Spring til indhold

Hvem er det, der ødelægger dit sexliv?

  • Anslået læsetid: 5 min read

Hjem >> Parforholdet >> Hvem er det, der ødelægger dit sexliv?


Sex er en vigtig ingrediens i ethvert (eller i det mindste i de fleste) parforhold, som et vigtigt bindemiddel, der adskiller parforholdet fra at være et venskab.
Faktisk er dit sexliv påvirket af personer, du aldrig nogensinde skal have eller har haft sex med.
Det viser sig, at kvaliteten af dit sexliv ikke kun afhænger af dig selv, din partner og jeres aktiviteter i soveværelset.
Den britiske sexolog, Tracy Jane Cox, har undersøgt, hvilke faktorer, der kan have den største indflydelse på dit sexliv.
Hun kom frem til, at det primært er fire grupper af personer.
Jeg selv har tilføjet en femte gruppe, der ikke er helt uvæsentlig.

#1: Dine forældre

Vores opvækst betyder meget i forhold til vores personlighed, og hvordan vi udvikler os, herunder hvor stor og varieret sexlysten er.
Dine forældres holdning til sex har stor betydning for din egen holdning.
Er du eksempelvis vokset op med, at dine forældre altid var meget lukkede omkring det seksuelle aspekt, vil du have et andet forhold til sex, end hvis dine forældre fra dine teenageår talte om sex og seksuelle emner åbent og frit.
Din holdning til sex kan også være en modsat rettet reaktion på den holdning, de havde, så du i dit voksenliv gør det stik modsatte.
Ofte springer holdninger et generations-led over, så mange har samme indstilling som deres bedsteforældre. (Man vil i-hvert-fald ikke gøre dét, som forældrene gjorde af ”forkerte” ting.)

Endvidere har den måde, dine forældre forholdt sig til hinanden på, også påvirket dig mere end du tror.
Hvis de prioriterede andre end ægtefællen højere end fx børn eller arbejde, kan det have stor betydning for, hvordan du har det med din partner.
Det kunne måske få dig til at overveje, hvordan du viser dine egne børn, at man skal prioritere sin partner før nogen andre i familien.
Læs om Prioriteringstrekantenwww.parforhold-parterapi.dk/prioritering.


Mikael Hoffmann


#2: Dine eks’er

Vi har næsten alle sammen tidligere forhold, der spøger et sted i baggrunden. De kærester (og ægtefæller), du gennem tiden har tiltrukket dig, har ikke været tilfældige. I har på en eller anden måde betydet noget for hinanden. Men den måde, især din første store kærlighed fik dig til at føle, i forhold til din krop og i forhold til sex, har stor betydning for, hvordan du er i sengen i dag. Hvis den første elsker var kærlig og omsorgsfuld, er der en god sandsynlighed for, at det kan have gjort dig tryggere rent seksuelt. Hvis din første eks’ derimod var kritiserende og krævende, kan det have skadet din seksuelle selvfølelse.

Hvis du endvidere sammenligner din nuværende partner med en eller flere af dine eks’er, og føler, at de tidligere eksemplarer var bedre, end det, du har nu, har du udviklet nogle urealistisk høje forventninger til, hvad sexlivet kan give dig og jer.

#3: Hollywood, den kulørte presse og kærlighedssangene

Meget af det, vi hører og ser vedrørende kærlighed, sex og porno, har intet med det realistiske sexliv at gøre. Medierne fabrikerer perfekt sex, perfekt frisurer, perfekt timing, perfekte omstændigheder og perfekt liv, men det ligger ofte langt fra realiteterne. Det kan skabe nogle helt urealistiske forventninger til, hvordan tingene virkelig er, og hvad der kan lade sig gøre. Det perfekte liv for dig og jer er uperfekt! Vær tilfreds med det, der er, i stedet for at være utilfreds med det, der ikke er.

#4: Dine venner

Dine venner ved formentlig lige så lidt eller meget, som du selv gør. Det er ikke tilfældigt, at de er dine venner. Vi er hver især gennemsnittet af vores fem nærmeste venner på alle områder. Så derfor ligner de dig med stor sandsynlighed.

Men hvem vil du helst have til at reparere din bil eller rådgive om en stor investering? Skal det være din bedste ven, fordi det er din ven som du stoler på, eller skal det hellere være en professionel, der ved, hvad det handler om, og som har prøvet det rigtigt mange gange før?

Ofte viser det sig, at vores venner (og os selv i forhold til dem) ikke altid er helt ærlige omkring de seksuelle oplevelser og erfaringer. Vi puster os lidt op, og skal gerne virke lidt sejere og klogere, end vi egentlig er. Derfor kan man selv komme til at føle sig som en fiasko, hvis man ikke har haft samme succes, som vennerne tilsyneladende har haft.

#5: Dig selv

Sidst, men bestemt ikke mindst, er dig selv. Du kan risikere at blokere dig selv med dine overbevisninger, dine forventninger, din kontrol, din perfektionisme, dine begrænsninger, dine tidligere traumatiske oplevelser du endnu ikke har fået bearbejdet, din selvopfattelse, dit selvværd, dit manglende mod til at gøre noget du er bange for, samt din manglende evne til at hengive dig og slippe kontrollen. Kort sagt dine holdninger.

Disse fem grupper har stor indflydelse på dit sexliv. Vær bevidst om det, hvis du ønsker at forbedre dine seksuelle oplevelser. Der ligger nok et større personligt arbejde foran dig, inden du kan få det, du gerne vil have. Måske kommer det bag på dig, men det er altså ikke primært din partner, der skal ændre sig, for at du kan blive mere tilfreds med dit sexliv!

2:59 minutter

.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.