Parforhold parterapi

Fem myter om terapi

Ofte får jeg stillet velovervejede spørgsmål om terapi, og jeg har her samlet fem myter, som jeg gerne vil punktere:

Jeg har ikke brug for en terapeut. Jeg løser selv mine egne problemer
Vi har alle sammen vores blinde pletter. Det har intet med færdigheder eller intelligens at gøre. En god terapeut vil ikke fortælle dig, hvad du skal gøre, eller hvordan du skal leve dit liv. Vedkommende vil derimod med spørgsmål og øvelser hjælpe dig med at få en bedre selvindsigt og et andet perspektiv på livet, så du fremover kan træffe bedre valg. Hvis man bliver ved med at gøre det, man hele tiden har gjort, bliver man nok ved med at få det samme, som man hele tiden har fået.

Kun syge mennesker har brug for terapi
Terapi er for folk, der har tilstrækkeligt med ressourcer og selvbevidsthed til at indse, at de har brug for en hjælpende hånd. De ønsker at lære nye værktøjer og teknikker, som kan gøre dem mere selvsikre og følelsesmæssigt afbalancerede. Kun selvmotiverede mennesker kan gå glæde af terapi. Uden motivation er der intet, der hjælper.

Terapeuter ønsker kun at tale om ens fortid og forældre
dreamstimemedium_34691856
Undertiden kan det være gavnligt at bevidstgøre familieforhold og tidligere relationer, hvilket vil kunne afklare tanker, følelser og adfærd, men det er bestemt ikke det eneste arbejdspunkt i terapien. Det primære fokus er dig og dine motivation til at ændre på de usunde og uhensigtsmæssige mønstre i dit liv. Terapi handler om at tage ansvar, og ikke om at skyde skylden på fx sine forældre eller dvæle ved fortiden.

Man mister sig selv og bliver en anden ved terapi
Vores følelser og tanker er noget, vi ”tager på” som en frakke, der passer til lejligheden. Se ”togkupeen” for at få en fornemmelsen af, at man lynhurtigt kan ændre sine følelser. Terapien vil gøre dig mere autentisk og ægte, og altså få dig til at finde ind til din inderste kerne, i stedet for at have nogle roller og overbevisninger, som er uhensigtsmæssige for dig.

Terapi er for selvoptagede mennesker, som beklager sig og gør sig selv til ofre
Terapi er hårdt arbejde. Hvis det havde været let, havde du jo selv gjort det længe forinden. Derfor vil beklagelser ikke hjælpe dig. Forbedringer i livet starter med bevidstgørelse og et mere realistisk syn på sig selv, og dernæst at tage ansvar for ens egne handlinger. Se selvansvarlighed. Selv om din terapeut vil gøre alt, hvad vedkommende kan, for at hjælpe dig, er du i sidste ende den, der skal gøre arbejdet.
.

Læs også :
www.parforhold-parterapi.dk/myter-i-parforholdet

.

 

Bøger om parforhold

7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet

Følg på de sociale medier

Videoer

Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi

Gratis uddrag

fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic