Spring til indhold

Forandringsproces

Changing for goodEn forandringsproces gennemgår seks forudsigelige og veldefinerede faser.
Disse faser er en cyklus, der gentager sig over tid, og det kræver specifikke handlinger i hver fase, før man kan bevæge sig videre til den næste.
Det er ikke sikkert, at hver fase automatisk fører til den næste, og man kan risikere at sidde fast i en fase.

De seks faser i enhver forandringsproces er:

  1. Benægtelse: I denne fase nægter man at se problemerne i øjnene. Man er ikke klar over, at der er et problem, eller man benægter problemet og dets konsekvenser.
  2. Fordybelse: Her begynder man at fokusere mere på problemet end på løsningen. Man tænker meget over fortiden. I denne fase kan der opstå en markant ændring i personens fokus og tankegang.
  3. Forberedelse: I forberedelsesfasen begynder man at fokusere mere på løsninger end på problemer og tænker mere på fremtiden end på fortiden. Man planlægger at handle inden for den næste måned og foretager de sidste justeringer inden adfærdsændring. Det er vigtigt at fortælle andre om sine planer og forpligte sig til en ændring.
    Selvom man er engageret og klar til handling, kan man stadig være i tvivl om, hvorvidt det er det rigtige at gøre.
  4. Handling: I handlingsfasen sker forandringerne for alvor. Det er en travl periode, der kræver meget opmærksomhed, tid og energi. Det er i denne fase, at andre tydeligt kan se forandringerne, men det er vigtigt at huske, at handling ikke er det samme som forandring.
  5. Vedligeholdelse: I vedligeholdelsesfasen skal man konsolidere de tiltag, man hidtil har gjort, og kæmpe for at undgå tilbagefald. Forandring ender ikke ved handling alene, og denne fase kan typisk vare fra et halvt år til resten af livet.
  6. Afslutning: Denne fase er en naturlig del af en forandringsproces, når målet er nået, og der ikke længere er behov for vedligeholdelse.

Udvikling

Det er vigtigt at huske, at det er overgangen mellem faserne, der repræsenterer de største fremskridt.
For eksempel er det et stort fremskridt, hvis man efter at have nægtet at se problemerne i øjnene, pludselig begynder at tænke over at ændre situationen.
Det er også vigtigt at forstå, at handling ikke er det første eller sidste skridt i forandringsprocessen. Man skal ikke springe forberedelsesfasen over, da det mindsker chancerne for succes på længere sigt.
Det er mere fornuftigt at lave en detaljeret handlingsplan og sætte sig ind i principperne for hele forandringsprocessen.

For at opnå en varig forandring skal man ikke kun ændre sin adfærd, men også udvikle sig personligt.
Man skal finde ud af, hvad der får en til at føle sig godt tilpas og komplet og sørge for, at etikken i ens parforhold er i overensstemmelse med ens indre værdier.

Kilde: “Changing for Good” af James Prochaska