærdigt”. At beskrive noget som godt eller skidt er at give det en værdi og dømme det.

Forestil dig, at du mener, at dit job er dårligt. Hvordan vil du have det med det job? Eller hvis du mener, at et menneske er ondt, hvordan vil du have det med dette menneske? Eller hvad med en følelse i dig, du mener er forkert?

Jo mere du kæmper mod det, der er dårligt eller forkert, jo mere intensiv bliver din kamp og dermed modtrykket. Du bliver stresset af din stress, og vred på din vrede.

 
Klik her for at se flere anmeldelser

At leve et fuldt og rigt liv betyder at mærke hele spektret af menneskelige følelser og acceptere dem. Derfor er det mere hensigts­mæssigt at tale om behagelige eller smertefulde følelser, end gode eller dårlige følelser.

Der er ikke noget skidt, uden at det er godt for noget.

Kinesisk bondeHistorien om den kinesiske bonde

Hvad jeg mener med dette, kan illustreres med historien om den fattige kinesiske bonde, som ikke havde andet af værdi end sin søn og en hest. Naboerne undrede sig over, hvorfor han ikke bare solgte hesten, så han kunne få råd til at give sønnen en uddannelse. De fortalte ham, at det ville være en stor fordel for ham. Men bonden svarede: “Måske!” Det var ikke til at vide, hvad der var godt eller skidt.

Imidlertid skete der det, at hesten en dag løb væk, hvilket gjorde naboerne bestyrtede. Nu havde bonden mistet alt af værdi. Naboerne sagde, at det var forfærdeligt, men bonden svarede blot: “Måske.”

Nogle dage senere kom hesten tilbage igen, men ikke nok med det: Den havde en hoppe med sig. Naboerne var lykkelige på bondens vegne. De syntes at han var enormt heldig, og derfor kunne være glad og tilfreds. Men bonden sagde blot: “Måske.”

Godt eller skidt i parforholdetDa hoppen havde været hos dem et stykke tid, besluttede bonden, at den skulle rides til, og at det var sønnen, der kunne gøre dette. Men under træningen kastede hoppen den unge mand af, så han brækkede både arme og ben. Naboerne var bestyrtede og udtrykte deres største medfølelse for bonden og hans søn. De mente, at en stor ulykke havde ramt dem. Men bonden fastholdt blot sit: “Måske.”

På det tidspunkt var den politiske situation meget usikker, og pludselig udbrød der krig i landet. Hæren drog gennem landsbyerne for at hverve alle unge mænd som soldater. De våbenduelige mænd blev tvunget med – men ikke bondens søn, fordi han jo sad med brækkede arme og ben …

Og sådan kan historien fortsætte i det uendelige. Det er aldrig til at sige, hvad der er godt eller skidt. Der en mening med alting i et større perspektiv. Dermed ikke sagt, at man bare skal læne sig tilbage og lade skæbnen råde. Vi forbereder vores eget held med vores valg og indsats. Hvad læren af historien kunne være, er, at vores liv former os i en bestemt retning, afhængigt af måden, hvorpå vi ANSKUER ting og oplevelser, og måden vi reagerer på. Det er ikke problemet, der er problemet. Det er holdningen til problemet, der er selve problemet. Den måde, du håndterer det på.

.

2:26 minutter
.

Partner for livet

Historien om den kinesiske bonde står også i kapitel 2.5 i min bog “Partner for livet

Selv om vi føler os ramt af omstændighederne, kan det alligevel være den største gave, vi har fået. Vi véd det bare ikke (endnu)

3:00 minutter

Output og input

Hvad du sender ud, får du tilbage igen, sandsynligvis i en anden form. Hvis der pludselig foran dig er en ledig parkeringsplads lige ved siden af hovedindgangen, har du jo ikke taget noget fra nogen.

I stedet for at se på alverdens fortrædeligheder som udelukkende chikane, kan vi vælge at se på dem som udfordringer og nye muligheder, hvilket vil sætte os i livets chaufførsæde i stedet for på bagsædet.

De udfordringer, vi møder, er der af en grund. Vi skal lære et eller andet af dem, inden vi kan gå videre med næste lektion.

Den partner/ægtefælle, vi har valgt, er den samme partner, vi har valgt at have vores problemer med.

Parterapeut Mikael HoffmannMin personlige og professionelle erfaring er, at der i selv den største ulykke ligger gemt en skinnende og kostbar diamant. Det bedste eksempel, jeg har på dette, er også en af de første oplevelser, jeg havde som psykoterapeut og coach. En af mine venner var blevet fyret fra sit job og var fortvivlet. Han havde meget svært ved at overskue situationen for sig selv og sin familie. Da jeg havde hørt hans historie og udtrykt min medfølelse, sagde jeg til ham, at det jo gav ham nogle nye muligheder. Han kiggede forundret på mig, og forstod overhovedet ikke, hvad det var jeg sagde i det øjeblik.

