Spring til indhold

Fem gode grunde til at grine i parforholdet

  • Anslået læsetid: 6 min read

Latter er sundt

Latter i parforholdetHjem >> /parforhold >> /godt-parforhold >> Fem gode grunde til at grine i parforholdet


Latter og humor er vigtigt for at opretholde et godt helbred. Latter er også sundt for ægteskabet, både følelsesmæssigt og fysisk.

Mikael Hoffmann


Her er fem gode grunde til at I skal fokusere på at få (endnu) mere latter ind i jeres liv og parforhold:

1. Latter fremmer følelsen af leg og fællesskab

Børn har ikke de voksnes restriktioner, dårlige erfaringer og krav. De er naturligt legende og griner ofte. Deres glade energi er smitsom. Desværre bliver denne spontane energikilde ofte undertrykt, efterhånden som vi bliver ældre, og mange voksne har mistet forbindelsen til denne vitalitet. Når du og din partner griner sammen, kan I udnytte den fælles energi. Latter er en energikilde, som kan puste nyt liv i jeres forhold.

2. Latter skaber en god stemning

Følgende mønster er smerteligt velkendt for mange ægtepar: Når du bliver forelsket, er det som om at dit liv ændrer sig: Forelskelsen er som en modgift mod stress, og en buffer mod livets uundgåelige kampe. Som tiden går, og forholdet bliver en del af den daglige hverdag og rutine, kommer stressen tilbage.

Dette er især tilfældet, hvis hverdagen bliver grå uden leg og latter. Fælles fornøjelser går ofte tabt, hvis man glemmer at afbalancere det hverdagsagtige med det lystbetonede. At lære at grine sammen – hvor målet er at få hinanden til at smile og grine en gang imellem – vil hjælpe jer til at forhindre at jeres parforhold bliver slidt ned.

3. Latter giver større perspektiv

Har du nogensinde, under et skænderi, sagt eller gjort noget så skørt, at enten du selv eller din partner begyndte at grine? Oplevede du også, at situationen dermed pludselig ændrede sig? Latter kan hurtigt løfte dit humør og give dig den følelsesmæssige afstand, som er nødvendig for at se begivenhederne i et nyt lys. Livet bliver mere tåleligt, når latteren er en del af din hverdag. Hvis den ikke er – og alvor er prioriteret, vil det måske have den modsatte effekt pludselig at begynde at grine……

Folk, som tager sig selv alt for alvorligt, lever med en følelsesmæssig tyngde, der kan mærkes af andre. Seriøsitet er naturligvis vigtigt i livet og kærligheden – men latter og humor gør det lettere.

4. Latter reducerer forsvaret og åbner op for nye oplevelser

Vi skal alle beskytte os selv følelsesmæssigt. Psykologiske forsvarsmekanismer er som en sikkerhedssele og airbag i bilen. Dit forsvar er designet til at forebygge skader og afbøde slag, når du står med noget, der kan være smertefuldt. Men det er et tveægget sværd, for det samme forsvar, som i én situation beskytter dig, kan skade dig i en anden sammenhæng. Der kan være nogen følelsesmæssige omkostninger – især når dine defensive barrierer forhindrer dig i at have ægte kontakt med nogen, der vil dig det bedste, som fx en kærlig og støttende ægtefælle / partner.

Når du og din partner griner sammen, sætter du dit forsvar på stand-by og åbner dig op for en ny form for forbindelse med andre. Latter uddyber følelsesmæssig intimitet og giver større tillid i parforholdet.

5. Latter virker som en buffer

Latter er sundtHar du nogensinde grinet så meget, at du tænkte eller sagde, “Dét havde jeg virkelig brug for!“?

Latter kan virke som et tiltrængt pusterum fra livets store pres. Det kan oplade dine følelsesmæssige batterier (og dit parforholds batterier), og det er en sikker og effektiv måde at frigive ophobede fysiske og følelsesmæssige spændinger på. Latter mindsker stresshormoner, samtidig med at det øger lykke-endorfinerne i din hjerne. Latter er i det hele taget godt for dig.

Hvordan kan I få mere latter og humor i jeres ægteskab?

  • Vær opmærksom på humoristiske øjeblikke i hverdagen.
  • Gør det til en vane til måltiderne at fortælle hinanden om noget sjovt, I har oplevet.
  • Se noget morsomt i TV og på film.
  • Del sjove vittigheder, bøger og tegneserier med hinanden.
  • Lav kreative og sjove Halloween-kostumer sammen – som par.
  • Reflekter over sjove oplevelser tidligere fra jeres parforhold.
  • Kild hinanden.
  • Hold øje med absurditet og humor i livet.
  • Gør noget nyt og sjovt sammen regelmæssigt.

Arbejd sammen på at opbygge jeres sans for humor. Par, der kan le ad sig selv og deres situation, er normalt stærkere sammen, når der uundgåeligt opstår problemer. Latter kan frigøre negative spændinger, både fysiske og psykiske.

5:44 minutter


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


Nogle par befinder sig i vanskelige situationer, der gør det svært at tænke på grin og latter. Men der er tidspunkter, hvor du har brug for at se på alle de svære situationer i et nyt lys og at grine sammen.

Flere sundhedsundersøgelser viser, at der er psykiske, fysiske og følelsesmæssige fordele ved at grine sammen. Det er blevet sagt, at latter er som “indre jogging”, fordi alle systemer i vores krop bliver masseret og bevæget, når vi har en hjertelig latter.


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Et godt parforhold


Links til andre artikler om et godt parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Ressoursestærke

Hvile i sig selv

Velstand

God til at kysse

Dele seng

Soulmates

Grine sammen

Fast forhold

Sove i ske

Humor

Husk at date

Ritualer

Kæresteweekend

Varigt forhold

Taknemmelighed

Taknemmeligheden

Tillid, tryghed og respekt

Tre gode vaner

Værdi i forholdet

Værdien

Vedligeholdelse

Faste regler

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


Latter er den korteste afstand mellem to mennesker – især i et ægteskab.

Mindst een gang om ugen bør I gøre noget aktivt, der løfter jeres humør. Det har I begge et ansvar for.

Et gammelt mundheld siger “Latter er den bedste medicin.” Dette gælder især i ægteskabet.
Livet kan blive alt for alvorligt, hvis man glemmer at grine sammen i hverdagen.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.