Marken

projektionerHvordan vi opfatter verden omkring os

Jeg vil gerne fortælle en lille historie, der skal illustrere, hvor forskellige vores opfattelser er:

En dejlig forårsdag går fire mennesker sig en tur på en markvej. Efter i tavshed at have passeret en mark, stopper de lidt senere op og taler sammen om, hvad de så på denne helt bestemte mark.

De fire personer er: En soldat, en landmand, en jæger og en ejendomsmægler.

  • Soldaten beskriver terrænet, hvor det kan være svært at skjule sig, og kampvognen kan køre fast i det fugtige område midt på marken.
  • Landmanden har lagt mærke til afgrøderne, der står godt, bortset fra midt på marken hvor der ser fugtigt ud. Han så også de sten, som kunne ødelægge landbrugsredskaber.

Det er nøjagtigt den samme mark, de har kikket på, men de ser vidt forskellige ting. Deres tanker er i sammenhængen funderet i deres faglighed og erfaring – altså fire vidt forskellige måder at anskue tingene på, og sådan er det for os alle sammen hele tiden.

Man kan kun se sig selv, og dét, man i forvejen kender. Man kan ikke se noget, der ikke er en selv. Verden omkring os er et spejlbillede af os selv.

Hvis ejendomsmægleren er bymenneske, og bliver spurgt om hvilke levende dyr, han har set, vil han måske svare: ”Ingen!”.
Derimod ville jægeren kunne navngive mindst ti dyr, han havde set. Og ikke bare en fugl, men derimod meget detaljeret fx en hun-vandrefalk……

En meget tankevækkende lille video – om øjet, der ser…..

3:16 minutter

Vi kigger ud ad vinduet, og ser en person stå på fortovet. Den samme person. Jeg ser en sur gammel kælling, mens du ser en sød ældre kvinde! Hvem af os to har mon ret?
.

Vi ser ikke ting, som de er.
Vi ser ting, som vi er.

.
Se også artiklen om selvansvarlighedwww.parforhold-parterapi.dk/_parforhold/parterapi/hvad-er-selvansvarlighed

.