Parforhold parterapi

Sæt grænser!

Konflikten på skoleområdet er afsluttet. Resultatet har af gode grunde været nedslående for lærerne, men egentlig bør det jo ikke komme bag på nogen, at efter mange år med opgang og velstand i samfundet er vi nu kommet ind i en periode med nedgang og udfordringer. Det har længe været kutyme, at man hvert år har fået mere i lønningsposen, mindre arbejdstid, været på flere og mere eksotiske ferier, haft masser af ”legetøj” af forskellig slags i hjemmet, og det har alt i alt været en rigtig dejlig og behagelig opgangsperiode. Men nu ser det altså ud til at pendulet svinger den anden vej. Se blot på Middelhavslandene, som jo ikke i tide har formået at standse op og evaluere situationen – med et katastrofalt resultat til følge. Disse lande er mere eller mindre kørt ud over kanten, og deres politikere bliver kraftigt bebrejdet, at de ikke i tide gjorde nok. Det paradoksale er, at vores egne politikere netop nu bliver bebrejdet, at de GØR noget, og det bliver de formentlig straffet for til næste valg. Forskellen mellem en politiker og en statsmand er, at politikeren tænker på næste valg, og statsmanden tænker på næste generation, men når man står midt i sparetider og krise, kan det være overordentligt svært at skelne mellem helte og skurke.

camino2009 (406)Tempoet på arbejdsmarkedet og i familierne er i mange år blevet højere, og kravene større. Så længe der er ressourcer nok, kan vi udrette det mest utrolige. Nogle bukkede under for presset, men de blev så bare parkeret på overførselsindkomst. Nu står vi imidlertid med endnu større krav og færre ressourcer. Derfor er det vigtigere end nogensinde før at kunne sætte grænser og sige fra. At mærke efter, hvad vi vil være med til, og hvad vi IKKE vil være med til. Det handler om valg. Hvad vi fx er parat til at ofre for at beholde vores integritet. Det gælder både over for arbejdsgiveren, kunderne, eleverne, medarbejderne, ægtefællen, børnene og alle andre. Vi skal til at blive (endnu) dygtigere til at sætte sunde, naturlige grænser.

Først var der SAS-medarbejderne. Dernæst kom lærerne. Og det stopper med stor sandsynlighed ikke her. Næste gang er det lægerne. Samfundet er i gang med en ændring, der er lige så radikal, som da opgangstiden startede. Dengang fik vi nye værdier og mål. Det kommer vi helt sikkert også til at få nu. Måske denne gang mere i retning af bløde værdier og ægthed end materiel velstand og dyre kunstige statussymboler. Men i forandringsprocessen opfører vi os som forkælede børn, der har fået taget deres legetøj, eller som skal til at flytte hjemmefra og klare sig selv.

Forestil dig, at du en fredag går ind til din nabo, og med et smil giver ham en tusind-krone-seddel. Han bliver glad overrasket og tror måske først, at du har skumle bagtanker. Men det har du ikke. Du vinker til ham og går igen.
Næste fredag går du derind igen og stikker ham en ny tusind-krone-seddel. Naboen er vældig taknemmelig for de penge, der falder på et tørt sted.
Dette gentager sig hver eneste fredag resten af året. Efter nogle måneder har din nabo vænnet sig til at få ekstra 4.000 kr. om måneden, og budgetterer faktisk efter det.
Efter et halvt år holder du pludselig op med at komme forbi med penge hver fredag. Hvad sker der? Du kan risikere, at din nabo bliver sur på dig. Hvad bliver der af HANS penge? Han føler, at du har taget noget fra ham, han egentlig havde krav på.

Det er helt naturligt at alting svinger op og ned. Både kortsigtet og på den lange bane. Vi må blot tilpasse os livsbetingelserne lige nu, hvilket i øvrigt er menneskehedens styrke. Dette alene er grunden til, at vi har erhvervet os verdensherredømmet på denne jord. Selvfølgelig vil vi også i den nuværende situation tilpasse os, men for nogen mennesker vil smerten være større end for andre. De, der kommer til at klare sig (bedst), er dem, der kan tilpasse sig og sætte en grænse. Både privat og på arbejdsmarkedet. Dette indebærer, at vi måske må ændre på vores holdninger til fx velfærd, overflod, luksus og alt det andet, vi i mange år mere eller mindre har taget for givet. Hvem tænker i dag på at det er rart med en stabil elektricitetforsyning, rindende vand, tag over hovedet, nok at spise og lignende? Der er aldrig noget, der er skidt, uden at det er godt for noget andet. Vi må blot lære at træffe de bedste valg og at lære af de udfordringer, der hele tiden kommer.

Når forandringens vinde blæser, er der nogen der bygger læskure – og andre bygger vindmøller.

 

http://ftp-lokalavisen-frb.dk/arkiv/1019/#p=8

lokalavisen 13-05 sæt grænser

http://ftp-lokalavisen-frb.dk/arkiv/1019/#p=8
.

Læs også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/krise

.

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic