Spring til indhold

Overskud eller egoisme?

  • Anslået læsetid: 4 min read

ferie parforhold egoisme overskudFerie forstærker og forstørrer alting

Hjem >> /parforhold >> Overskud eller egoisme?

Overskud

Jeg har lige været på skiferie i Østrig, og nydt den pragtfulde uge sammen med min familie. Vejret var skønt, sneen var vidunderlig og selskabet helt i top.

Jeg oplevede både stor hjælpsomhed, gavmildhed og gæstfrihed, i form af at folk var overbærende og uopfordret hjalp andre. Det kunne være at hjælpe nogen, der var faldet i sneen, eller værtsparret på hotellet, der var enormt hjertelige og venlige. Stedet vi boede føltes næsten som ens egen familie. Enormt overskudsagtigt.

Egoisme

Men jeg oplevede også egoisme. Når man står i kø til stole-liften, for at komme op på pisterne, er der typisk plads til 4, 6 eller 8 personer ved siden af hinanden i hver. Man står først i en stor bunke ved foden af liften, inden man kommer igennem en ”sluse”, der deler op i antallet af stole på tværs.

Hvad der imidlertid undrede mig, var, at selv om folk havde stået i kø i lang tid, op til 20 minutter og ventet på at komme op på bjerget, skete der alligevel ofte det, at en del lod en eller flere pladser foran sig være ledige, fordi man ville sidde sammen med nogle bestemte mennesker, eller fordi man ville sidde alene.

Hvad jeg stadig ikke kan forstå, er, at man ikke lader andre kommer foran sig, så alle stolene er fyldt op, og køen dermed bliver afviklet så hurtigt som muligt.


Mikael Hoffmann


Maskuline og feminine side

Jeg er godt klar over, at det er min maskuline side, der rent logisk kan se nogle ting og overskue konsekvenserne. Den samme maskuline side har i situationen med køen svært ved at forstå den feminine side, med følelserne og her-og-nu-behovstilfredsstillelsen. Men når jeg er i mine følelser, og vil have min datter med mig i stolen, kan jeg ikke forstå, at nogle kan være så firkantede at de kun vil følge nogle bestemte regler, som går ud over mine nærmeste…..

Vi har alle sammen begge dele i os. Både den maskuline rationelle og den feminine følelsesmæssige.

Forståelse

At have svært ved at forstå hinanden gælder for os alle sammen. Det er næsten et livsvilkår for mennesker. ”Tricket” er at få afbalanceret den maskuline rationelle side med den feminine følelsesmæssige side, for at vi kan få de bedste vilkår for alle.

Ikke mindst i parforholdet ses det meget tydeligt og med størst styrke, fordi man er så tæt på et andet menneske og der er følelser mellem dem. Store følelser.

Egoisme er, når man ikke kan overskue helheden, men kun er optaget af sit eget. Egoisme er også kun at hytte sit eget skind og sørge for sine egne, uden blik for helheden. Det går galt for os, når vi er pressede på forskellig vis. Et samfund eller en person, der har overskud, har også overbærenhed og rummelighed til at være mere social og hensynsfuld. Det er Maslows behovspyramide, der gør sig gældende.

Et samfund – eller et parforhold – kan ikke bestå, hvis hver især udelukkende hytter sit eget skind. Det bliver i det mindste ikke særligt godt eller behageligt.

Klik her - for at læse min artikel med 5 konkrete handlinger, der opbygger tillid og tryghed i parforholdet.

5:24 minutter


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Krise i parforholdet

Misforståelser i parforholdet


Links til andre artikler om parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords: Description:

Børn

Den sociale kapital

Energiudveksling

Følelser

Genvind tilliden

Vedligeholdelse

Mere lyst til sex

Investering og udbytte

Modenhed

Overskud eller egoisme

Sex og polaritet

Sommerferie

Tennisbanen

Tid og værdi

Ti handle-punkter

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler.


.


Mikael Hoffmann

Vi er afhængige af hinanden.