Spørgsmål#4 – Hvor tit skal man gå i parterapi?

parterapiJeg får mange spørgsmål omkring parterapi, og jeg vil gerne svare på dem alle.

Et af spørgsmålene lyder: “Hvor tit skal man gå parterapi?” Mit svar er, at det kommer an på flere ting. Hvis man går for tit, fx en gang om dagen, så når man måske ikke at øve sig på den læring, man har fået på sessionerne. Det når ikke at sætte sig. Den anden yderlighed kunne være en gang om måneden eller måske sjældnere. Der kan man risikere, at man kommer ind på et forkert spor, at man ikke får øvet sig tilstrækkeligt, eller i værste fald øver sig i noget, der er direkte uhensigtsmæssigt eller forkert.

Hvis man har besluttet sig for, at der skal gøres noget ved parforholdet, og man vil man have hjælp til det, så vil det være en god idé at give forsøgte fuld kraft i en samlet periode på tre måneder. Det tager typisk tre måneder at lære en eller flere nye vaner, ligesom også kan tage omkring tre måneder at lære et nyt sprog. Det tog mig tre måneder at lære spansk, så jeg talte det flydende.

Hvis man fortsætter med noget, uden at mærke en markant forbedring, så er det tydeligvis noget andet, der skal til. Imidlertid er der mange gode erfaringer med par-coachingen.

I begyndelsen af parterapien vil det være en god idé at komme relativt tit, eksempelvis én gang om ugen, men efterhånden som man får nogle grundlæggende færdigheder og holdninger på plads, og man får justeret kursen i retning af det parforhold, man ønsker sig, bliver det efterhånden blive til færre sessioner, for eksempel at kan kommer hver anden eller tredje uge. Dette er min erfaring for det mest optimale, og jeg har flere end 10.000 klienttimer bag mig som grundlag for min viden. Folk kommer til mig for at få hjælp til at bringe parforholdet på ret kurs. De er derfor nødt til at lære nogle nye strategier og værktøjer, for at de kan få noget andet, end det, de har haft hidtil. Og det er ikke nemt. Hvis det havde været let, havde de jo gjort det selv for længst.

Det kan være nødvendigt med input udefra, det vil sige en professionel erfaren coach, der ved, hvad det handler om. Det er grunden til at mennesker med ondt i parforholdet kommer til mig.

I Forløbet på tre måneder med fuld kraft på, er der også hjemmearbejde mellem sessionerne, hvilket betyder, at man øver sig i de værktøjer, man lærer, kommunikationen opleves dybere, og det foregår i de rammer, der sættes op. På den måde føler man sig tryggere, og man får mulighed for at møde sin partner med større rummelighed og forståelse.

3:43 minutter https://youtu.be/uZHO2OIyLZw

Klik også ind på YouTube Playlisten “Spørgsmål & Svar” (eller Kategorien med Spørgsmål & Svar her på hjemmesiden), hvor jeg på min langdistancevandring i sommeren 2018 optog flere end 50 korte videoer.
.

Har I brug for hjælp i jeres parforhold til at få det bedre med hinanden, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann