Det er godt for hjertet at dele seng

Sove sammen

Når vi sover i samme seng som vores partner, har det nogle sundhedsmæssige fordele.

Op mod en fjerdedel af danske par sover i hvert sit soveværelse og en del sover i adskilte senge. Årsagerne kan være

  • snorken
  • sved
  • dynetyveri
  • uro
  • lugt
  • temperatur
  • forskellige behov til madrassens hårdhed
  • generel irritation på partneren

Vi sover ikke sammen mereMen der kan være god grund til at acceptere sin partners dårlige vaner. Der kan være sundhedsmæssige fordele ved at sove i samme seng.

Forskere mener, at det sænker stresshormonet kortisol, hvis man sover sammen med en partner. Det skyldes, at det er forbundet med en høj grad af tryghed at have en fortrolig ved sin side.

Vigtigt med søvn

“Vi ved, at søvn er en vigtig faktor for et sundt liv. Den er forbundet med hjertesygdomme og psykiatrisk trivsel,” siger ledende forsker Wendy Troxel, assisterende professor i psykiatri og psykologi på Pittsburgh Universitet i USA. Hun henviser til, at der er stor erfaring på området, som i mange år har konkluderet, at gode forhold påvirker vores generelle sundhedstilstand.

Længerevarende perioder med at for højt kortisol-niveau kan medvirke til at give hjerteproblemer og udløse depressioner. Der er omfattende undersøgelser, der viser, at gifte folk – lykkeligt gifte mennesker i særdeleshed – lever længere, er gladere og har et sundere liv end deres ugifte eller ulykkeligt gifte kollegaer.

En god nats søvn har stor betydning for sundhed og trivsel.

Det tyder på, at når man deler seng og har det godt med det, øges niveauet af ‘kærlighedshormonet' oxytocin, der er kendt for at fremkalde kærlige følelser af nærhed.

Det bliver normalt frigivet under sex, men Dr. David Hamilton har videnskabeligt undersøgt betydningen af oxytocin, og skriver i sin bog ”Why Kindness Is Good For You”, at det også er forbundet med en krammer i sengen og “pude-snak”.

”Når man sover sammen, og er glad i parforholdet, vil oxytocin-niveauet øges” siger han.
“Jo mere fysisk kontakt, du har, jo mere oxytocin producerer du, hvilket får dig til at have endnu mere kontakt, og så videre… Oxytocin kan have en vanedannende virkning.”

At sove sammenSundhed

Nylige undersøgelser viser, at oxytocin har en afgørende rolle indenfor sundhed. Forskere ved Malmö Universitetshospital i Sverige fandt ud af at det kan påvirke fordøjelsen.
Forsøgspersoner med lavere niveau af oxytocin havde dårlige og langsommere fordøjelse.

En række nye undersøgelser viser, hvordan oxytocin kan påvirke hjertet.
For eksempel lavede University of North Carolina en undersøgelse med 59 kvinder, der var gift eller havde partnere. De lod dem føre dagbog over antallet af knus, de havde modtaget over en bestemt periode.
Forskerne analyserede derefter niveauet af oxytocin i blodet. De kvinder, der havde fået flest knus, havde det højeste niveau af oxytocin – og det laveste niveau af blodtryk og puls.
“Oxytocin er som en naturlig angina medicin,” siger dr. Hamilton.
Angina medicin er grundlæggende nitrogenoxid, som udvider blodkar. Oxytocin hjælper kroppen med selv at producere nitrogenoxid.
Det kan komme som en overraskelse for den hårdt prøvede partner, der må udholde snorken, tænder-skæren, spjæt og at der bliver talt i søvne, men når man deler seng kan det altså forbedre din søvn.

I et andet af Dr. Troxel studier, som blev offentliggjort i 2009, viste det sig at kvinder i længerevarende stabile relationer hurtigere faldt i søvn og vågnede sjældnere om natten, end enlige kvinder eller kvinder, der har mistet eller fået en ny partner i løbet af seks til otte år.

Disse resultater er interessante, da mænd bevæger sig mere i søvne end kvinder.
Professor Jim Horne, som er direktør for søvn forskningscenter på Loughborough University, siger, at hvis manden ikke er i sengen sammen med kvinden, vil hun bevæge sig mere rundt end når han er der, og hendes søvn er stadig forstyrret. Selv om hendes mandlige partner var en plage, når han var der, var hendes søvn stadig berørt, når han ikke var der.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


At sove godt sammen

“Mænd har en tendens til at foretrække hårdere madrasser, fordi de ikke har de bløde kurver og konturer, som kvinder har,” siger Sammy Margo, statsautoriseret fysioterapeut og forfatter til ”The Good Sleep Guide”. Problemet kan løses ved at sætte to forskellige madrasser sammen, eller at købe en stor madras, hvor den ene halvdel er fast og den anden halvdel blød.

At sove sammenHvis det viser sig at være uudholdeligt at skulle dele seng, foreslår søvn terapeuten Dr. Nerina Ramlakhan at man sover i hver sin seng eller i hvert sit rum i de dage, hvor kvalitetssøvn er vigtig, og så kan man sove sammen i weekenderne. På den måde kan man tage det bedste fra begge verdener, siger han.

Temperaturen kan også være et problem, når man deler seng og dyne” siger Dr. Ramlakhan. Du får den bedste søvn, når din hjerne er koldere end din krop. En løsning på dette kunne være at have hver sin dyne.

”Hvis din partner snorker meget, kan du vælge at gå i seng først,” siger Margo. “Hvis du sover tungt, når din partner går i seng, er hans eller hendes snorken mindre tilbøjelige til at afbryde din søvn.”

”Kvinder har større fordele med sengedeling end mænd” siger Dr. Jason Ellis, statsautoriseret psykolog og leder af Northumbria Center for Sleep Research.
“Fordelene er mere psykologiske end fysiologiske, men ikke desto mindre fortæller undersøgelsens kvinder, at de havde en mere behagelig og forfriskende søvn, når de delte seng, end deres mænd fortæller at de havde” siger han. “Når man sover alene viser det sig at niveauet af stresshormonet kortisol hæves, hvilket kan være en evolutionær relateret udvikling ved at føle sige mindre sikker eller støttet. De langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser er endnu ikke undersøgt.”

Det er kun en fordel at dele seng og dyne, hvis man er lykkelig i sit forhold. Det giver færre søvnproblemer, end hvis man er ulykkeligt gift. Hvis man ikke er i overensstemmelse med hinanden, kan sengedeling give flere konflikter, mindre intimitet og mindre støtte, hvilket er en forstærkelse af det, der er. På sammen måde forstærker et godt parforhold alle de positive ting og minimerer de negative. Alting hænger sammen som et system.


Sammenhæng

Her kommer lige en video om noget helt andet – og så alligevel….

2:23 minutter

Har I brug for hjælp i jeres parforhold til at få det bedre med hinanden, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

Links til fire andre områder inden for parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Et godt parforhold


Links til andre artikler om et godt parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Ressoursestærke

Hvile i sig selv

Velstand

God til at kysse

Dele seng

Soulmates

Grine sammen

Fast forhold

Sove i ske

Humor

Husk at date

Ritualer

Kæresteweekend

Varigt forhold

Taknemmelighed

Taknemmeligheden

Tillid, tryghed og respekt

Tre gode vaner

Værdi i forholdet

Værdien

Vedligeholdelse

Faste regler

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann