Efter ferien

Efter ferienHvad gør man efter en ferie?

Uanset om ferien har været god eller dårlig? Hvordan kommer man godt tilbage på sporet igen? Hvilken indflydelse kan hverdagen have på parforholdet, når der ikke er ferie længere?

I ferien er du og din ægtefælle/partner måske kommet så tæt på hinanden, at det kan have skabt en alvorlig stressfaktor for parforholdet. Pladsen på hotelværelset eller i sommerhuset er mindre end i dagligdagen, og man er sammen i længere tid ad gangen. I hverdagen finder man ofte en måde at være sammen på, hvor der er en klar rollefordeling og komfortabel plads til den enkelte. Men på en familieferie ændres rammerne, og der kan komme nogle følelsesmæssige og praktiske ting ind over, som kan gøre det svært at opretholde en facade. Du kan føle dine grænser invaderet af din partner og dine børn, hvilket kan skabe frustration og ubehagsfølelse. Det er ret normalt, at antallet af skilsmisser øges efter en ferieperiode. Det er en helt naturlig konsekvens af den måde, mange har valgt at leve på. Imidlertid er efter-ferie-tiden et godt tidspunkt at søge hjælp, hvis udfordringerne bliver for store.

Der er ikke noget skidt, uden at det er godt for noget. Skænderier, kampe og oplevelsen af håbløshed kan motivere til at kigge alvorligt på sin situation og sit liv. Det kan måske betyde vendepunktet og en ny begyndelse for det eksisterende parforhold. Det allerbedste vil være, hvis man tager udfordringerne op i fællesskab. Hvis man er klar over, at der ikke er noget galt med nogen af parterne, men at der måske er nogle forventninger, der trænger til at blive afstemt. Ofte er det dårlig eller manglende kommunikation, der udløser problemerne. Det kan heldigvis afhjælpes – hvis det bliver grebet rigtigt an.

Tandlægen

Hvis man har ondt i en tand, fordi man for længe ikke har brugt tandtråd eller måske har børstet tænderne forkert, er det en god ide at gå til tandlæge og få repareret hullerne og måske lære nye tandrengøringsteknikker.

Hvis man har ondt i parforholdet, går man til en parterapeut. Næsten altid handler uoverensstemmelser i parforholdet om dårlig kommunikation, misforståelser og manglende forventningsafstemning. Disse udfordringer håndteres bedst sammen med en uvildig professionel tredjepart som bisidder.
Husk, at der ikke er noget skidt, uden at det er godt for noget.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/tilbage-til-hverdagen-efter-ferien


Psst… Gør som flere end 1.500 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold.
Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Ordforklaringer

Hvis man er lige så ustruktureret på sit job, som mange er sammen med familien, så risikerer man at blive sagt op.
Det er både vigtigt og dejligt at snakke sammen, men problemet er, at parterne for det meste har meget forskellige behov for at udtrykke sig til hinanden. Dette ender for ofte i skænderier, angreb og afvisninger. Den ene (eller begge) føler sig ikke hørt, set eller forstået. Mange ved heller ikke, hvordan de skal lytte og være nærværende. De føler, at de mangler nogle basale færdigheder i at lytte for at kunne forstå.
Har I problemer i parforholdet, kan det være fordi, der er sket noget relativt dramatisk i fortiden, som har lagt sig tungt over hverdagslivet. Det kan være en kortvarig, voldsom oplevelse eller en længerevarende drypvis påvirkning. Hvis man møder situationer, der minder om den traumatiske begivenhed, ”ringer” alle alarmklokker, og adfærden kan blive irrationel og destruktiv. De fleste mennesker har omkring ti af den slags hændelser fra deres fortid. Nogle flere, andre færre.
Konsekvensen med manglende tillid, tryghed og intimitet i parforholdet kan blive enten to parallel-liv uden gnist og mening, eller en smertefuld skilsmisse efter kampen. Hvis der er børn i forholdet, kan kampen risikere at fortsætte efter skilsmissen.
Problemet med mangel på kommunikation er ofte, at parterne kun taler om praktiske ting i hverdagen, og der er en konstant uvilje til ordentlig kommunikation. Livet og parforholdet føles som en lang ørkenvandring uden oaser. Der bliver ikke kommunikeret på det følelsesmæssige plan
Mange føler sig ignoreret, overset, tilsidesat eller afvist af partneren, og følelsen af at være værdsat og elsket forsvinder. En at grundene kan være, at vi alt for ofte prioriterer både børn, job, familie og venner før vi tænker på os selv, hinanden og parforholdet.

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann