Forandringsfaser

dreamstimemedium_22964900Er forandring noget, man skal tilstræbe eller forhindre?
I denne artikel får du et overblik over forandringens faser.
Hvis du synes, at noget bliver for ubehageligt, eller der er noget andet, der er mere tiltrækkende, så ønsker du forandring. For nogle skal der meget til, før behovet opstår, og for andre skal der ikke så meget til, men hvis en adfærd er blevet en indgroet vane, kan den være svær at ændre.

Enhver forandring går (langsomt eller hurtigt) gennem fem faser:

  1. Ubevidst aktiv. Fx vrisser du af din partner eller andre uden selv at være klar over det
  2. Bevidst aktiv. I denne fase er du blevet gjort opmærksom på og klar over, at du vrisser, men du kan ikke stoppe det. Det kører med dig
  3. Bevidst inaktiv. Du kan i en samtale pludselig høre dig selv vrisse, og du stopper det med det samme og ændrer adfærd
  4. Bevidst ubevidst inaktiv. Det sker ikke mere. Du oplever situationer, hvor du tidligere ville have vrisset, og du tænker: ”Her ville jeg før have vrisset”, men du gør det ikke mere
  5. Ubevidst inaktiv. Du er totalt ubevidst om, at der kunne være vrissen og irritationer. Du tænker ikke over det mere, og det er ikke-eksisterende, både for dig selv og for andre

Ofte skal der finde et indre personligt arbejde og en holdningsændring sted, for at man kan bevæge sig gennem de forskellige faser. Nogle gange befinder man sig i flere faser på en gang, og nogle gange falder man midlertidigt tilbage i en gammel fase.

Vores bevidsthed er som et isbjerg – 10 % er over vandoverfladen (dagsbevidstheden som vi opfatter og tænker med), og 90 % er skjult (underbevidstheden). Hvis vinden blæser mod nord, og strømmen sætter mod syd, bevæger isbjerget sig mod syd pga det større areal og den større massefylde. Det er underbevidstheden, der bestemmer over dagsbevidstheden, og det er her at vanerne befinder sig.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Valg og konsekvenser

Hvordan får vi et lettere liv med færre genvordigheder?
Den bedste måde at lære på, er at være bevidst om sammenhængen mellem de valg, vi træffer, og deres konsekvenser.

Den hurtigste måde at lære på, er at der er kort afstand mellem valgene og deres konsekvenser.

Computerspil giver meget hurtig respons. Man trykker på en tast, og resultatet kommer lige med det samme. Parforhold (og børne¬opdragelse) har derimod ofte en lang responstid.
Konsekvens er ikke det samme som straf, men derimod et helt neutralt resultat af en handling.
I et parforhold, hvor den ene tager beslutningerne, og den anden tager konsekvenserne, er der uligevægt, hvilket vil udmønte sig i parforholds-mæssige problemer.

Meningen

Jeg tror ikke på, at der findes tilfældigheder. Vi har alle sammen vores frie valg til at skabe vores eget liv og fremtid. Men alt, hvad der sker, har en funktion. Hvis jeg møder en person, som måske er ubehagelig over for mig, er der formentlig noget, jeg skal lære af vedkommende, som sikkert vil åbne nye døre for mig.

Diamanten

Min personlige og professionelle erfaring er, at der i selv den største ulykke ligger en skinnende og kostbar diamant gemt. Det bedste eksempel, jeg har på dette, var, da en af mine venner for mange år siden blev fyret fra sit job og var fortvivlet. Han havde meget svært ved at overskue situationen for sig selv og sin familie. Da jeg sagde til ham, at det jo gav ham nogle nye muligheder, kiggede han forundret på mig. Nogle år senere startede han som selvstændig, og betroede mig, at hvis han ikke var blevet fyret, havde han aldrig fundet det gode liv.
dreamstimemedium_31139454Læs på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/den-kinesiske-bonde om Den Kinesiske Bonde, hvor jeg kommer mere ind på, hvordan du lettere selv kan se, at tingene hænger sammen, og at tidsperspektivet og afstanden betyder meget for, om noget føles ”godt” eller ”skidt”.

Se også videoen på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/de-fem-faser-i-enhver-forandring

og artiklen på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/forandring.

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

Kapitel 1.3 i bogen “Partner for livet”

.

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann