Spring til indhold

Filmen “The Break-up”

 

Hvordan misforståelser kan føre til skilsmisse

I filmen ”The Break-Up” er Gary (Vince Vaughn) og Brooke (Jennifer Aniston) flyttet sammen i en lækker lejlighed i en amerikansk by. De har begge gode, men krævende, jobs. Da de skal introducere familierne for hinanden, starter et skænderi, der skaber en konflikt, som efterfølgende eskalerer voldsomt. Begge føler, at de har givet rigtigt meget til parforholdet, og at den anden ”skylder” tilbage. Begge vil have ret og anerkendelse, men føler ikke, at de får det fra partneren.

The Break-up

Filmen kan lære os 5 hovedområder, hvor det går galt – i rigtigt mange parforhold:

  • Misforståelserne, fordi man ikke forstår forskellene mellem kønnene
  • At vi giver partneren det, vi selv ønsker os, i stedet for hvad partneren gerne vil have
  • Når man forsøger at lave partneren om, føles det ikke rart
  • Når man ikke får afstemt forventningerne med hinanden
  • Alle de ”gode” (dårlige!) råd, man kan få fra familie og venner om parforholdet

Som altid er det først efter forelskelsesfasen, at det virkelige parforhold begynder. I filmen udfolder sig klassiske eksempler på det, som kan gå galt i de fleste ægteskaber.

Der er velkendt, at der er forskel på mænds og kvinders opfattelse af situationer, samt deres behov for anerkendelse og påskønnelse. Filmen viser tydeligt forskellene mellem kønnene, det vil sige manden og kvinden, der har svært ved at kommunikere med hinanden for at forstå.

Egentlig er det ikke forskellen mellem mænd og kvinder, der er det vigtige. Derimod er det forskellen mellem det maskuline og det feminine i begge køn. Imidlertid har de fleste mænd mest af det maskuline, og de fleste kvinder har mest af det feminine. Sådan er det bare. Hvis man nægter at anerkende forskellene, kan man risikere at begå overgreb på hinanden.

Eksempelvis er der typisk også forskel på ens egne børn. Hvis man behandler dem fuldkommen ens, vil man være uretfærdig mod mindst et af dem.

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Herunder har jeg skrevet mine kommentarer til bestemte sekvenser i filmen ”The Break-up”.

10:00 minutter inde i filmen

Inden familierne kommer på besøg, har Brooke bedt Gary købe 12 citroner, men han kommer hjem med kun 3. Hun har knoklet med forberedelserne i form af rengøring og madlavning, men han er træt efter en hård dag på job, og føler at han har fortjent at slappe lidt af med sport i TV og en kølig øl.

Imidlertid er den efterfølgende diskussionen kun et symptom på de underliggende problemer i deres parforhold. De føler begge, at de gør en masse for partneren, og har fortjent noget mere den modsatte vej. De har ikke kommunikeret hensigtsmæssigt eller fået forventningsafstemt med hinanden.

19:00 minutter

Efter familiebesøget har Gary & Brooke en diskussion om opvasken. Igen føler han, at han har lov til at slappe af, mens hun derimod føler sig udnyttet af ham.

19:15 minutter

Hun vil have ham til at have lyst til af sig selv at tage opvasken. Men det siger han meget tydeligt, at det vil han aldrig få lyst til. I hans optik skal en opvask bare overstås, så let og hurtigt som muligt.

Præcis denne sekvens i filmen har manuskriptforfatterne tydeligvis tænkt længe over at formulere. I det virkelige liv er folk aldrig så klare og tydelige – hverken over for sig selv eller over for partneren.

21:30 minutter

Gary vil have anerkendelse for sin indsats. Han fortæller Brooke, at han ikke vil rettes på eller bebrejdes. Sådan opfatter hun imidlertid ikke sine bemærkninger til ham. I hendes optik er det blot ”service-informationer”.

22:20 minutter

Hun trækker S-kortet (hun truer med skilsmisse). Hun tror, at han vil rette ind, hvis hun fortæller ham, at hun vil forlade ham. At han dermed vil indse sine fejltagelser og undskylde over for hende. Men den strategi hjælper sjældent på en mand, hvilket hun tilsyneladende ikke er klar over eller har lært (i sin barndom).

25:00 minutter

Gary får ”gode” råd af sin bedste ven. Vennen antager, at Brooke nok har en affære (formentlig fordi det er vennens egen erfaring med kvinder), og at Gary bare skal checke Brookes email og mobiltelefon. Dette er imidlertid et mega-dårligt råd. Og det er også ulovligt at gøre.

Derfor kan råd på basis af solid erfaring fra en professionel uvildig parterapeut være betydeligt bedre, end fra mennesker, der har deres egne personlige opfattelser og motiver, og normalt heller ikke har en alsidig erfaring med, hvordan man navigerer trygt og sikkert i et parforhold.

34:00 minutter

Gary fortæller Brooke, hvor meget et løfte betyder for en mand, og at han ikke giver meget for følelser. Dette er en typisk synsvinkel og holdning fra en mand, som kvinden ikke forstår, fordi hun har en helt anden måde at opfatte tingene på. De fleste mænd har en rationel indstilling, og de fleste kvinder har en emotionel indstilling til livet, til sig selv og til hinanden.

36:30 minutter

Brooke tror, at Gary tænker ligesom hende. At hvis hun ydmyger ham, vil han indse, hvor meget han har taget fejl, og komme tilbage og undskylde over for hende.

48:30 minutter

Ejendomsmægleren forsøger at lege parterapeut. Det slipper han ikke godt fra, og det forværrer situationen mellem dem.

53:30 minutter

Brooke indser, at hendes strategi med at kritisere Gary og lægge ham på is, har den effekt, at det skubber ham længere væk fra hende. Dette var ikke hendes hensigt, men det er konsekvensen af hendes adfærd og manglende viden om parforhold.

54:20 minutter

Brooke får endnu et råd fra en ukvalificeret rådgiver. Hendes chef ved en masse om kunst, men ikke ret meget om, hvad der skal til, for at få et parforhold til at fungere. Hun tror, at det bare handler om at se godt ud og være sexet. Der er ikke noget i vejen med disse to ting, men det er langt fra nok til at få et kuldsejlet parforhold på ret køl igen.

1:15:00 timer og minutter

Endelig taler Brooke & Gary sammen i et sprog, de begge forstår. Deres parader er nede i forhold til hinanden, men da er det allerede ved at være for sent. Brooke taler om sine følelser ud fra sig selv, uden at Gary opfatter det bebrejdende. Han lytter åbent og empatisk til hende, og forklarer hende, at han ikke er tankelæser.

1:19:00 timer og minutter

Endelig får Gary et godt råd fra en ven. Han får meget ærligt at vide, at han egentlig altid har været en stor egoist. Alting har drejet sig om Gary selv, og at han har beskyttet sig selv, fordi han har været bange for at blive såret. Dette har skubbet Brooke helt ud over kanten, uden at Gary i tide blev opmærksom på faresignalerne. Heller ikke Gary har vidst, hvordan man navigerer trygt og sikkert i et parforhold – fordi han åbenlyst aldrig har lært det.

1:24:00 timer og minutter

Gary har fundet ud af, hvad det handler om og er meget ærlig og åben. Han fortæller Brooke, at han egentlig bare vil have, at hun er glad. Og også at da hun græd, var det det værste øjeblik i hele hans liv.

Han er endvidere kommet til erkendelsen, at det ikke kun handler om at gøre det, man har lyst til. At man skal investere i at give sin partner, hvad partneren gerne vil have, i stedet for kun at give det, som man selv ønsker sig.

Men det er for sent. Brooke er slidt op og har ikke noget tilbage at give af.

Konklusion

Konklusionen på filmen er, at to dejlige mennesker elsker hinanden, men at de aldrig har lært nogle hensigtsmæssige kommunikationsværktøjer, som kan skabe et sikkert og trygt miljø, hvori man kan udtrykke sig frit og autentisk. De er heller ikke opmærksomme på, at der er stor forskel på dem, det vil sige at partneren ikke er ligesom en selv.

De misforstår hinanden og er ”pleasere”, lige indtil de pludselig reagerer voldsomt på partnerens adfærd.

Endvidere forsøger de begge to at lave partneren om. Ingen mennesker bryder sig om at blive lavet om på, men alle vil gerne anerkendes som den, man er.

Gary & Brooke taler i filmen kun med hinanden på deres eget sprog. Hvis man ikke er klar over, at der er forskel på sprogene ”kvindsk” og ”mandsk”, kan man nemt komme til at misforstå hinanden. Blot et enkelt ord kan have en helt anden betydning. Når en kvinde eksempelvis siger: ”Kan du lige….” opfatter hun det blot som en anmodning. Men manden føler, at hun anfægter hans evne til at løfte opgaven. Hvis hun i stedet for siger: ”Vil du lige…” føler han, at han har et valg. Men for kvinden er der ingen forskel på de to ord.

Og der er i tons-vis af andre forskelligheder mellem mænd og kvinder, som mange mennesker ikke er klar over, og derfor oplever misforståelser, smerte og skænderier i deres parforhold.

I filmen kører parforholdet ud over kanten, inden parterne indser, hvad livet virkelig handler om.

Slutningen antyder, at Brooke og Gary måske finder sammen igen. Men hvis de ikke får ændret deres kommunikationsstrategier, og heller ikke får lært noget om forskellen mellem det maskuline og det feminine, vil de med stor sandsynlighed ende i samme mudderpøl een gang til – med skænderier og smerte til følge.

 

“The Break-Up” kan ses på fx https://blockbuster.dk/film/the-break-up

Officiel YouTube-trailer på https://youtu.be/guRKt55XOfU

Se også de andre af mine filmanmeldelser på www.parforhold-parterapi.dk/filmanmeldelser