At arbejde med sig selv betyder kort sagt at holde op med at vente og håbe på, at andre skal ændre sig.
Baggrunds-historier
I parterapien kan det være en stor oplevelse for begge parter at få et dybere indblik i hinanden. Baggrunds-historierne er med til at bevidstgøre mønstre og strategier, for at man kan forstå, hvordan historierne på godt og ondt danser sammen. Med forståelsen kommer rummelighed, accept og tilgivelse. Man kommer til at forstå, hvordan man blokerer hinanden, og også hvordan man kan frisætte hinanden.
Viden om sin egen og partnerens dybtliggende baggrund giver en helt ny indsigt omkring konflikterne. Når det går op for en, at det ikke er partneren, men derimod måske oplevelser eller mennesker (forældre eller søskende) fra barndommen, at man kæmper imod i parforholdet, er man i stand til at standse kampene og genfinde det dejlige kærlige forhold. Parterapien kan gøre det meget tydeligt, at partneren blot er et spejlbillede eller fatamorgana (en projektion), uanset hvor reelt og ”objektivt”, det ser ud.
Når man bliver i stand til at se sig selv og hinanden i et klarere lys, er arbejdet med sig selv lykkedes.
Klik her for at se flere anmeldelser
Der skal læres nogle nye strategier og kommunikations-værktøjer.
Brems konflikterne
Parterapien i sig selv stopper ikke konflikterne i parforholdet, men når begge parter er klar over sammenhængene, og kan se sine egne mønstre i øjnene, kan det relativt hurtigt bremse konflikterne på en hensigtsmæssig måde.
Hvis der er fastlåsthed, og man forsøger at bekæmpe sin partner, som om at vedkommende var ens far eller mor eller anden figur fra barndommen, er der brug for nye indsigter og værktøjer.
Det var nemlig primært i barndommen, at man grundlagde og lærte sine mønstre og overlevelsesstrategier.
Alle reagerer ”normalt” (men måske uhensigtsmæssigt) på de input, de har fået. Når man har arbejdet med sig selv, og lært nogle nye kommunikations-strategier og -værktøjer, bliver man klar over, at der skal være en Time-Out, hvor man kan finde ud af, hvem det egentlig er, man slås med.
”Slås jeg med dig, eller slås jeg med noget inde i mig selv?” Prøv lige at forestille dig, at din partner sagde dette, når han eller hun var rasende på dig. Ville det ikke være skønt? Og det gælder altså begge veje!
I parterapien lærer I nogle færdigheder og værktøjer, der gør jer i stand til at indlede et detektivarbejde, for at finde ud af, hvad det er, der foregår i konflikten.
Når I er i stand til at træde et skridt tilbage, og ikke kun bliver overvældet af tankerne og følelserne, får I hver især en ny holdning og adfærd. Altså en anden måde at reagere på. Dette vil automatisk også ændre partnerens adfærd.
Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort.Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.
Forståelse og medfølelse
Når der kommer forståelse og medfølelse ind i konflikten, kan den løses. Hvis man bliver utryg og bange, kan man normalt lukke en konflikt ned for at beskytte sig selv, men hvis man møder medfølelse og forståelse, kan man fremadrettet få mere lyst til at åbne op igen.
Det gælder begge veje, så man skal også selv være i stand til at være medfølende og forstående, og kunne fortælle hvad der foregår inde i sig selv. Det giver et helt andet grundlag i kommunikationen, med et helt andet resultat i parforholdet til følge.
27:23 minutter
Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger
.