Direktøren spiller en så stor rolle i virksomheden, at hans værdi kan aflæses direkte på bundlinjen.
Onsdag den 10. oktober 2007, skrev gratisavisen 24timer følgende artikel:
Virksomhedens overskud falder markant, når topchefen gennemlever en personlig krise.
Mister topchefen et nært familiemedlem – og af den grund yder en mindre arbejdsindsats i en periode – falder virksomhedens indtjening i de efterfølgende to år.
Det viser en undersøgelse med 75.000 danske virksomheder, hvor det med tal fra Danmarks Statistik og sygehusregistret er lykkedes at måle de økonomiske konsekvenser af dødsfald i direktørens nærmeste familie over en 10-årig periode. Mister direktøren for eksempel et barn, falder indtjeningen i gennemsnit med godt 20 procent, mens en ægtefælles død skaber et fald på 15 procent. Svigermoren er det eneste familiemedlem, hvis død ikke har en negativ effekt – tværtimod lader indtjeningen til at vokse en anelse efter hendes død.
Undersøgelsen er den første af sin art og kun mulig på grund af den udbredte registrering i lande som Danmark. Derfor har resultatet også vakt opsigt i USA, forklarer Morten Bennedsen fra Copenhagen Business School. Han er en af de tre økonomiprofessorer bag undersøgelsen.»Vi blev overraskede over, at alvorlig sygdom og dødsfald i den nære familie har så stor en effekt på virksomhedens afkast. Det betyder, at toplederne gør et fornuftigt stykke arbejde, og når de i en periode arbejder mindre eller gør det på en mere ufokuseret måde på grund af et dødsfald i den nære familie, så påvirker det hele virksomheden. Hvis direktøren er i krise, er virksomheden det også,« siger Morten Bennedsen.
Klik her for at se flere anmeldelser
——————————
Sorg, uro, konflikt, skilsmisse og lignende har altså ikke kun indflydelse på parforholdet og børnenes trivsel. Det belaster også arbejdssituationen. Derfor er det en god idé at sørge for at vedligeholde sit parforhold og måske deltage i et regelmæssigt coaching-program, for at få så godt og velafbalanceret et liv som muligt.
.