Spring til indhold

Er du eller din partner jaloux?

Jalousi i parforholdet

 Jalousi minder om misundelse og handler om at ville have noget. Hvor misundelse får en til at ville eje noget, som tilhører en anden, er jalousi at ville have noget, man mener tilhører en selv. Jalousi gør en bange for at miste noget til en anden.

Den oprindelige begrundelse (ur-instinktet) for jalousi er, at når man tilbage i tiden havde investeret energi i et andet menneske, ville man ikke have denne energi til at gå til spilde.

Overordnet set kan man sige, at når man bliver jaloux, har man lyst til at TAGE noget (fra partneren). Man vil HAVE (fx loyalitet, tillid, tryghed eller lignende).
Men tricket til at få disse ting er at kunne GIVE noget. At investere i parforholdet, så partneren bliver mere loyal, og man kan opbygge tillid. Dette er imidlertid rigtigt svært. (…for hvis det havde været let, havde man jo nok gjort det længe forinden.) Men det kan heldigvis læres, så man kan komme jalousien til livs og få et godt og tillidsfuldt parforhold.

Frygt

Hvis det går op for en, at ens partner hellere vil leve sammen med et andet menneske, kan der opstå frygt som en reaktion på en opfattet trussel, nemlig truslen om et brud, samt bevidstgørelsen af ens fejl og mangler.

Det går op for en, at ens partner er et andet menneske uden for ens kontrol, hvilket kan give anledning til at man i højere grad vil værne om det, der er, og gøre en indsats for at blive mere medgørlig.

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Parforholdet

At være i parforhold med en jaloux person er hårdt. Den person i parforholdet som er jaloux udviser og har udtalt manglende tillid m.m., hvilket kan give anledning til  skyldsanklageruværdige diskussioner – og desperat tilpasning gør livet unødigt besværligt.

2:00 minutter – (undskyld at lyden er så dårlig. Det er en gammel video)


Destruktiv adfærd

Intet kan ødelægge et forhold eller ægteskab hurtigere end jalousi. Jalousi er med til at skabe forvirring, angst, vrede, ensomhed, frygt og had. Man kan ikke tænke klart, når man er jaloux.

Ingen ønsker sig en jaloux partner, og ingen kan selv lide at være jaloux. Så hvad er det, der forårsager jalousi?

Jalousi opstår på grund af usikkerhed og manglende selvsikkerhed. Personen, der er jaloux, er bange for den skjulte kommunikation og vil gøre alt for at forsøge at afdække den.

Når du er jaloux, er der noget i kommunikationen med din ægtefælle eller kæreste, der er skjult for dig. Typisk har du tidligere erfaringer med smertefulde oplevelser af fordækthed, og dette forstærker din jalousi. Derfor gør du alt hvad du kan, for at gøre alting tydeligt for dig selv.


JalousNår du er grebet af jalousi, kan du måske tænke:

  • “Vil hun forlade mig?”
  • “Har han en affære?”
  • “Vil hun finde en, der er bedre end mig?”
  • “Mener han, at jeg er utiltrækkende?”
  • og lignende tanker

Når du er jaloux, vil du måske gå ud fra, at det værste kan ske:

  • “Måske vil han forelske sig i sin søde receptionist og forlade mig”
  • “Hun spiser frokost med sin ex-kæreste, fordi hun stadig er tiltrukket af ham”
  • “Han kommer hjem og fortæller mig, at han ønsker skilsmisse”

 

Jeg ved det godt:

Jeg ber’ om mer’, end jeg ka’ få
Langt mer’ end jeg ka’ nå
Jeg har et temperament for to
Og kan ikke fald’ til ro
Og når de andre ser på dig
Tror jeg, du går fra mig…

Løsninger

Først og fremmest skal du lære at rumme dine egne følelser. Både de “gode” og de “dårlige”. Du skal acceptere dig selv som du er. Du kan ikke undertrykke eller lave om på dine tanker og følelser. De ER der bare. Men du kan lave om på din adærd og hvordan du REAGERER på dine tanker og følelser.

Ikke-kommunikation er dødsstødet for ethvert forhold, hvorimod kommunikation er nøgleordet for succes i parforholdet. Ikke blot udveksling af ord og holdninger, men kommunikation, der giver forståelse. Det skal give mening for modtageren, og for en selv.

Hvis du er jaloux, er du nødt til at kommunikere. Du skal kunne kommunikere dine følelser i et trygt og sikkert miljø, hvor du ikke bliver bebrejdet, forkert-gjort eller lignende. Det kræver (nye) strategier og værktøjer, som skal øves mange gange, for at de virker godt.

Du skal holde op med at antage det værste, og i stedet blive bedre til at stille spørgsmål. Når du åbner op og fortæller hvordan du har det, kan det rydde misforståelser af vejen og bane vej for forståelse og omtanke fra den part, der ikke med fortsæt forsøger at gøre dig jaloux.

Samtidig vil det også få dig til at forstå dig selv bedre. Selvforståelse er yderst vigtigt.

Traumatiske oplevelser

Hvis du har haft voldsomme eller længerevarende dårlige erfaringer med svigt, overgreb eller falskhed, så det har været traumatisk, vil det muligviis være nødvendigt at få bearbejdet disse erfaringer psykoterapeutisk, for at du kan viske tavlen ren, og se din nuværende partner i et sandfærdigt og positivt lys.

Det kan som sagt være nødvendigt at lære nye kommunikationsværktøjer, til erstatning for de gamle ubrugelige.  I kan ikke blive ved med at gøre det samme – og så håbe på en andet resultat.

Så hvis du er jaloux, skal du kommunikere dine følelser til din ægtefælle eller kæreste. Fortæl ham eller hende, hvordan du føler. Udtryk din kærlighed. Vis din kærlighed. Og går det på en måde, så din partner forstår det. Det er ikke nok, at du selv synes, at du er enormt tydelig.

Jaloux partner

Jeg levede på et tidspunkt sammen med en jaloux kvinde, som var blevet bedraget af sine børns far. Som tiden gik blev mit liv mere og mere besværligt. Fx skulle jeg, hvis jeg så en smuk kvinde gå på gaden, sørge for at kigge den anden vej. Jeg kunne heller ikke impulsivt gå ud for at handle uden først at have informeret hende om min plan.

Netop fordi hun ikke ønskede at arbejde med sine indre overbevisninger i et psykoterapeutisk forløb eller i parterapi, sluttede vores forhold.

Jaloux

Hvis du lever sammen med en jaloux partner, skal du være åben, ærlig – og konsekvent. Forlang på en blid og diplomatisk måde, at han eller hun selv må få bearbejdet sine opfattelser.

Sørg for at løse fortidens mysterier. Diskuter dine følelser i nutiden. Og læg planer for fremtiden. Din måde at kommunikere på vil gøre dit forhold til en succes.

Få eventuelt professionel hjælp til kommunikationsværktøjerne via parterapi.


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Krise i parforholdet


Links til andre artikler om kriser i parforhold:


Afhængighed

Anerkendelse

Ansvarsfordeling

At slå

Bekymringer

Jaloux

Jalousi

Det værste

Tro

Bank

Konflikt

Vrede

Skænderi

Undgå skænderier

Udfordringer

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen


.