Parforhold parterapi

Skilsmisse og vrede

dreamstimemedium_19550939Der er mange gode grunde til ikke at skælde ud på sin eks-partner, ikke kritisere, ikke bebrejde, ikke være negativ eller lignende. I behøver selvfølgelig ikke at være bedste-venner, men der skal være en neutral eller venlig tone mellem jer og i forhold til hinanden (hvilket vil sige også når I ikke er sammen).

Hvis I bliver skilt, og ikke har nogen børn sammen, kan du bare være ligeglad med din eks, og se at komme videre i dit liv. Lad din eks-partner være i fred, også selv om det ikke var dig, der ville skilles. Bevar (eller find) selvkontrollen og din indre balance. BLIV selv den partner, som fremover vil være i stand til at tiltrække og fastholde den helt rigtige partner for dig.

Men hvis I har fælles børn, og I bliver skilt, er der mange og meget tungtvejende grunde til at have en høj grad af selvkontrol og viljestyrke til at samarbejde og være positiv. Husk altid, at I hver især gør jeres bedste for jeres børn. Du skal tage ansvar for dine egne følelser, også selv om din eks-partner ikke gør dette, men skælder dig ud, er hysterisk, truende eller lignende. Vær overbærende med urimelighederne, og se igennem fingre med fejl og mangler – præcis som du burde have gjort, mens I levede sammen.

Se også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/frygt-vrede-og-sorg

Hvis det viser sig, at din partner taler dårligt og usandt om dig over for børn, venner og familie, vil det i sidste ende falde tilbage på vedkommende selv – hvis du bevarer selvkontrollen. På et tidspunkt vil børnene opdage, hvad der foregår. Adskillige (store) børn har vendt den forældre ryggen, der behandlede den anden forældre dårligt og var løgnagtig med sine ubearbejdede negative følelser. Vrede længe efter at I er blevet skilt er tegn på lavt selvværd og ingen selvkontrol. Hvis eks’en ikke kan styre sin negativitet og ondskabsfuldheder, men bruger surhed og chikane, er vedkommende psykisk syg af sine følelser, og det vil helt sikkert på et tidspunkt give bagslag for ham eller hende. Derfor er det eneste, du kan gøre, at være rolig og selvbevidst.

Hvis din eks-partner er i alvorligt psykisk ubalance og i sine følelsers vold, kan det være direkte skadeligt for jeres (små) børn. Forældrenes psykiske og følelsesmæssige ustabilitet er lige så skadelig for et barn som alkoholisme. Hvis det skulle komme dertil, at I skal i retten, vil du stå betydeligt stærkere, hvis du hele tiden bevarer roen. Lad være med at fyre småkrudtet af undervejs. Men forhåbentligt bliver det aldrig nødvendigt med den store hammer, der til sidst falder med et brag.

Så bliv ved med at være høflig, positiv og samarbejdsvillig. Vær klar over, at selv børn med narkoman- og alkohol-forældre kan blive i stand til at klare sig godt i livet, hvis de blot har en enkelt ressource-voksen i deres liv – og det er i dette tilfælde dig, fordi det er dig, der læser denne artikel. Men pas på dine personlige grænser. Sig fra over for din umulige eks-partner ved passende lejligheder på en værdig og bestemt måde, og tag det i øvrigt roligt.

Selvfølgelig er det ikke let, når eks-partnere hamrer løs på en i sin vanvittighed – men hvis du mister besindelsen, har du tabt alt. Derfor kan det være en god idé at finde en form for hjælp til at bevare roen i den svære situation, hvor følelserne raser og ødelæggelserne bliver store.


Hvis barnet på et tidspunkt kommer i virkelig nød, og har brug for hjælp, hvem mon af forældrene det så er mest tryg ved at henvende sig til og få hjælp og omsorg fra:

  1. Den forældre, der har skældt den anden forældre ud og talt grimt om vedkommende? Den forældre, der med sit raseri viser, at personen er i følelsesmæssig ubalance? Den forældre, der har gjort alt for at genere og chikanere den anden forældre mest muligt?
  2. Eller mon det er den forældre, der er i følelsesmæssig balance, og kan rumme den anden forældres følelsesmæssige sindsyge, uanset hvad denne måtte finde på? Er det mon den forældre, der kan stå som en klippe, uanset hvad der så end sker? Er det mon den forældre, der altid taler pænt om den anden forældre, uanset hvad denne måtte finde på af modbydeligheder?

Heldigvis er det aldrig for sent at lære at styre sit temperament. Det kræver “kun”, at man er klar over, at man har et problem, samt at man er tilstrækkeligt motiveret til at gøre noget ved det. Klik blandt andet på www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/forandring for at læse mere om dette.


Læs også www.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/om-at-lade-sin-vrede-ga-ud-over-andre
.

lokalavisen-sept2016

.
http://ftp-lokalavisen-frb.dk/arkiv/1292/#p=13
.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic