Spring til indhold

En frygtelig kvinde

 

Ansvar for et godt parforhold gælder begge veje

En frygtelig kvinde

Et gammelt mundheld siger:
Når manden og kvinden danner par, håber manden på, at hans kvinde aldrig vil forandre sig.
Men det gør hun!
Og kvinden håber på, at manden vil forbedre sig.
Men det gør han ikke!

Det har jeg skrevet et debatindlæg i Jyllands-Posten om.

Læs det på www.jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE10196900/parterapeut-efter-filmen-en-frygtelig-kvinde-det-er-vigtigt-at-kende-parforholdets-faerdselsregler/


Det affødte imidlertid nogle reaktioner, som du kan se herunder:

Jyllands-Posten

Jyllands-Posten


Filmen “En frygtelig kvinde” er både en komedie og en meget alvorlig film med et vigtigt budskab om kønsrollerne i dagens samfund.
www.kino.dk/film/e/en/en-frygtelig-kvinde

Filmen afslører blandt andet den enormt store forskel, der er mellem mænd og kvinder, eller rettere det maskuline/rationelle og det feminine/emotionelle/følelsesmæssige. Det er genetisk og rækker adskillige tusind år tilbage.
Af gode grunde kan dette ikke ændres i løbet af få årtier, blot fordi vi har udviklet vores tænkning og sociale adfærd radikalt og hurtigt.

Så filmen handler egentlig ikke om mænd og kvinder, men mere om det følelsesmæssige og rationelle i os alle sammen. Når der er kamp og manglende forståelse mellem de to – i stedet for samarbejde og accept.

I nogle af mine egne tidligere parforhold kan jeg genkende mig selv som både Rasmus og Marie. Jeg var i mine unge dage drengerøven Rasmus sammen med en moden og selvbevidst kvinde. Jeg har også prøvet at være den bedrevidende utålmodige mand (Marie), der havde fundet sammen med en kvinde, som havde et lavt selvværd. Begge disse to parforhold startede fantastisk, men endte som det rene helvede, inden vi gik hver til sit.

Også professionelt ser jeg gang på gang mønsteret hos de par, der kommer i min klinik.
Læs blandt andet www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/hunden-og-hajen

Der er ikke noget “galt” med Marie i filmen. Hun er hverken ond eller psykopat (dvs. ikke-følende). Hun er “bare” i sine følelsers vold. Følelserne styrer hende, og får hende til at gøre uhensigtsmæssige ting, fx at kritisere Rasmus, eller sige frygtelige og ondskabsfulde ting til ham. Hun reagerer på det input, hun har fået. Hun bliver irriteret over hans umodenhed, og forsøger at ændre ham.

Normale reaktioner

Så i min optik var der ikke noget i vejen med hverken manden eller kvinden i “En frygtelig kvinde”. Han gav hende ikke et maskulint modspil, hvor han tog ansvar for parforholdet, satte hende i centrum, begærede hende, kærede sig om hende, rummede hende og hendes følelser når hun eksploderede i sit emotionelle vanvid, talte hende ned på jorden igen, udtrykte sine følelser og behov tydeligt, prioriterede hende før andre, og i det hele taget bare var en selvsikker MAND.
Derfor reagerede hun, som hun gjorde.
Og da hun gjorde det, reagerede han som offer.
De kørte hinanden ned i en negativ skrue – ligesom så mange andre par desværre gør det i det virkelige liv.
Men det hjælper ikke noget som helst at sidde og snakke om følelser i parterapi med de to. Der skal læres helt konkrete kommunikationsværktøjer og færdigheder (“Parforholdets Færdselsregler“) Og nye strategier skal indøves.
Føle-føle og snak vil kun gøre ondt værre.

Klik på videoen herunder for at finde ud af – på kun 49 sekunder – om par-coaching kunne hjælpe jer:

Mikael Hoffmann


Følelser er alle steder

At følelser styrer ser vi også alle mulige andre steder. Det sker i politik, det sker landene imellem, det sker mellem naboer i hegns-tvister, der sker i biler med vej-vrede, og så videre. Vi begynder nok så småt at få øjnene op for, hvor skadeligt det er, hvis den følelsesmæssige side overtager den rationelle. Skaderne er lige så store, som når den rationelle side overtager den følelsesmæssige. Måske bliver der oven i købet lovgivet på området, ligesom det heller ikke er tilladt at køre bil i spirituspåvirket tilstand. Der er sat initiativer i værk for at forbyde psykisk vold. www.dr.dk/nyheder/politik/justitsministeren-efter-sommer-vil-vi-forbyde-psykisk-vold. Næste naturlige skridt ville være også at forbyde den følelsesmæssig vold. Spiritus og følelser hænger tæt sammen, fordi de begge er bevidsthedsforskydende.

www.kino.dk/film/e/en/en-frygtelig-kvinde

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/underkastelse-og-dominans-i-parforholdet

.