Spring til indhold

6 ting, som sex IKKE gør i parforholdet

 

Hverken følelser eller sex skaber – eller genopretter – et godt parforhold!

sexI denne artikel vil du få kendskab til nogle af de mange usande myter om sex og intimitet.
Både vedrørende sex i og sex udenfor ægteskabet.

Her kommer seks af disse myter:

1) Sex styrker ikke parforholdet

Hvis der mangler forståelse, tillid, tryghed, respekt for hinanden og tilgivelse i parforholdet, er det ikke robust og stærkt. Også selv om man jævnligt har sex sammen.

Uden god kommunikation, omsorg, forståelse og anerkendelse, kan der opstå misforståelser, tillidsbrud, utryghed og foragt for hinanden.

Hvad der derimod styrker parforholdet er den daglig opmærksomhed på hinanden, som kan bestå af blandt andet forståelse, tid sammen, hygge, støtte, hjælp, gaver og/eller berøring.

Så parforholdet er ikke svagt, blot fordi der ikke er sex. Det er kun en enkelt af ingredienserne i et godt parforhold.

2) Sex krydrer ikke et parforhold

Hvis forholdet er kedeligt, er det sjældent på grund af manglende sex. Derimod er det med stor sandsynlighed mangel på fælles værdier, formål, sjov, venskab og spænding – både sammen og hver for sig.

Men sex påvirker hjernen på samme måde som narkotika. Det virker lynhurtigt og giver en tilfredsstillende følelse. Derfor kan det føles krydrende.

 
Klik her for at se flere anmeldelser

3) Sex beviser ikke kærlighed

Mange spillefilm forsøger at bilde os ind, at når parret (til sidst) har sex med hinanden, er kærligheden beseglet og de lever lykkeligt til deres dages ende. Dette er imidlertid blot kunstnerisk frihed og en illusion.

Heller ikke pornofilm har ret meget med kærlighed at gøre.

Romantiske film er ligesom sange og romantisk litteratur et psykisk og følelsesmæssigt bedrag.

Forelskelse og lyst handler om følelser, og har ikke ret meget med virkeligheden at gøre.

I kan have sex med hinanden uden at elske hinanden. Så er det bare en mekanisk akt.

4) Sex holder ikke sammen på et parforhold

Du kan gå i seng med din partner, men vedkommende kan stadig vælge at forlade dig, hvornår det skal være.

Selv med god sex kan et parforhold bryde sammen. Hvis sex er noget af det eneste, der binder jer sammen, kan der selvsagt være mange grunde til skilsmisse, fordi et parforhold er en kompleks størrelse med mange forskellige komponenter.

5) Sex beviser ikke, at du er en moden voksen

”Vi er voksne mennesker. Lad os have sex!”

Teenagere har sex så tit det er dem muligt, men gør det dem mere voksne og modne?

Moden sex for modne voksne handler mere om dybden af følelsen ved sex end den seksuelle akt, og den kommer oftest med alderen, når man har fået mere erfaring og har lært sig selv bedre at kende.

Jo mere, man hviler i sig selv, og kender sig selv, og kender sin partner, jo bedre sex.

6) Sex med andre er ikke dét, der ødelægger parforholdet

sidespringHvis man føler sig tiltrukket af en anden end sin partner, er det et typisk tegn på, at noget er galt i parforholdet, eller at der er mangler noget. Man kan være tiltrukket af andre både på det fysiske, psykiske og følelsesmæssige plan. Det er der imidlertid ikke noget i vejen for, hvis man nøjes med blot at mærke og nyde følelsen af tiltrækningen. Problemerne opstår først, når man GØR noget ved det. Når man HANDLER på sin følelse.

Typisk tager en mand mere på vej, hvis hans kone har fysisk sex med en anden mand – fordi det på hans ubevidste plan i hans ur-hjerne ikke er hans gener, der bliver videreført.

Og typisk tager en kvinde mere på vej, hvis hendes mand har dybe, fortrolige samtaler med en anden kvinde – fordi han på hendes ubevidste plan forsvinder fra hende, og hun dermed er ubeskyttet (mod vilde dyr og røvere).

Seksuel lyst er ”bare” følelser og tanker. Sex-lyst handler mere om LYST, end om KÆRLIGHED. Helt oprindeligt er LYST designet til at sikre artens overlevelse og videreførelse.

Der er ikke noget i vejen for at have sine tanker og følelser – bare man som sagt ikke handler uhensigtsmæssigt på dem med sin adfærd. Det er, når man inviterer på en kop kaffe, og besøger, og tager tøjet af og så videre, at det kan blive særdeles skadeligt for ens samvittighed og parforholdet.

Ægte kærlighed er at gå tilbage til sin partner og ærligt fortælle, at man er tiltrukket af en anden.
Derefter finder man i fællesskab ud af, hvad det er, der mangler i parforholdet, og sammen finder måder at udfylde dette tomrum på.

Følelser og tanker

Følelser og tanker er kroppens måleinstrumenter, og alene disse to ting har gjort os til Jordens herskere.

Imidlertid slører sex vores bedømmelsesevne og syn på tilværelsen og gør alting mere positivt.

Hvis I vælger at gå i seng med hinanden, inden I har lært hinanden rigtigt godt at kende, kan I risikere, at nogle dårlige vaner og uudholdelige holdninger ikke bliver opdaget i tide. Men den regning bliver først afkrævet til udbetaling meget senere i jeres samliv.

Man løber en risiko, hvis man udelukkende ”følger sit hjerte” uden at tænke sig om. Hvis man vælger at danne par med den person, man har haft et sidespring med, kan man også risikere, at det senere kan skabe en masse jalousi og mistro, samt en negativ forventning om, at det måske kan ske igen, bare med en ny person.

Så hvad GØR sex for parforholdet?

God sex er ligesom mørtelen (limen) mellem murstenen, der holder dem sammen og styrker bygningen. Men for at muren skal være holdbar, kræver det også god kvalitet mursten og mørtel, samt en hensigtsmæssig måde at bygge muren på.

Et godt sex-liv skal bygges op og vedligeholdes. Lysten kommer ikke af sig selv – bortset fra i forelskelsesfasen.

Husk, at både det hurtige knald op ad køkkenbordet (det maskuline behov), og den lange romantiske dag og nat (det feminine behov), er lige vigtige. Hver ting til sin tid.

Det vigtigste for et godt parforhold

Det allervigtigste er dog jeres kommunikation og vilje til forståelse.
I skal kunne tale sammen i et trygt og nysgerrigt miljø, så I kan være ærlige over for hinanden uden risiko for kritik og bebrejdelser.

Et godt parforhold indeholder de fem grundlæggende elementer: Forståelse, tillid, tryghed, respekt for hinanden – og tilgivelse.
Ægte kærlighed er at vælge at give partneren dét, som partneren har brug for og gerne vil have.
Når begge vælger at gøre dette, mærker begge to de kærlige følelser.

Som Prioriteringstrekanten beskriver, handler også god sex om først og fremmest at mærke sig selv og sine behov, for derefter at udtrykke sig på en hensigtsmæssig måde.
Derefter lytter man til sin partner for at forstå og kunne opfylde vedkommendes behov.

Med bevidstheden om disse ting, og viljen til at bringe dem til udførelse, kan I have et godt parforhold med god sex. Og heldigvis kan det læres.


Læs mit seneste indlæg/blogpost:
"Hvordan de positive forandringer i parforholdet bliver skabt"
Hvad der helt konkret kan ændres i vores tilværelse, for at den bliver mere positiv og sjovere i det daglige!

 

Tags: