Børns grimme sprog

børnTeenagere

En af mine venner fortalte mig, at hendes teenage-børn havde et meget grimt sprog, og at de var en lille smule ”umulige”.

Hendes reaktion på, hvad jeg efterfølgende sagde, har givet mig anledning til at skrive denne artikel.

Jeg fortalte om min opfattelse af, at vores børn spejler os – enten retvendt eller spejlvendt. Enten kopierer de os helt præcist, eller de gør nøjagtigt det modsatte af os.

Jeg mener, at børn mærker følelser og stemninger længe før os andre. Hvis min datter Sofia på to år flere nætter i træk vågner og er urolig, kigger min kone og jeg på hinanden og spørger os selv og hinanden om der er et eller andet, vi ikke har fået talt om. Om der er en konflikt under opsejling.

Da jeg havde fortalt dette, spurgte min ven mig derefter med undren, om vi tog skylden for at Sofia var urolig, hvortil jeg svarede, at dette på ingen måde var tilfældet. Derimod tager vi ansvar for, at der er noget usagt lige under overfladen, som vi selv ikke hare været opmærksomme på, og som Sofia fornemmer. Lige så snart vi får løst vores gryende konflikt, falder Sofia til ro igen.

Det skal også lige nævnes, at fra da Sofia var 1½ måned gammel, sov hun igennem om natten.

Vores holdning og følelser betyder langt mere, end hvad vi siger og gør. Børn kan mærke det. Det er nemlig noget af det eneste de kan, inden de får sprog.

Derfor er det en god ide at lytte til børnene og forsøge at forstå dem. Det vil hjælpe både på opdragelsen af dem, og på deres forældres parforhold.
Og det vil også hjælpe på børnenes sprogbrug og indbyrdes forhold.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann