Parforhold parterapi

Vedligeholdelse af parforholdet

Hvorfor er det nødvendigt at vedligeholde sin bil?

Ikke færre end to af mine venner er for nylig er blevet skilt – tæt på sølvbryllupstidspunktet. I begge tilfælde var det et chok for familier og venner.


2:06 minutter

Logik?

Nogle mennesker har en underlig form for logik: Hvis der ikke er problemer i parforholdet, er der ingen grund til at vedligeholde det, fx ved at bruge penge og ressourcer på serviceeftersyn. Men pludselig er problemerne måske vokset kolossalt store, og så er det måske for sent at gøre noget som helst – så man vælger derfor at blive skilt….

Hvor fornuftigt er det egentlig?

Bilen

Parforholdets færdselsreglerTilsyneladende vedligeholder mange mennesker deres bil bedre, end de vedligeholder deres parforhold. Det er her, at den løjerlige logik kommer ind. En bil kan man uden problemer skifte ud efter en årrække. Det koster kun en pose penge. Men at skifte sin partner ud, hvor der måske oven i købet er børn involveret, er sjældent noget, man bare gør, på samme måde som at sælge sin gamle bil og købe en ny. Så hvorfor holder så mange mennesker sig tilbage fra at gå i parterapi eller på parkurser, hvor man arbejder med holdninger og overbevisninger (…og dermed menes ikke bare et wellnes-ophold med massage og god mad, eller en forlænget weekend i sommerhuset!!!)?

Hvorfor skal det gøre rigtigt ondt, før man gør noget, for at rette op på et skævt kørende parforhold?

Hvorfor vælger mange mennesker et liv med anstrengende relationer, tomhed, psykiske overgreb og meningsløshed – når de lige så let kunne vælge det modsatte, nemlig nærhed, opmærksomhed, kærlighed, balance, intimitet, god sex og fantastiske fælles oplevelser? Hvorfor er en smertefuld og kostbar skilsmisse at foretrække, frem for besøg hos en parterapeut?

Jeg gætter på, at det er manglende viden om de muligheder, der er, eller måske er det frygten for det ukendte. Jeg vil med artiklerne på denne webside gøre mit til, at begge mangler bliver imødegået.

Sommerhus

At vedligeholde sit parforhold kan sammenlignes lidt med at vedligeholde sit sommerhus: Man skal vide, hvordan man maler med en pensel og slår søm i. Man skal sætte sig ind i, hvordan græsslåmaskinen fungerer, og hvor tit og hvordan græsset skal slås. Hvis man vælger at male sommerhusets tag i regnvejr, har det nogen uhensigtsmæssige konsekvenser. Det er selvfølgelig fornuftigt at male taget – men det skal bare gøre på en bestemt måde og på et bestemt tidspunkt.

På samme måde kan man med stor fordel sætte sig ind i de grundlæggende regler, der gælder for et parforhold – og at følge dem. Dette kan gøres ved hjælp af selvhjælpsbøger, ved smertefuld og langvarig praktisk erfaring – eller i parterapi og individuel terapi.


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Et godt parforhold


Links til andre artikler om et godt parforhold (de seks af dem ses herunder):

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten for at se andre artikler – eller genopfrisk siden


Parforholdets færdselsregler

Nogle få eksempler på “færdselsregler i parforholdet kunne være:

 • Accept af, at I er forskellige
 • Accept af, at der er forskel på mænd og kvinder, og at ingen har hverken ret eller er forkerte
 • Viden om, for kvinder, hvad der er vigtigt for mænd
 • Viden om, for mænd, hvad der er vigtigt for kvinder
 • Lære at kommunikere på en hensigtsmæssig måde, så man forstår hinanden og føler sig forstået
 • At tillid, tryghed og respekt for hinanden skabes af en selv. Det kommer ikke automatisk fra partneren
 • At hvis din partner er helt umuligt, er det fordi der er noget, der gør enormt ondt i vedkommende
 • med meget mere….

Heldigvis er det aldrig for sent at lære.

 

 

 

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

4 Responses to Vedligeholdelse af parforholdet

 • Lars says:

  Kit eller lim – ja det er lige det der er brug for når nærhed og lysten til at forpligte sig frivilligt og positivt. Det er en god illustration. En terapeut kan helt sikkert være en øjenåbner for mange som tager et ægteskab lidt for givet. Interessant nok taler bibelen også om noget der limer eller forener ægtefolk. Det bliver omtalt som et tovværk der ikke rives over i hast. I Prædikeren 4:12 siges der at en tretvundet snor ikke rives let over. Det gode spørgsmål er så:Hvis manden og kvinden udgør 1 snor hver…hvem er så den sidste?

  • Mikael Hoffmann says:

   Hej Lars

   Tak for dine kommentarer.
   Jeg er ret overbevist om, at når Bibelen taler om tre snore, menes Gud som den tredje.

   Jeg selv ser mere et billede af en trekant, hvor spidsen vender opad. Jeg kalder den prioriterings-hierarkiet.
   – Øverst er du selv.
   – Som nummer to er din ægtefælle.
   – Derefter kommer jeres børn og arbejde.
   – Og nederst er familie, venner, fritidsinteresser m.m.
   Du kan læse mere om dette i bogen “Frihed – med bedre parforhold” i kapitel 3.7 Prioritering i parforholdet, samt i artiklen om dette emne.

   Mange hilsner
   Mikael

 • Lars says:

  Ja Mikael. Du har ret. Der kan kun være tale om at Gud udgør denne 3. snor. Og selv om bibelen er en gammel bog så er det stærkt at dens råd er anvendelige og gavnlige selv i 2012. I dag ved vi jo godt at den 3 snor ikke bare gør tovet 50% stærkere, men MEGET stærkt;)

 • Mikael Hoffmann says:

  Som med alt muligt andet kan alting bruges eller misbruges.

  Nogen mennesker misbruger guds-begrebet til ikke at tage ansvar, men at tørre dette af på alle mulige andre end sig selv.

  Kristendommens svaghed er at alting kan tilgives – blot man angrer. Det har forårsaget umådelige lidelser i form af fx korstog, inkvisition, missionering (VI ved bedst) og overgreb. Se blot på pædofili-sagerne i den katolske kirke.

  Så hvis man gemmer sig bag religion i stedet for at tage ansvar i sit parforhold, er man lige så ilde stedt, som hvis man havde gemt sig bag alkohol, stoffer, arbejde, børn m.m.

  Den dømmende og straffende Gud, som jo også er en af kristendommens opfindelser, har endvidere skabt meget skyld og skam i mennesker, hvilket bestemt ikke er med til at forbedre et liv og parforhold.

  Hvis man derimod kan se Gudskraften i sig selv og alle mennesker, respektere sig selv og hinanden, og erkende at der er en mening med alting ved at tage personligt ansvar, så er spiritualitet og Gudsbegreb en helt fantastisk ting, der gør “tovet” mere end 90% stærkere.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic