Parforhold parterapi

Et godt parforhold

dreamstimemaximum_18016758Hvorfor er nogle par lykkeligere end andre? Hvad er “hemmeligheden” i et godt parforhold? Har de bare fundet deres soulmate, eller er der andre faktorer, der gør sig gældende?

Det viser sig, at mennesker, der har gode relationer med hinanden, lever efter et grundlæggende værdisæt, og dette bliver prioriterer højt i det daglige:

  • Et godt parforhold er baseret på realistiske forventninger
  • Et godt parforhold kræver en indsats og omtanke hver eneste dag
  • Et godt parforhold har god kommunikation
  • Et godt parforhold kan vende det negative til noget positivt
  • Et godt parforhold er baseret på realistiske forventninger

Glem alt om, hvad du ser i film, på TV eller læser om i alverdens medier. Et godt parforhold har kun en lille smule at gøre med fx non-stop romantik, erotik, middage med stearinlys på bordet eller eksotiske ferier.

Et godt parforhold kræver engagement, indsats og tid. Et godt parforhold sker ikke af sig selv, bare fordi to mennesker forelsker sig i hinanden. Et godt parforhold opstår, når to mennesker elsker og værdsætter hinanden, samt at de er villige til at investere tid og ressourcer i forholdet – dag efter dag.

Par i sunde, stabile, positive og længerevarende ægteskaber har en grundlæggende forståelse for deres forventninger til parforholdet. De er klar over, at der ikke altid kan være passion og romantik i højeste gear. De forstår, at dårlige dage i parforholdet kun er midlertidige, samt at det er vigtigt med god kommunikation mellem dem.

Livet består både at høje tinder og dybe kløfter, men det meste af tiden befinder vi os i en middeltilstand af gode og dårlige dage. En slags tryghedszone af positive og negative oplevelser. Dette gælder ikke mindst i et parforhold. Yderpunkterne definerer ikke den sande natur og omfanget af forholdet over en længere periode, men er blot midlertidige yderpunkter.

I et godt parforhold har parterne ikke sat deres liv på autopilot, men spørger dagligt sig selv: “Hvad kan jeg gøre i dag for at gøre min partners liv bedre?” En lille indsats hver dag vil akkumuleres over tid og gøre en stor forskel. Det er bedre end en stor indsats en gang imellem.

Overvej, om der er små ting, du kan gøre i det daglige. Det kunne fx være at hente brød fra bageren, at fortælle din partner, at du er stolt af ham eller hende, eller at ordne nogle ting i huset, som du ved, at han eller hun ikke har lyst til at gøre.

Ved at gøre en (lille) indsats hver eneste dag, ”indbetaler” du ”valuta” på dit parforholds følelsesmæssige bankkonto. Vær omhyggelig med at give din partner, hvad han/hun ønsker sig. Spørg, hvis du er i tvivl. Dog er det ikke en købmandshandel. Din holdning må ikke være, at hvis du gør dette, forventer du at din partner gør noget andet for dig. Giv af et godt hjerte uden forventning om at få ”tilbagebetaling”. Dog skal der overordnet set være balance i regnskabet.

Det kan godt se ud som om mænd og kvinder i kærlige parforhold intuitivt ved, hvad deres partnere har brug for. Men sandheden er, ingen er tankelæser, så forvent ikke, at din partner af sig selv kan  finde ud af, hvad du tror, føler og tænker. Det kræver god kommunikation at få, hvad man ønsker sig.

Tre-trins-raketten

dreamstimemedium_4934413Der er tre trin, du skal være bevidst om, for at du kan få, hvad du gerne vil have. Kærligheden er et valg. Du vælger at give din partner dét, som han/hun gerne vil have. Giv generøst og fordomsfrit, og brug følgende tre-trins raket til at få, hvad du selv gerne vil have. Læs om dette på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/tre-trins-raketten

Vi får ikke altid, hvad vi vil have, men det er vigtigt at kunne melde klart ud til de mennesker, vi er sammen med – både for vores egen og for deres skyld.

