Ritualer, rutiner – og færdigheder

dreamstimemedium_18814723Hvorfor er det vigtigt at have nogle færdigheder? Fordi det gør alting så meget lettere.

Jeg var i flere år formand for ”Toastmasters”, som er en international tale- og retorikforening – og der indøvede vi igen og igen procedurerne med hvordan man – hvis man skal holde tale – går op til en talerstol, hvordan man takker for ordet, indleder, bevarer overblikket over emnet, og ikke mindst hvordan man afslutter talen, så det hele sidder på rygraden. Derefter kan man for eftertiden ”nøjes” med at koncentrere sig om talens indhold, uden at behøve at skulle bruge ressourcer på det rutineprægede.
Sådan er det også i parforholdet. Formaliteterne skal være i orden, sådan at man kan koncentrere sig om dét der føles, dét der er og dét der skal siges. Hvis man skal bruge alt for mange ressourcer på at tænke over formaliteter og rammer, så er der måske ikke nok kræfter og tid til det vigtigste, nemlig indholdet, nærværet og opmærksomheden.
Grunden til, at det Britiske Imperium for en del år siden blev verdensdominerende, var fordi briterne fandt ud af dels at uddanne folk ensartet, samt at etablere rutiner og regler, som gjaldt for alle, uanset om man blev sendt til Indien, Australien eller til Falklandsøerne. Det var de samme ritualer, de samme formaliteter, hvilket betød, at briterne derved opnåede deres store styrke. Det samme gjorde sig i øvrigt også gældende for romerriget for et par tusind år siden.
Det er nøjagtigt de samme mekanismer for parforholdet. Det er nødvendigt med faste ritualer i løbet af dagen: For eksempel tidspunktet og måden I vågner og står op på, at I spiser morgenmad sammen, den måde I møder hinanden på efter arbejdstid, at I har alenetid uden forpligtelser, og den måde I skaber en kontakt på, inden I går i seng om aftenen (www.parforhold-parterapi.dk/slusen). Med andre ord er der nogle færdselsregler i parforholdet, som er vigtige at kende og følge.
Ritualer, vaner og rutiner er det, der sidder på rygmarven, og som man gør helt automatisk med blandt andet at kunne give hinanden tillid, tryghed og respekt (www.parforhold-parterapi.dk/tillid-tryghed-respekt). Herunder hører også prioritering i livet (www.parforhold-parterapi.dk/prioritering)

Dog er der ikke noget, der altid er helt fast. Med jævne mellemrum, for eksempel en gang om året, vil det være en god idé at justere kursen og vurdere, om noget skal ændres. Der skal kommunikeres og forventningsafstemmes jævnligt, for at I ikke går fejl af hinanden (www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/forventningsafstemning). Et billedligt eksempel på en justering i parforholdet er den farvede bluse, som efterhånden vil falme i solen. Den skal genfarves en gang imellem, for at holde sin klare farve. Den blegede bluse skal dyppes i en balje med noget farvemiddel for at få den friske farve tilbage. Det er ligegyldigt om man farver med rødbeder eller med noget syntetisk. Det kommer i begge tilfælde udefra.

dreamstimemedium_18567423I parforholdet ”genfarver” I ved at læse bøger, gå på kurser, gå i vedligeholdende parterapi og ved at få noget input udefra. Parforholdet er en udveksling. Det er vigtigt at gøre sig klart, at vi er vidt forskellige – og at der er noget vi skal lære. Alle levende dyr trækker vejret for at få ilt. Træerne producerer denne ilt. Til gengæld næres planterne af blandt andet vores naturlige affald. For at maskineriet kan køre, har vi brug for input på alle planer hele tiden. Dog har vi ikke brug for lige meget af alting for at overleve og leve. Et normalt menneske dør, hvis det ikke får ilt inden for tre minutter, ikke får vand i løbet af tre uger, og ikke får mad i løbet af tre måneder. Og en plante dør uden vand, gødning og kuldioxid.

Vi er sociale dyr, der har brug for sociale relationer. Hvis man er helt alene og ensom, så bliver man bims. Et levende væsen, som er lukket inde og totalt afskåret fra andre levende væsener, bliver efter et stykke tid mærket af det. Dyr i gamle dages zoologiske haver gik uafbrudt rundt og rundt i deres lille bur. Den sammen mentale, fysiske og følelsesmæssige ødelæggelse sker også for mennesker. Hvis man føler sig ensom i sit parforhold kan det få (alvorlige) konsekvenser. Men det er op til hver enkelt at gøre noget ved sin egen situation.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann