Kærlighedens laboratorium

Danmarks Radio kører der i øjeblikket et tema om parforhold og skilsmisse. DR2 har haft en TV-udsendelse, som er særdeles interessant i forbindelse med skilsmisse og risikoen for et knust hjerte og sygdom. Thomas Breinholt er studievært i udsendelsen.

Klik på linket for at se udsendelsen.
www.dr.dk/tv/se/kaerlighedens-laboratorium/kaerlighedens-laboratorium-6-7#!/

En norsk undersøgelse viser, at hver fjerde person, der har været igennem en skilsmisse, bliver fysisk syg. Og en ottendedel ligger syg over en måned. Det er i sig selv en belastning for hver enkelt, for samfundet og for arbejdspladserne.

Linda Waite, der er professor i Urban Sociologi ved University of Chicago, fortæller, at de fleste skilsmisser kun gør ondt værre. Man tror, at det bliver bedre, hvis man bliver skilt, men videnskabelig forskning viser det modsatte. 645 par med dårligt kørende parforhold gennemgik i en periode på fem år en undersøgelse. Konklusionen var, at man ikke bliver lykkeligere af en skilsmisse. Det kan bedre betale sig at forblive i forholdet og ændre det til det bedre.

Syv-års-krisen er en myte. Danmarks Statistik påviser, at parforholdets fjerde år er det vanskeligste med flest skilsmisser. Helen Fisher, der er professor i antropologi, mener at det har en ur-gammel forklaring. Det tager cirka fire år for et barn at udvikle sig til at kunne klare sig i lokalsamfundet (stammen). Efter den tid er der ikke så stort et behov for at forældrene forbliver sammen.

.
Smerte
Lisbeth Dahl, der har været gennem adskillige parforhold, giver det råd, at man skal blive ved med at tale sammen. Endvidere skal man bide stoltheden og smerten i sig, lukke øjnene, og dyrke sex, for på den måde at så et frø til at forbedre sit parforhold.

Den afvisning, som en skilsmisse indebærer, er utroligt stressfyldt. Det er faktisk værre end et dødsfald, som primært udløser sorg. Et knust hjerte kan give psykosomatiske symptomer såsom fx mavepine, eller det, der er betydeligt værre.

.
Hvordan kan man halvere risikoen for skilsmisser med et kommunikationskursus?
I Tyskland har man lavet forsøg med kurser i kommunikation. Af de 70 par, der deltog i weekendkurset, blev kun 28% skilt i løbet af de efterfølgende 11 år. Til sammenligning var skilsmisseprocenten blandt alle andre i samme periode 56%. Senere blev kurset gentaget, og denne gang kom skilsmisseprocenten ned på kun 20.

Konklusionen i TV-udsendelsen er, at det er værd at kæmpe for parforholdet.

Det er jeg helt enig i, og det er præcis hvad min bog “Frihed – med bedre parforhold” handler om.

Har I brug for hjælp i jeres parforhold til at få det bedre med hinanden, så klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50)

 

Skrevet af Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann