Spring til indhold

Min kone brokker sig

  • Anslået læsetid: 6 min read

Hvorfor beklager kvinder sig så meget?

Mindreværdskomplekser behandlingHjem >> /parforhold >> /kommunikation parforhold >> Min kone brokker sig


En af mine klienter stillede mig følgende spørgsmål:
Min kone brokker sig over at jeg er uansvarlig, ikke tilstedeværende, og har en barnlig optræden. Men samtidig gør hun alt, hvad hun kan, for at behandle mig som et barn, ved at hun suverænt bestemmer alting i hjemmet (for eksempel hvad tøj børnene skal have på, hvordan vi indretter huset, hvor vi skal hen på ferie, hvordan jeg kører bilen, hvem vi i familien skal være sammen med, hvordan hun og jeg skal være sammen, på hvilken måde og hvor længe). Jeg får ikke et ben til jorden. Hvad gør jeg?

Her er mit svar, i en kort udgave:

Vi har alle lært nogle forskellige roller. De er ikke medfødte, og rollerne er særdeles nyttige i mange sammenhænge, fx i forhold til chefen, kæresten, børnene og færdselsbetjenten. I parforholdet kan vi have påtaget os nogle uhensigtsmæssige roller, som kan være rigtigt svære at bryde ud af. Det lader til, at din kone ubevidst har påtaget sig moderskabsrollen over for dig. Vær blot opmærksom på, at hun gør det i den bedste mening. Men ingen af jer kan tilsyneladende se sammenhængen mellem de valg, I træffer, og de konsekvenser, disse valg har.

Det bedste du kan gøre, er at arbejde med dig selv og dine overbevisninger, at få mere selvtillid og selvsikkerhed, og langsomt, men sikkert, at genskabe din manderolle i familien. Det er ikke let, fordi du måske aldrig i din barndom har haft nogle ordentlige mande-rollemodeller at se op til. Det er et faktum, at samfundet siden 1968 har været kvindedomineret. Før den tid var det mandsdomineret. Så det er faktisk på høje tid, at vi finder en balance mellem de to ydersituationer.
Brokker sig og bestemmer


Mikael Hoffmann


De fleste oplever stor lykke og lethed i begyndelsen af parforholdet. Men typisk sker skiftet og ubalancen, når parret får børn, fordi moderen i den grad går op i sin moderskabsrolle, at hun risikerer at påføre den til alle omkring sig. Hun mestrer moderskabet til perfektion, og det er selvfølgelig fantastisk godt til små børn. Imidlertid opstår problemerne, når hun overfører sine færdigheder til de større børn og til sin mand. Hvis manden så ikke er i stand til at stå imod dette pres og være en mand, har vi ubalancen. Selvfølgelig er det kompliceret og overhovedet ikke let. Du skal til at lære at være manden. Dog ikke den dominerende og patriakalske type. Bare fordi hun er matriakalsk, skal du ikke som modreaktion gå over i den modsatte grøft. Det gjorde kvinderne i forbindelse med ungdomsoprøret i 1968. Siden har det jo vist sig ikke at have været nogen succes for familielivet. Se blot på kvindens foragt for den bløde mand, skilsmisseprocenten og antallet af misbrugsproblemer og vold i familien.

Det er dig, der må arbejde med dig selv, for at få (endnu mere) overskud og ressourcer til at bringe balance i tingene. Du skal finde eller genfinde din maskuline styrke og manderolle.

Det gør du blandt andet på følgende tre måder:

  • Ikke være bange for hende
  • Være selvsikker og have selvtillid
  • Forbedre kommunikationen mellem jer

1) Ikke at være bange for hende

I min barndom arbejdede jeg en del med heste. Jeg opdagede, at når jeg ikke var bange for de store dyr, slappede de af. For eksempel holdet jeg en dag en af hestene i grimen, og den stejlede foran mig. Men jeg holdt alligevel fast. Min søster, der stod ved siden af, var fuld af beundring, fordi andre i samme situation ville have sluppet hesten. Det var ved denne lejlighed, at jeg opdagede styrken ved ikke at være bange. Hesten faldt nemlig hurtigt til ro igen.

2) Vær selvsikker og hav selvtillid

Selv om din kvinde tilsyneladende gør alt, hvad hun kan, for at pille dig ned, er det kun en psykologisk forsvarsmekanisme fra hendes side. Hun lider måske også af mindreværdskomplekser, men det er ikke dit problem. Det må hun selv finde ud af. Du skal udelukkende fokusere på dig selv og din egen personlige udvikling.

3) Forbedre kommunikationen mellem jer

Forståelse er altafgørende. Ikke kun at udveksle ord og holdninger. I skal være i stand til at tale sammen om det, der irriterer jer. Store problemer starter altid med at være små problemer. Jo hurtigere, et problem bliver håndteret, jo lettere kan det klares. Muligvis har I brug for noget professionel assistance i form af en par-terapeut eller par-coach til at lære at tale sammen på en ordentlig måde. Hvis I i forvejen selv havde kunnet finde ud af det, havde I jo gjort det for længst. Ofte er det nogle konkrete kommunikations-værktøjer, der er nødvendige at lære.

Parforholdet er som et tennisspil. I skal hver især blive på jeres egen banehalvdel, og skyde bolden over til den anden. Det giver det sjoveste spil.

Så for at stoppe din kones brokkeri, skal du tage ansvar for dig selv og blive MANDEN i familien, således at din kone kan slappe af og blive KVINDEN. Når hun falder til ro og bliver tryg og tillidsfuld, vil brokkeriet stoppe helt automatisk.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

5:19 minutterFeedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Kommunikation i parforholdet


Links til andre artikler om kommunikation i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Konflikter

Et afskedsbrev

Belønning og straf

Den kinesiske bonde

Barrierer

Bliv glad

Kontakten

Kritik og bebrejdelser

Brok

Positiv og negativ

Sig JA

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.


.