Spring til indhold

Rundbold

Udfordringer i livet

 Vi tilpasser vores omstændigheder til vores formåen, og vi forbereder vores eget held med vores valg og indsats. Vores liv former os i en bestemt retning, afhængigt af måden, hvorpå vi ANSKUER ting og oplevelser, og måden vi reagerer på. Det er ikke problemet, der er problemet. Det er holdningen til problemet, der er selve problemet.

Sagt på en anden måde, er der ikke noget skidt, uden at det er godt for noget.

Hvad vi sender ud, får vi tilbage igen, sandsynligvis i en anden form. Og det handler ikke om købmandshandel, hvor det er noget-for-noget. Hvis der pludselig foran dig er en ledig parkeringsplads lige ved siden af hovedindgangen, har du jo ikke taget noget fra nogen. Der har bare åbnet sig en mulighed, som du kan tage imod. Men måske fik du øje på pladsen, fordi du var positiv og åbnede dig op for mulighederne.

I stedet for at se på alverdens fortrædeligheder som udelukkende chikane, kan vi vælge at se på dem som udfordringer og nye muligheder, hvilket vil sætte os i livets chaufførsæde i stedet for på bagsædet.

De udfordringer, vi møder, er der af en grund. Vi skal lære et eller andet af dem, inden vi kan gå videre med næste lektion.

Den partner/ægtefælle, vi har valgt, er den samme partner, vi har valgt at have vores problemer med.

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Valget

Jeg vil påstå, at vi selv vælger sværhedsgraden af vores udfordringer.

De prøvelser, vi udsætter os selv for (som for os ser ud, som om andre udsætter os for) er vi på forunderlig vis i stand til at håndtere. Jo hårdere prøvelser, så stærkere må vi jo være.

Hvis problemerne er for små, gider vi dem ikke. Hvis problemerne er for store, bruger vi fx psykologiske forsvarsmekanismer til at få dem til at forsvinde – eller ultimativt kan vi vælge at begå selvmord.

udfordringer i livetDisse to yderligheder med for små og for store udfordringer kan illustreres med boldspillet rundbold. Det kender alle formentlig fra deres barndom.

– En gruppe fem-årige børn, der spiller rundbold, har meget enkle regler. Hvis boldtræet er for smalt, finder man et bredere. Hvis man ikke kan nå at løbe rundt, fordi banen er for stor, gør man den bare mindre. Det er tilstrækkeligt at kaste bolden fra den ene deltager til den anden. Hvis en 12-årig dreng skulle spille sammen med de fem-årige, ville han med stor sandsynlighed kede sig, fordi det var for let, og han ville nok gå sin vej.

– Børn på 12 år har nogle mere avancerede regler for spillet. Banen har en bestemt størrelse, man skal ramme præcist, der bliver ikke givet et ekstra slag, hvis man slet ikke rammer, osv.

Hvis vi forestiller os, at en fem-årig knægt skulle spille rundbold sammen med en gruppe 12-årige på deres betingelser med hensyn til rundboldreglerne, ville det være for svært, og den fem-årige ville hurtigt miste interessen og i stedet sætte sig hen og lege i sandet. Det er ikke sjovt at blive hængende på første base uden at kunne komme videre, fordi banen er for lang.

– Det samme gælder for voksne, der spiller baseball. Reglerne er designet præcist til, at der for underholdningens skyld skal være en stor udfordring – men det er på den anden side heller ikke umuligt at lave en homerun.

Rundbold og livet

Der er en analogi til de genvordigheder, vi alle har i livet.

Hvis problemerne er for små, tilføjer vi nogen flere og større, så det passer til vores overbevisning og niveau.

Hvis udfordringerne er for store, glider vi af på dem, og lader dem passere.

Og ligesom i rundbold kan man falde og slå sig, og nogen gange komme til at bløde. Man kan blive grebet ud eller opleve uretfærdigheder. Selv om man taber kampen, betyder det ikke, at alt er tabt. Man starter bare et nyt spil dagen efter.

Så hvis du har store udfordringer i dit liv, er det tegn på, at du er stærk og kan klare megetHvis du ikke havde været så stærk, havde du haft mindre og færre udfordringer. Så op med humøret.
DU KAN KLARE DET!

.