Sorgproces

sorg i parforholdetHvorfor gør det så ondt?

Hvem har ikke prøvet at være ked af det? Måske oven i købet meget ked af det og deprimeret. Hvis det værste sker, fx skilsmisse, død, fyring, livstruende sygdom og lignende, er der tilsyneladende fem faser i sorgprocessen. Disse er:

  • benægtelse
  • vrede
  • forhandling
  • depression
  • accept

Benægtelse

Først vil man forsøge at benægte eksistensen af problemet, eller afvise hvor alvorlig situationen er. For eksempel kan benægtelse over et dødsfald være at sige til sig selv: “Det er slet ikke sket. Hun er ikke død. Det er bare noget, de siger.” En uhelbredeligt syg person kan sige: “Det vil ændre sig. Jeg kan stadig komme mig. Det er ikke så slemt.” I denne fase vil den chokerede og sørgende typisk isolere sig fra andre.

Vrede

Den anden fafse i sorgprocessen er vrede. Frustration erstatter benægtelse. Den sørgende vil skyde skylden for sin skæbne på alle andre. Vreden kan også give sig udtryk som: “Det er ikke fair! Jeg fortjener ikke dette!” Det er svært at trøste personen i denne fase.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/frygt-vrede-og-sorg


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Forhandling

Når den sørgende endelig forstår situationens alvor, kan han eller hun finde på at begynde at forhandle (med de højere magter) for at ændre situationen. Det kan være kendetegnende for denne fase, at man lover at leve et bedre liv, være sundere, mere etisk, og blive et bedre menneske.

Depression

I denne fase indser personen, at det er uafvendeligt. Ens kære ER død. Fyresedlen ER skrevet. Der ER kun en måned tilbage at leve i. Man bliver enormt ked af det og depressiv, med fx følelsesløshed, en tom følelse, indadvendthed eller isolation. Der skal i denne fase være plads til at sorgen og gråden kan få frit løb.

Accept

Den sidste fase er accept. Den sørgende erkender endelig, at tingene er, som de er: At tabet er sket og at det er sådan, det må være. Også at der er en mening med alting. Det betyder, at man forstår, at den dårlige situation over tid kan transformere sig til en ny og bedre. De mennesker, der ikke når dette stadium, kan risikere at kæmpe en håbløs kamp med sorg og vrede resten af deres liv.

Hvis man når igennem alle fem faser, kan man komme videre med sit liv, og få det bedste ud af, hvad der ER – i stedet for at forsøge at få noget ud af det, der KUNNE have være. Og det er den mest optimale måde at skabe sig et godt og lykkeligt liv på.


Læs nogle klient-udtalelser her:


Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

27:23 minutter

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


Se også psykologiske forsvarsmekanismer

Læs artiklen om sorgprocessens faser på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/videre-efter-en-skilsmisse

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.