Spring til indhold

Pligt og Lyst

  • Anslået læsetid: 5 min read

Hvorfor er det vigtigt, at pligt kommer før lyst?

Parforhold Hærvejen

Ovenstående gælder i mange forhold af livet, men for at skabe et godt parforhold, er vi nødt til at lære at afbalancere det følelsesmæssige med det rationelle (lyst/pligt). At der er balance mellem hjerte og hoved. Når pligt kommer før lyst, bliver begge dele meget stærkere og bedre.

Vores samfund er i disse år rigtig meget lyststyret. Vi spørger os selv, hvad vi har lyst til, når vi skal vælge uddannelse, bolig, arbejde, parforhold – og om vi har lyst til besværet eller foretrækker skilsmisse(r). Der er ikke noget i vejen for lyst, men hvis lyst er uden pligt, kan det give alvorlige konsekvenser. Lyst er det, vi gør med emotioner og følelser. Pligt er mere rationelt.

På arbejdet er vi eksempelvis nødt til at følge vores forpligtelser for ikke at blive fyret. En selvstændig erhvervsdrivende skal også ind imellem gøre noget, der ikke er særligt sjovt, fx at føre regnskab, eller reklamere, for ikke at miste sin forretning og kunderne. Hvis vores børn skal lære at blive gode mennesker, samfundsborgere, naboer, medarbejdere og partnere, er god børneopdragelse i høj grad også mere pligt end lyst.

Vi skal disciplinere børnene på en god måde, hvilket hverken betyder autoritært eller laissez-faire. Hvis min datter vil have en is, og vi snart skal spise, har jeg pligt til at sige nej. Jeg har et ansvar for at opdrage og sige nej, selv om jeg kunne have lyst til at give efter og sige ja.


Mikael Hoffmann


Parforholdet

I parforholdet er der, efter forelskelsesfasen, betydeligt mere pligt end lyst. Lige når jeg kommer hjem fra arbejde, har jeg pligt til at skabe samhørighed med min partner, også selv om jeg har mest lyst til at smide mig på sofaen, eller sætte mig ind foran computeren, eller at lege med børnene. Jeg har pligt til at hygge med familien og eksempelvis lade oprydning og vasketøj vente, hvis det er vigtigst for parforholdet.

Sexlivet er det, der som en lim binder parforholdet sammen. Derfor har jeg også pligt til at skabe de omstændigheder, der skal til, for at lysten til intimitet og sex kan komme naturligt. Lyst er nemlig noget, man FÅR – det er kun i forelskelsesfasen, at den kommer af sig selv. Senere skal den skabes af begge parter. For uden sex er parforholdet som et bofællesskab eller et søskendeforhold. Så manden har pligt til at varme kvinden op, inden han kan forvente at få sex. Det kan være ved fx at rydde op efter sig om morgenen, få ungerne af vejen og sende søde beskeder til kvinden.

Det kan føles besværligt for manden, og han har måske ikke lyst til det, men han skal gøre det for at vække lysten i kvinden. Kvinden har normalt lyst til/behov for et langt og romantisk forspil inden sex, men også hun har pligt til at gøre noget, hvis manden pludselig på et tidspunkt har lyst. Hun har pligt til at være der for ham, og rose og anerkende ham – også selv om hun synes, at han er et fjols, og slet ikke har lyst til at sige noget positivt til ham.

Vi ser også tydeligt forskellen på pligt og lyst i sommerens to meget store telt-lejre, nemlig lands-spejderlejren og Roskildefestivalen. På sidstnævnte føler ingen sig forpligtet til at rydde op efter sig, så det koster otte millioner kroner af overskuddet, som ellers skulle være gået til velgørende formål.

Spejdernes lejr er derimod lige så ren, når de forlader den, som da de kom. For eksempel går de til allersidst i kæde skulder ved skulder på pladsen, for at sikre sig, at der ikke ligger så meget som et lille stykke papir tilbage. Spejderne lærer en masse om at være pligtopfyldende, mens Roskilde handler om musik og følelser, altså lyst.

Børn følger helt naturligt deres lyst, men som voksen må vi lære at sætte pligten først. Pligt før lyst gælder i alle sammenhænge: Arbejde, parforhold, børn, som borger, dansker, verdensborger. Fx er det en god ide at føle pligt til at tjene pengene, før man bruger dem. Nogle tager dyre forbrugslån for at få dækket deres lyst, og bagefter står de med smerte, når gælden skal afdrages.

Det kan måske virke overraskende, men kærlighed har ikke ret meget med “lyst ” at gøre. Definitionen på kærlighed er MOTIVATION, FORSTÅELSE og VALG. Når du har de bedste hensigter, og du gør en indsats for at forstå din partner, og du vælger at give din partner dét, partneren gerne vil have, og I begge gør dette, så oplever I kærligheden.

Især når det, din partner ønsker sig, er svært og hårdt for dig, og du måske ikke har sport lyst til det, men vælger at gøre det alligevel, er det den største kærlighedserklæring, du kan vise din partner.

Klik her - for at læse min nye artikel om hvordan I får bedre sex i parforholdet.

Hele tricket er at afbalancere pligten og lysten med hinanden. Både at tænke med sit hoved og mærke med sit hjerte. Lysten kommer meget større og bedre, når pligten er indfriet.

Hvis ikke I oplever kærligheden i jeres parforhold, må I se på, hvor pligten er i forhold til lysten, og om I kender hinandens kærlighedssprog. Hvis ikke man har lært håndværket KÆRLIGHED og PARFORHOLD hjemmefra som barn, må man selv i gang med at lære det. Det er ens eget ansvar, og det er på høje tid, hvis man er blevet voksen, har etableret sig et parforhold og fået børn. Vi skaber selv det liv, vi ønsker at leve, og det er aldrig for sent at lære.

13:47 minutter

Læs her om hvordan du i kun 7 lette trin kan forbedre dit parforhold.

.