Da der var gået nogle år, snakkede jeg med ham igen, og han var nu startet som selvstændig. Han fortalte mig, at hvad jeg havde sagt til ham, efter han var fyret, havde han aldrig glemt, og at det først meget senere var gået op for ham, hvad jeg havde ment. Han kunne nemlig nu se, at hvis han ikke var blevet fyret, havde han aldrig fundet på at starte som selvstændig, og at det var det bedste, han nogensinde i sit arbejdsliv havde gjort.

Soldier Blue

I filmen ”Soldier Blue” fra 1970, som jeg i min barndom så og var meget optaget af, var der en indianerkvinde, der mistede sin mand, og var fortvivlet over det. Men da hun senere blev forelsket i filmens hovedperson, soldaten fra nordstatshæren, fortalte hun ham, at hun kunne se meningen med, at hendes mand skulle blive dræbt, nemlig at hun dermed kunne møde den nye mand. Denne sekvens gjorde et stort indtryk på mig. Selv om det er knap 40 år siden, jeg så filmen, kan jeg stadig tydeligt huske de to mennesker sidde foran et træ, da hun fortalte ham om sin erkendelse.

Hvis vi er klar over og bevidste om, at der i enhver ”umulig” og ”håbløs” situation ligger en skat gemt, som vi bare ikke har fået øje på endnu, vil det måske få os til at komme lettere igennem de svære tider. Samtidig er det tegn på modenhed, overblik og ansvarsbevidsthed at kunne se længere frem end sin egen næsetip.

Parforhold er hårdt arbejdeSymptom eller årsag

Lad være med at underkende smertefulde oplevelser:

  • økonomisk krise
  • utroskab
  • død
  • lemlæstelse
  • tab
  • sygdom
  • savn

Utrygheden, vreden og sorgen har deres berettigelser, og skal udleves, men måden, vi oplever dem på, bestemmer kursen af resten af vores liv.

Sorgen og smerten skal ikke fjernes eller bortforklares, men leves igennem, for at vi kan finde ud af, hvad læreprocessen handler om.

Hvis man kritikløst tager hovedpinepiller uden at være klar over, at hovedpinen kommer fra væskemangel, og man ikke får drukket vand, har man ikke lært lektien, hvilket med stor sandsynlighed betyder, at den næste lektie bliver hårdere og mere smertefuld.

Det kunne fx være ledsmerter som konsekvens af medicinens giftvirkning og manglen på væske.

Hvis man ikke lærer af fx en skilsmisse, men udelukkende giver den anden part skylden, risikerer man at havne i samme suppedas igen – indtil man endelig påtager sig ansvaret for sit liv, lærer lektien og finder en mere hensigtsmæssig adfærd og overbevisning.

Sådan er Livets Love. Disse er ligesom tyngdeloven ikke til at komme uden om.

Den gælder for alle: Rig eller fattig, tyk eller tynd, god eller ond, ung eller gammel, mand eller kvinde.

Så der er en mening og læring i alting. Jo hurtigere vi finder ud af, hvad det drejer sig om, jo hurtigere får vi et ”lettere” og ”heldigere” liv.


Artikler, jeg har skrevet. De kommer her i tilfældig rækkefølge:
/hvad-er-det parterapi

Grænseoverskridelser og grænsesætning

/psykologi parterapi

Kærlighed er 80 procent vilje

/psykologi parterapi

Bevidsthed og spejling

/hvad-er-det parterapi

Min partner vil ikke

/undga-skilsmisse parterapi

Mand! Her er opskriften på, hvordan du binder din kvinde hårdt til dig.

/undga-skilsmisse parterapi

Hvorfor utroskab ikke er nogen god ide

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Trappen

/psykologi parterapi

Negativ og ødelæggende

/psykologi parterapi

Følelsesmæssige overgreb og grænsesætning

/psykologi parterapi

Hvad er selvansvarlighed?

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Hulen og Ønskebrønden

/psykologi parterapi

Den stærke, frygtløse, sårbare mand

/psykologi parterapi

Hjemme-karantænen påvirker os forskelligt i parforholdet

/parterapi

Hvad betyder vedligeholdelse af parforholdet?

/psykologi parterapi

Tilgivelse forløser

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Ærlighed i parforholdet

/parterapi

Hvad motiverer dig i dit parforhold?

/undga-skilsmisse parterapi

Vedligeholdelse

/kommunikation-i-parforholdet parterapi

Stopsignal

/psykologi parterapi

✴ Corona! ✴ Derfor lider parforholdet med hjemme-karantæneLinks til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Kommunikation i parforholdet


Links til andre artikler om kommunikation i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords:Description:

Konflikter

Et afskedsbrev

Belønning og straf

Den kinesiske bonde

Barrierer

Bliv glad

Kontakten

Kritik og bebrejdelser

Brok

Positiv og negativ

Sig JA

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.