Parforhold parterapi

Er du eller din partner jaloux?


.

At være i parforhold med en jaloux person er hårdt. Den person i parforholdet som er jaloux udviser og har udtalt manglende tillid m.m., hvilket kan give anledning til  skyldsanklager, uværdige diskussioner – og desperat tilpasning gør livet unødigt besværligt.

Intet kan ødelægge et forhold eller ægteskab hurtigere end jalousi. Jalousi er med til at skabe forvirring, angst, vrede, ensomhed, frygt og had. Man kan ikke tænke klart, når man er jaloux.

Ingen ønsker sig en jaloux partner, og ingen kan selv lide at være jaloux. Så hvad er det, der forårsager jalousi?

Jalousi opstår på grund af manglende selvsikkerhed og usikkerhed. Personen, der er jaloux, er bange for den skjulte kommunikation og vil gøre alt for at forsøge at afdække den.

Når du er jaloux, er der noget i kommunikationen med din ægtefælle eller kæreste, der er skjult for dig. Typisk har du tidligere erfaringer med smertefulde oplevelser af fordækthed, og dette forstærker din jalousi. Derfor gør du alt hvad du kan, for at gøre alting tydeligt for dig selv.


Når du er grebet af jalousi, kan du måske tænke: “Vil hun forlade mig?”. “Har han en affære?”. “Vil hun finde en, der er bedre end mig?”. “Mener han, at jeg er utiltrækkende?”.

Når du er jaloux, vil du måske gå ud fra, at det værste kan ske: “Måske vil han forelske sig i sin søde receptionist og forlade mig”. “Hun spiser frokost med sin ex-kæreste, fordi hun stadig er tiltrukket af ham”. “Han kommer hjem og fortæller mig, at han ønsker skilsmisse”.

Så hvordan bør du behandle en ægtefælle eller kæreste, der er jaloux? Hvordan kan du håndtere dine egne følelser af jalousi?

Løsninger
Ikke-kommunikation er dødsstødet for ethvert forhold, hvorimod kommunikation er nøgleordet for succes i parforholdet.

Hvis du er jaloux, er du nødt til at kommunikere. Du skal holde op med at antage det værste, og i stedet stille spørgsmål. Kommuniker dine følelser, også selv om det er svært. Når du åbner op og fortæller hvordan du har det, kan det rydde misforståelser af vejen og bane vej for forståelse og omtanke fra den part, der ikke med fortsæt forsøger at gøre dig jaloux.

Hvis du har haft voldsomme eller længerevarende dårlige erfaringer med svigt, overgreb eller falskhed, vil det være nødvendigt at få bearbejdet disse erfaringer psykoterapeutisk, for at du kan viske tavlen ren, og se din nuværende partner i et sandfærdigt og positivt lys.

Jeg levede på et tidspunkt sammen med en jaloux kvinde, som var blevet bedraget af sine børns far. Som tiden gik blev mit liv mere og mere besværligt. Fx skulle jeg, hvis jeg så en smuk kvinde gå på gaden, sørge for at kigge den anden vej. Jeg kunne heller ikke impulsivt gå ud for at handle uden først at have informeret hende om min plan. Netop fordi hun ikke ønskede at arbejde med sine indre overbevisninger i et psykoterapeutisk forløb eller i parterapi, sluttede vores forhold.

Så hvis du er jaloux, skal du kommunikere dine følelser til din ægtefælle eller kæreste. Fortæl ham eller hende, hvordan du føler. Udtryk din kærlighed. Vis din kærlighed.

Hvis du lever sammen med en jaloux partner, skal du være åben, ærlig – og konsekvent. Forlang på en blid og diplomatisk måde, at han eller hun selv må få bearbejdet sine opfattelser.

Sørg for at løse fortidens mysterier. Diskuter dine følelser i nutiden. Og læg planer for fremtiden. Din måde at kommunikere på vil gøre dit forhold til en succes.

Få eventuelt professionel hjælp til kommunikationen via parterapi.

 


Klik på billedet herunder for at se videoen på 3:39 minutter om jalousi.

Se artiklen med videoindslaget i www.lokalavisen.dk vedrørende bogen.

 


Se også www.parforhold-parterapi.dk/parforhold/er-du-den-jaloux%C2%A0aegtemand-eller-kaereste

 

2 Responses to Er du eller din partner jaloux?

 • Kim Falidan says:

  Hej Mikael

  Jeg vil først og fremmest rose dig, for et kort og klart budskab, som din artikel tilbyder læseren.
  Jeg er fuldstændig enig med dig i, at kommunikation er nøglen for at eliminere jalousi, og ikke mindst en lang række andre faktorer i et parforhold. Metaforisk set er en klar kommunikation, cementen der fastholder en lang række elementer i et parforhold.
  Til jer som læser denne artikel, husk nu at “reserver nu en finger” til fingerregel samlingen, der lyder på, at en ordentlig kommunikation er et must.

  Vh. Kim Falidan

  • Mikael Hoffmann says:

   Hej Kim

   Tak for din feedback. Og held og lykke til dig med din bog om jalousi.

   Vh. Mikael

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic