Spring til indhold

Kommunikationsværktøjer

værktøjskasseI min “værktøjskasse” har jeg adskillige kommunikationsværktøjer, der kan forbedre parforholdet.
Det er ikke alle klienter, der bruger alle værktøjerne. Typisk har man kun brug for at lære en håndfuld af dem, men det er forskelligt fra par til par, hvilke det er.
Jeg skræddersyer mit arbejde til hver enkelt par, jeg har i min klinik.

Her er en oversigt over de mest centrale værktøjer:

  • Flow: Dette er en dagligdags kommunikationsform, der beskrives som en dans, hvor man skiftes til at tale ud fra sig selv og stille spørgsmål. Det er som et liggende ottetal, hvor man taler ud fra sig selv, stiller et kort spørgsmål, lytter, svarer, og taler ud fra sig selv igen. I “flow” er fokus på at udtrykke egne ønsker og behov og lytte til partnerens. Det indebærer at undgå at bruge ordet “du”.
  • Brønden: Dette værktøj bruges til dybere samtaler, hvor den ene part taler (går “ned i brønden”) for at udtrykke sig om mindre udfordringer i hverdagen. Typisk taler kun den ene part ad gangen.
  • Anerkendende Selvansvarlig Dialog (ASD): Dette er en metode til at tale, lytte og forstå hinanden, specielt når emner er følsomme. Målet er ikke at blive enige, men at forstå og anerkende partneren, samtidig med at man selv føler sig hørt og forstået. Det er en proces, der kræver øvelse, og som kan føles langsommelig i starten.
  • Opmærksomhedssignal: Dette er en måde at kommunikere et behov for nærvær, lytten og medfølelse fra partneren. Det indebærer at mærke efter, hvor vigtigt behovet er, og hvor lang tid med fuld opmærksomhed man har brug for. Man kan fx sige: “På en skala fra 1 til 5 er jeg lige nu på 2, og jeg har brug for dit nærvær i ti minutter”.
  • Tre-trins raketten: Dette er en metode til at få, hvad man gerne vil have.
    Trinene er:

    1. Definér, hvad du ønsker dig, og fokuser på det positive.
    2. Tal ud fra dig selv uden at bruge ordet “du”, og brug “føle-ord”.
    3. Stil et spørgsmål eller en anmodning. Det er vigtigt at overholde alle tre trin i rækkefølge.
  • “Det hvide flag”: Dette er en metode til at aftale signaler, som I begge er enige om. Det er et “IF…THEN…” system, hvor du vælger et signal din partner skal bruge, og din partner vælger et signal du skal bruge.
  • At sætte grænser: At udtrykke egne følelser, behov og ønsker på en naturlig og sund måde, samtidig med at man holder sig på sin egen “banehalvdel”. Det handler om at fortælle, hvordan man selv har det, og bede andre om at respektere ens grænser.
  • At kvittere: Når man kommunikerer, er det vigtigt at kvittere for det, man hører, så afsenderen er sikker på, at det er hørt og forstået. Det kan gøres ved at gentage det, der er blevet sagt.
  • Fem niveauer af kommunikation: Der beskrives fem niveauer af kommunikation, der går fra tavshed til høflighed, fakta, meninger og følelser. Niveau 5, følelser, er det mest risikable men giver også det største udbytte i form af tillid og intimitet.
  • Feedback: Når man giver feedback, skal det være kollegial, konkret og konstruktiv. Det er også vigtigt at give feedback på det rigtige tidspunkt. Man skal lytte til feedbacken og spørge ind til begrundelserne.
  • At skabe kontakt: Det er vigtigt at etablere, udføre og afslutte en kontakt med partneren på en hensigtsmæssig måde. Det indebærer at undersøge, om tidspunktet for samtalen er optimalt, og at den ene part annoncerer mødet.
  • Bevidsthed og spejling: Man skal være bevidst om, at det man ser og oplever er en spejling af ens eget indre. Det betyder, at man kan fortolke ting forskelligt ud fra sin egen livserfaring og overbevisninger.

Disse værktøjer er beskrevet i forskellige sammenhænge her, og de kan hjælpe par med at forbedre deres kommunikation, forstå hinanden bedre og håndtere konflikter på en mere konstruktiv måde.
Det er vigtigt at øve sig på disse værktøjer og bruge dem i hverdagen for at opnå en bedre relation.