Kommunikation

Når noget går skævt i parforholdet, hvad det uvægerligt vil gøre af og til, er de velfungerende par klar over, hvordan de får kommunikeret med hinanden. De ved, at de ikke skal fokusere på, hvad partneren gør forkert. I stedet er de konkrete med hvilke behov de har, og hvad de ønsker sig. De gør også selv en indsats for at opdage, hvad deres partners behov er. Den bedste måde for de fleste mennesker at gøre dette på, er at tale om det. Spørg din partner, hvad der er vigtigt for ham eller hende. Er det, at han/hun ønsker at vide, at du er stolt af ham/hende? At I tilbringer noget mere tid sammen? Er det en lille gave eller anden erkendtlighed? Er det et knus eller en hed gang sex? Eller er det at klare opvasken eller snerydningen?

Bliv god til at lytte. Aktiv lytning er fx at sige relevante ord på passende steder eller at komme med små bekræftende grynt. Det er også at stille opklarende spørgsmål. Og for alt i verden kun at ytre sin mening eller give gode råd, hvis du direkte bliver spurgt om det.

Gode parforhold kan vende negative situationer og oplevelser til positive. Kender du udtrykket: “Når du får citroner, kan du lave limonade.” Mange dårlige og ubehagelige oplevelser er direkte forårsaget af dårlig eller manglende kommunikation mellem mennesker, men det kan der heldigvis ændre på.

Hvis der først er kommet en kurre på tråden, og du mærker en negativ stemning, kan du bruge den følgende lille øvelse:

Først skal du og din partner være åbne for ærlig feedback. Dernæst stiller du din partner spørgsmålet: “På en skala fra 1 til 10, hvor et er mega-dårligt og ti er super-godt, hvordan har du det med vores forhold lige nu? Ordet “forhold” kan eventuelt erstattes med ”intimitet” eller ”støtte til hinanden” eller lignende. Spørgsmålet vil bevidstgøre, hvor I er henne lige nu, og bringe tingene mere ned ”på jorden” i stedet for at I svæver oppe i de emotionelle tåger.

Giv din partner tid til at reflektere over situationen, så han eller hun kan give dig et ærligt svar. Hvis svaret er fx “syv”, kan du stille følgende supplerende spørgsmål: “Er der tre ting, jeg kan gøre, for at få vores forhold op på en ti’er?” Hvis svaret ikke var ”syv” men derimod “seks”, skal du bede om fire ting, osv. Igen, giv din partner tid til at overveje sine svar. Vær klar over, at det kan være svært for dig at lytte, fordi svarene godt kan lyde både kritiske og negative.

Så kommer den svære del af øvelsen. Når din partner er færdig med at svare på dine spørgsmål, og du har hørt og anerkendt de ting, du kan gøre for at forbedre situationen, er det tid at stille dette spørgsmål: “Hvad er de tre (eller hvad nummer, det nu var) ting, du kan gøre for at få vores forhold op på en ti’er?” Ved at stille dette opfølgende spørgsmål, sætter du forholdet tilbage på lige fod og i øjenhøjde i et ægte partnerskab. For at få succes med parforholdet, skal begge parter bidrage og yde en indsats.

Denne lille øvelse med at finde løsninger, kan vende en negativ situation til en positiv.

Vær ærlig omkring hvordan du selv bidrager til eventuelle negative situationer, men vær også opmærksom på, at det kræver begges indsats at skabe et mere positivt og sundt parforhold.

Hvis du og din partner forventer, at der falder æbler ned fra træet, og der i stedet kommer citroner, kan I begynde at lave limonade ved at være bevidste om, hvad både du og din partner kan gøre for at få æbler næste gang!

.

Læs også om prioritering i parforholdet på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/livsfokus-og-prioritering

.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic