Spring til indhold

Hvorfor er gyserfilm uhyggelige?

 

Mørke og utryghed

Hvorfor er gyserfilm uhyggeligeI gyserfilm er der meget mørke og dunkelhed.
Men hvis loftlyset pludselig tændes, og alting bliver tydeligt og meningsfyldt, vil det ikke være spor slemt længere.

Jeg har aldrig været særligt vild med gyserfilm.
Hverken i min barndom eller senere som voksen.
For nogle år siden inviterede jeg min kone i biografen til en rigtig romantisk filmaften.
Titlen var ”Kærlighed på film”, men jeg havde ikke forberedt mig godt nok, fordi det viste sig til min store overraskelse at være en gyserfilm.
I løbet af filmen blev jeg den ene gang efter den anden forskrækket.

Gys

Der var blandt andet en scene, hvor helten er sammen med en mand ude i en dyb skov.
Han får mistanke om, at manden er morderen, og sætter sig ud i sin bil for at ringe til sin bedste ven. Mens han sidder i bilen og ringer op, lyder der en ringetone fra et sted i nærheden. Han stiger ud af bilen for at finde ud af hvor lyden kommer fra, åbner bagagerummet, og dér ligger vennen – døb. Hans mobiltelefon ringer insisterende ved siden af ham. På det tidspunkt sad jer nærmest på skødet af min kone …..

Det ukendte er truende. Vi véd ikke, hvad der er, dér ude i mørket. Det er uden for vores kontrol og dermed farligt. Tilbage i urtiden var det temmelig hensigtsmæssigt at være bange for mørket. Hvis en fare var ukendt og ikke blev imødegået og bekæmpet, kunne vi blive spist af vilde dyr.

Samtidig er gyset også pirrende. Det er grunden til, at vi producerer og ser gyserfilm, eller tager i spøgelseshuset i Tivoli. Men i disse situationer har vi kontrol over situationen, og det er ikke livstruende.


Klik her for at se flere anmeldelser

Men i vores parforhold kan det være en blokering, hvis der er noget, der er ukendt, og vi er bange for det.

Parforholdet

I parforholdet er det det ukendte, der fører til frygt og utryghed, og også er med til at skabe jalousi.

Løsningen på problemerne er, at der bliver kommunikeret med hinanden, så forståelse og menig etableres. Ikke kun for afsenderen, men for begge parter.

Når vi kommunikerer med hinanden, skal det foregå på samme ”sprog”. Både bogstaveligt og i overført betydning.
Hvis jeg fx beder en svensker om en ”kassa”, giver han mig en plastik-pose, selv om jeg forventede at få en pap-kasse. Et ord kan godt betyde flere forskellige ting. Hvis jeg ikke til fulde forstår meningen og hensigten, kan det gå galt.

Kommunikation er ikke bare at snakke. Det er aldrig nogen god idé blot at vælte sine tanker og følelser ud i hovedet på partneren. Det har i øvrigt heller ikke noget som helst med ærlighed at gøre, og i længden er der ingen, der kan holde det ud.

For lidt (information) og for meget, ødelægger alting.

Ligesom i trafikken, er der nogle ganske bestemt ”færdsels-regler”, der skal kendes og følges, for at vi kan komme trygt og sikkert frem.

Parcoaching

Som parcoach har jeg i min ”kommunikations-værktøjskasse” forskellige redskaber og strategier, som egner sig godt til forskellige situationer.

  • Som det første i terapien skal vi have bevidstgjort problemerne.
  • Dernæst skal nye værktøjer og færdigheder læres, og
  • til slut skal de indøves og gentages, så man får en vis rutine og nye gode vaner i hverdagen.

værktøjSom et billedligt eksempel kan man ikke bruge en hammer eller et brækjern til at få skruen i et bræt. Man skal vide, at det kræver en skruetrækker, der skal drejes rundt, og man må i forvejen have øvet sig i brugen af den.
Hvis man kun har et helt andet værktøj og bruger det til skruen, ødelægger man både skrue og træværk.

Og hvis man kun har en skruetrækker, får man jo også temmelig svært ved at banke sømmet ned i brættet, ikke?

kommunikation med forskellige teknikker i forskellige sammenhænge er altafgørende, for at skabe forståelse og mening for alle parter.
Dette vil føre til blandt andet tryghed, glæde og kærlighed, hvilket er hvad de fleste mennesker ønsker sig i parforholdet.

Heldigvis kan det læres, men det kræver først og fremmest motivation og indsats. Man skal VILLE det.
Hvis man vil HAVE noget andet, end dét, man har haft hidtil, bliver man nok nødt til at GØRE noget andet, end dét, kan indtil nu har gjort. Og dette ANDET er enten ukendt, skjult, utrygt, besværligt, kunstigt eller lignende. For hvis det havde været kendt og let, havde man jo nok gjort det for længst.

Parterapi er loftslyset, der tændes, så det bliver tydeligt, hvad der foregår. Det fjerner uhyggen, utrygheden og usikkerheden.
Parterapi er også at lære nye værktøjer og strategier, så man får bedre vaner i dagligdagen sammen.


Når noget er skjult eller holdes væk, kan det skade alvorligt. Det gælder også sorg, især for børn. Hvis man ikke snakker om døden, kan det skabe traumer for livet. Man kan ikke bare trykke på en pause-knap, og tro, at børnene så bare glemmer oplevelsen. Se www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/boernehaven-ville-ikke-snakke-om-sorg-da-hugos-far-doede-ny

2:38 minutter

Se også de andre af mine filmanmeldelser på www.parforhold-parterapi.dk/filmanmeldelser