Hvem er vi? Krop, tanker, følelser, sjæl…?

HærvejsvandringHvem er jeg egentlig?

Er jeg min krop, som jeg kan mærke? Og er jeg mine tanker, som kværner løs hele tiden? Hvad med alle de følelser jeg har? Når jeg er forelsket, eller når jeg er vred og vil skilles? Er mit spyt mig, hvis jeg har spyttet på jorden? En DNA-analyse ville sige ”ja” til det sidstnævnte. Men er jeg så også varmen på lænestolen, jeg rejser mig fra? Den varme kommer jo fra min krop, og jeg har selv produceret den. Eller hvad?

For mange år siden boede jeg sammen med en kvinde, og ved en helt bestemt lejlighed gik det op for mig, hvorfor vi ikke er vores følelser. Denne dag havde vi et kæmpe skænderi. Pludselig ringede telefonen, og fra det ene sekund til det næste kunne hun tale helt professionelt med rolig stemme med personen, der ringede. Men i det samme sekund, samtalen var slut, og hun havde lagt røret på, skiftede hun igen og vendte sig rasende mod mig. Jeg kunne tydeligt se, at følelserne er som en frakke, man kan tage af og på.

Følelserne

Vi MÆRKER vores følelser, men faktisk ER vi ikke vores følelser. Ej heller er vi vores krop. Kroppen har vi bare til låns. Hvis vi passer godt på den, passer den også godt på os, men den er blot et hylster, vi bruger og mærker. Vi er heller ikke vores tanker. Tanker er i bund og grund bio-elektricitet, bio-magnetisme og bio-kemi i hjernen, der suser rundt mellem og i nogle neuroner.

Jeg går langdistancevandring, og jeg har i dag fået ondt i foden, fordi skoen har gnavet. Men jeg ER ikke følelserne af smerte. Min fod (eller rettere hjernen) fortæller mig, at der er noget galt, som jeg skal tage mig af. Hvis jeg ikke lytter til alarmen og udbedrer skaden, vil det blive meget værre.

På samme måde fortæller forelskelsen os, at denne anden person vil vi gerne være sammen med, og nyde, og måske også bygge rede og have afkom med. Når vi tror, vi ER noget bestemt, fx vores følelser, tanker, krop, job, bil eller børn, går det galt, fordi vi identificerer os med noget, der egentlig ikke er os.

Hvis vi ikke er hverken krop, følelser eller tanker, hvem er vi så? Hvis et gevær skyder en kugle gennem mit hjerte, dør jeg og forrådnelsen starter med det samme. Inden da lever hver eneste celle i mig. Men hvad sker der egentlig, når jeg dør? Er der noget andet, der lever videre, fx en form for sjæl? Eller er det hele bare slut? Og hvor kommer vi egentlig fra før vi indfandt os her i verden?

Hvad består kroppen af?

I mikrokosmos består alting af molekyler. Disse består af atomer, der består af en lillebitte kerne og nogle meget meget små elektroner. Der er en kæmpe afstand mellem elektroner og atomkerne. Hvis man forstørrer kernen op til en appelsin-størrelse, er elektronernes bane på størrelse med en fodboldbane, og selve elektronerne er stadig så små, at man ikke kan se dem. Så det meste af det, vi kender som fast stof, er altså mest tomt rum.

I makrokosmos er der ligeledes en ufattelig mængde stjerner og enorm afstand mellem stjernerne. Forestil dig en skefuld sand. Hvert korn repræsenterer en stjerne. Forestil dig en strand fyldt med sandkort. Men der er lige så mange stjerner i Universet, som der er sandkorn på samtlige strande på hele Jorden….. Og imellem alle stjernerne er der ufattelig lang afstand. Vores nærmeste stjerne er Solen, men den næst-nærmeste ligger omkring 4 lysår væk, hvilket betyder, at det tager lyset 4 år at komme herned fra den stjerne. Også makrokosmos består mest af – INGENTING!

HærvejsvandringSå den faste materie, jeg ser ud til at bestå af, er altså mest tomrum. Så egentlig er jeg her slet ikke. Jeg er faktisk kun nogle radiobølger, som dit øje opfanger og sender videre til hjernen, som fortolker signalerne. Jeg er også lydbølger (molekyler, der slår mod hinanden), som dit øre opfanger, sender videre, og som hjernen processer til noget forståeligt. Og jeg er trykimpulser fra fingerspidserne, der giver mig indtryk af at der er hud og muskler og så videre.

Naturvidenskaben har opdaget rigtigt mange ting, men den har stadig ikke fundet ud af hvad liv egentlig er. Hvor sidder sjælen henne i alt levende. I et menneske, i en hund, i en vandmand? Og kan træer og blomster have en sjæl?
Måske er grunden til, at videnskaben endnu ikke har fundet sjælen, at vi ikke har (op)fundet de rigtige værktøjer at måle den. Inden vi havde opfundet et voltmeter, kunne vi heller ikke måle elektricitet. Men det skal nok komme. Formentlig som en helt anden type redskaber, end dem, vi kender til nu. Da radiobølgerne blev opdaget, skete der også et kæmpe skift, så det meste af den teknologi, der blev fremstillet derefter, var af en type, man slet ikke kunne forestille sig, inden radiobølgerne var kendt. Hvis du havde talt med en person fra for 200 år siden, ville du få svært ved at forklare, hvordan en radio eller mobiltelefon virker. Vedkommende ville ikke tro på dig.

Udviklingen fortsætter. Vi bliver hele tiden klogere. Vi står helt sikkert over for noget helt nyt, og har ikke begreb om hvad det er. Men én ting er helt sikkert: Det bliver spændende!


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Sjælen

Så måske ER vi hverken krop, tanker eller følelser, men ”kun” sjælen. De førstnævnte ting har vi til låns. Hvad vi kan gøre er at skabe balance mellem alle tingene. Vi må ikke lade os styre af nogen af de ting, vi har til låns. Hverken materielle ting, andre levende skabninger, eller vores tanker og følelser. Vi må lære at være bevidste om, hvad vi har med at gøre, i stedet for at lade os gribe og forføre af tingene. Dette kan ske, hvis man lader sig rive med af sine følelser, og eksempelvis tror, at det letteste og bedste ville være at blive skilt, hvis man har problemer i parforholdet. Når der er balance mellem fx de rationelle tanker og de emotionelle følelser, kan vi få de bedste resultater. Vi får løst problemerne, og det føles dejligt.

Løs problemerne, lær nogle nye strategier, få nogle nye vaner! Dagens gode nyhed er, at det er forholdsvis enkelt, hvis man ved, hvordan det skal gøres. Og det kan heldigvis læres, også selv om det ikke er nemt. Hvis det havde været let, havde vi jo gjort det for længst. Men det er muligt. Typisk vil den voksne lære barnet, og typisk vil en professionel lære den voksne. Sådan er det bare.

12:22 minutter

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

Tanker på vandring! Kærlighedens veje og vildveje.
Langdistancevandring – med refleksioner uden filter.
Flere videoer på www.parforhold-parterapi.dk/tanker-paa-vandring
.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann