Spring til indhold

God kommunikation

  • Anslået læsetid: 3 min read

Tanker på vandringHjem >> Tanker på vandring >> God kommunikation


Klar og tydelig kommunikation er afgørende for et godt parforhold – og alle mulige andre relationer

Der er mange grunde, til at kommunikationen kan gå galt. Nogle gange viser vi nemlig så meget hensyn over for andre, at vi bliver utydelige, og misforståelser kan opstå.

Andre gange kan vi føle os trådt på, og hvis vi ikke kan få overgriberen til at forstå hvor ondt det gør på os, kan vi ubevidst blive fristet til at give igen af samme mønt. Det svarer til, at børn i en sandkasse kaster sand i øjnene på hinanden for at tydeliggøre, hvor ondt det gør på dem selv. Eller terrorister, der er trængt op i en krog og har mistet alt, og derfor påfører andre så meget smerte som muligt.

Heldigvis kan god og effektiv kommunikation læres.


Mikael Hoffmann


Ofte har vi en fornemmelse af, at vi er klare og tydelige over for vores partner, men det er ikke altid tilfældet. Dette gør sig især gældende, hvis vi har kendt hinanden i mange år, og vi måske er kommet til at tage hinanden for givet. Vi siger noget og forventer, at partneren nærmest kan læse vores tanker eller oversætte det, der bliver sagt, til noget forståeligt.

Kommunikation er primært lært af forældrene, men hvis de ikke kunne finde ud af det, er sandsynligheden for, at børnene heller ikke kan, stor. Kommunikation i parforholdet er helt speciel, fordi der er mange følelser involveret, og fordi man er så tæt på hinanden. Børnene lærer af de voksne. Parforhold er (endnu) ikke et fag på skoleskemaet, så hvis vi ikke har lært en hensigtsmæssig adfærd som børn (ved at have nogle gode rollemodeller), må vi lære det som voksne, men heldigvis er det aldrig for sent. Det bliver blot sværere og sværere med alderen.

At lære at kommunikere i parforholdet er lidt som at lære et helt nyt fremmedsprog. Primært kræves der motivationen til at ville lære det. Færdighederne kommer bagefter mere eller mindre af sig selv. Først skal man blive bevidst om, hvad der sker, og hvad der er gået galt. Dernæst skal der færdighedslæring til. Der skal læres nye strategier og indøves nye vaner, så de ligger på rygraden når livet spidser til. Det er vigtigt, at man øver en god og hensigtsmæssig vane, og ikke en forkert. Derfor er professionel rådgivning så vigtig.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

I parforhold skal begge være enige om at ville forbedre kommunikationen. Hvis det kun er den ene part, der føler, at der er et problem, og ønsker at gøre noget ved det, vil det være meget op ad bakke.
Dernæst skal man finde en person, der kan hjælpe med opgaven. Hvis det havde været let at gøre selv, havde man jo gjort det for længst.

Der er mange fordele ved god kommunikation, Når man har skabt sig et lykkeligt liv med sin partner, bliver man samtidig også bedre rollemodeller for børnene. En ekstra gevinst er, at man bliver gladere sammen med sin partner.

4:49 minutter

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring

Læs en relateret artikel på
www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/kommunikation-og-teknik-i-parforholdet

.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.