En film om parforhold og parterapi – “Hope Springs”

Jeg kommer lige fra biografen, hvor jeg har set ”Hope Springs” sammen med min kone. En FANTASTISK film, som jeg på det varmeste vil anbefale alle ægtepar at se – uanset hvor godt eller dårligt deres ægteskab er kørende. Historien er god, skuespillet er godt, og den er også godt filmet. Jeg er dybt imponeret – og bevæget. Vi både grinede og græd undervejs i filmen.

Alle ægteskaber bevæger sig gennem forskellige faser – både behagelige og ubehagelige. Sådan er parforholdets natur. Ethvert forhold rummer både glæder og sorger, misforståelser og samhørighed, frustration, lykke, kærlighed og laden-stå-til. I filmen ønsker den ene part (Maryl Streep) en forandring i det fastlåste parforhold. Manden (Tommy Lee Jones) tager voldsomt afstand fra nogen som helst ændring i status quo. Terapeuten (Steve Carell) arbejder på præcis samme måde som jeg gør, når jeg laver parterapi (bortset fra at jeg lader klienterne sidde over for hinanden, og at der ikke er et bord imellem os).

Tager hinanden for givet

Deres parforhold er gået i stå, fordi de har taget hinanden for givet, og fordi der har været for mange afvisninger. Ingen af parterne har vidst, hvad der skulle til, for at holde gnisten i live i parforholdet. Med stor sandsynlighed er de holdt op med at have sex med hinanden, og det var begyndelsen til enden. Kvinden i filmen er fortvivlet over, at hendes mand ikke vil røre ved hende mere. Men de har begge lukket ned for deres følelser – og ikke kendt “Parforholdets Færdselsregler” – med alvorlige konsekvenser til følge.

Filmen viser, hvordan motivation er det eneste, der kan ændre noget som helst i verden. Den tydeliggør også, hvor svært det er, og hvor skrøbeligt enhver forandring kan være. Da det på et tidspunkt i parterapien går for hurtigt frem, oplever parret et voldsomt tilbagefald. Efter at have slikket sårene, kommer de heldigvis igen. Intet er umuligt – hvis man stærkt nok ønsker sig noget bestemt. Dette gælder også intimitet, nærhed, samhørighed og sex. Blot kræver det mod, vedholdenhed og kommunikation.

”Hope Springs” er en meget livsbekræftende film, der viser, hvor svært det er at ændre noget selv, når tingene går rigtigt skævt eller sidder fast. Den påviser også, hvad en professionel bisidder og facilitator kan udrette. Det er vidunderligt til sidst at se og mærke den livsglæde, der stråler ud af det forandrede aldrende par. Hvordan de begge er i stand til at vinde livet tilbage. Jeg kan kun varmt anbefale ethvert par at se denne vidunderlige film.

Se også en andre af mine filmanmeldelser på www.parforhold-parterapi.dk/filmanmeldelser

https://en.wikipedia.org/wiki/Hope_Springs_(2012_film)

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann