Spring til indhold

Frygt, vrede og sorg

  • Anslået læsetid: 3 min read

Hjem >> Parforholdet >> Frygt, vrede og sorg


Der er mening med alting. Naturen har gennem millioner af år perfektioneret sig selv ved hjælp af udvælgelse og optimering. ”Survival of the fittest” betyder ikke, som mange fejlagtigt tror, at det er den stærkeste, der overlever, men derimod er det den, der bedst kan tilpasse sig, der klarer den.

Også vores forskellige følelser har hver især en vigtig funktion. De indgår i en struktur, der blandt andet skal gøre os i stand til at overleve som art.

Så hvad er grunden til, at vi føler frygt, vrede og sorg?

Frygt – og trusler

Vi bliver bange, når vi føler, at nogen eller noget truer os. At der enten er en trussel på vej, eller at vi direkte bliver truet. Det kan være en fysisk trussel (et overfald), en mangeltilstand (en skilsmisse eller fyring), eller det kan være frygten for at blive gennemskuet (hvilket måske er det værste for mange mennesker). Frygten handler om en eller anden form for mulig ødelæggelse eller udslettelse.


Mikael Hoffmann


Vrede – og angreb

Man bliver vred, hvis man føler, at man er under angreb. Når det ikke længere er en trussel eller teoretisk mulighed, men at der reelt sker noget. Det kan være vold, røveri, en uretfærdig handling eller lignende. Strukturen eller identiteten bliver angrebet, og man puster sig op for at skræmme fjenden.

Der er ikke noget i vejen med vrede, når den opstår. Den er en vigtig følelse som signal til, at noget er galt, og at der skal handles.
Men det er når vreden tager kontrollen over dig, at det ofte går galt.

2:38 minutter


“Langvarig vrede, efter at situationen er overstået, er selv-straf for andres fejltagelser”


Sorg – og tab

Når vi opfatter noget som et tab, eller en afslutning, bliver vi kede af det og mærker sorgen. Nogen eller noget forinden vil ikke længere være der i fremtiden. Det kan være dødsfald, skilsmisse, fyring eller lignende. Det er slut og kommer aldrig tilbage.

Alarm

Alle tre følelser kan opfattes som noget, der gør ondt og er ubehageligt. Imidlertid er smerte et alarm-signal – lidt ligesom en brandalarmklokke. Klokkens ringen gør os opmærksomme på, at noget er galt, og at der skal handles på det. Hvis vi bare stopper larmen fra klokken uden at slukke ilden, vil den buldre videre og fortsætte ødelæggelserne. På samme måde er frygt, vrede og sorg også alarmsignaler, som i sig selv er ubehagelige, men nødvendige som psykologiske forsvarsmekanismer.

Hvad kan vi gøre?

De ovennævnte tre følelser er helt normale og sund respons på input udefra. Det er reaktioner, der opretholder strukturen i livet.

Men vi kan risikere at følelserne ”tager os” og får os til at gøre noget uhensigtsmæssigt. Hvad vi kan gøre, er, at vi kan føle efter, når følelsen kommer op, tage nogle dybe indåndinger, og så finde ud af hvilke ”knapper” i os, der er blevet ”trykket på”. Hvad det er for en struktur, vi føler bliver truet, som er under angreb eller der forsvinder for os?

Når vi er i stand til at mærke følelsen, og rationelt vælge en strategi at handle med, er vi i god balance med os selv, og har overordnet et godt og lykkeligt liv. Men det kræver rigtig megen øvelse at komme så vidt.

.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/folelsernes-tyranni

.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.