Spring til indhold

Høje tinder og dybe afgrunde, grafen

  • Anslået læsetid: 4 min read

Det dybe fald

høje tinder

Hjem >> Parforholdet >> Høje tinder og dybe afgrunde, grafen


Flere par, der har været i parterapi hos mig, fortæller samstemmende, at den første uge efter parterapien har været en strålende tid sammen, med glæde og lethed. Men derefter er det, som om at skænderierne pludseligt tager voldsomt til, og at det bliver endnu værre, end før de startede hos mig.

Mit svar til dem er dette: ”Den første parterapi skaber helt naturligt et højt forventningsniveau hos jer begge. I har haft det skidt sammen et stykke tid, og derfor er I begyndt at gå i parterapi. Allerede til første session får I nogle indsigter, og I lærer nogle nye værktøjer, der gør, at alting pludselig går meget nemmere, når I er sammen. I får troen på parforholdet tilbage.

Men efter cirka en uge vil I helt naturligt begynde at glide ind i de gamle rutiner, mønstre og vaner, som i første omgang skabte jeres samlivs-problemer. I slapper af, og gør det, I plejer at gøre, hvilket vil sige det, som føles ”naturligt”. Pludselig oplever du partneren som værende den samme irriterende idiot, som han/hun var, inden I begyndte parterapien. Dette giver selvsagt en voldsom frustration, for “nu gik det jo lige så godt”.


Mikael Hoffmann


Et helt nyt sprog

At ændre vaner er en længerevarende proces, ligesom det er at lære et helt nyt sprog. Erfaringsmæssigt tager det omkring tre måneders træning at ændre uhensigtsmæssige vaner, så de nye vaner har fortrængt de dårlige og bliver grundfæstede.

Derfor anbefaler jeg par, der starter i terapi hos mig, at de vælger et helt forløb (se www.parforhold-parterapi.dk/parterapi#pakke) og gennemfører det, på samme måde som når man gennemfører en penicillin-kur. Dér stopper man jo heller ikke efter et par dage, blot fordi man føler sig bedre tilpas, og feberen er slået ned.

Et forløb over tre måneder, med 9 gange parterapi og 2 individuelle sessioner, giver den mest vedvarende positive ændring i parforholdet og familien, hvilket er nødvendig for at I kan blive ved med i jeres hverdag at have det meget bedre sammen.

Klik her for at se mere om grafen

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

Køkkenvasken

Nogle af mine klienter oplever endvidere, at de efter en konsultation hos mig får det dårligt rent fysisk. Det kan fx være hård mave eller tynd mave. Eller det kan være, at du pludselig sover 16 timer i døgnet – eller at du slet ikke kan falde i søvn. Jeg har set det så mange gange, at det er tydeligt for mig, at der går en rød tråd igennem det.

Det er lidt ligesom en køkkenvask, der næsten er helt tilstoppet, og der kun pibler lidt vand igennem afløbet. Hvis du tager en svupper og renser vasken, er det vand, der først kommer ud, naturligvis beskidt! Alt snavset løsner sig fra rørene og skyller ud. Først efter et stykke tid bliver vandet rent og klar igen, og der er flow gennem rørene.

På samme måde kan intensiv personlig udvikling også føles, som om du har løbet en psykisk eller følelsesmæssig halv-marathon.

Mange overbevisninger og holdninger rystes løs, og kan efterfølgende sætte sig i kroppen som fysiske symptomer. Der er imidlertid ikke noget at være bange for, for det er helt normalt og naturligt. Du kan opsøge din læge, hvis du er mest tryg ved det. Lægen vil måske give dig et lægemiddel, der vil ”slukke” symptomerne.

Jeg vil ikke her på nogen måde fraråde dig et lægebesøg, hvis det er nødvendigt. Men erfaringsmæssigt vil symptomerne efter kort tid forsvinde helt af sig selv, og derefter får du det meget bedre. Men selvfølgelig kan det være svært at komme igennem en periode med forandring i sit liv.

Resultatet af personlig udvikling og terapi plejer i den sidste ende at blive godt. Specielt hvis du er top-motiveret til en forandring, og selv gør en stor indsats for at ændre de uhensigtsmæssige holdninger, overbevisninger og adfærden.

Grafen – visuel forklaring

8:52 minutter

www.parforhold-parterapi.dk/visuel-forklaring


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.