Ingeniøren – Singleliv og problemer i parforholdet skader karrieren

Interview

Ingeniøren, der blev parterapeut: Singlelivet og problemer i parforholdet skader karrieren
Af Lene Wessel, lw@ing.dk

Hvis man er ledig ingeniør uden en kæreste har man vanskeligere ved at komme i job end de ingeniører, der lever i et fast forhold. Det er et faktum, og derfor et af de parametre, som Ingeniørernes A-kasse har haft fokus på det seneste års tid, når de møder arbejdsløse ingeniører.

Ifølge ingeniør Mikael Hoffmann, der arbejder som selvstændig psykoterapeut og coach, kan årsagen  findes i en ubalance i de enliges liv, fordi mange af dem dybest set ønsker sig et fast forhold.

i sin praksis har Mikael Hoffmann mødt mange, som henvender sig, fordi de har svært ved at finde en kæreste, og endnu flere, som gang på gang har måttet sande, at de godt kan score, men ikke kan få et parforhold til at holde, når dagligdagen melder sig. Resultatet er, at de gang på gang ryger tilbage i de enliges rækker.

Det er baggrunden for, at han arrangerer kurser for enlige mænd og har skrevet bogen “Datingsider – sider af dating”.
Formålet med både bogen og kurserne er at sætte spot på, hvad den enkelte selv kan gøre for at skabe en varig relation til en kæreste.

Som fundament til et hus

Omkring 20 procent af Mikael Hoffmanns klienter er ingeniører, og selv om han ikke mener, at der er flere singler blandt ingeniører end i andre faggrupper, vurderer han, at de kan have særlige udfordringer:
»den lidt introverte karakteristik af ingeniører passer meget godt. Selv om ikke alle ingeniører er sådan, har de en tendens til at glemme verden omkring sig,« siger Mikael Hoffmann, som selv er uddannet skibsingeniør, og derfor føler sig godt klædt på til at coache sine fagfæller:
»Jeg er klar over, hvordan de tænker, fordi jeg selv har et ben indenfor, samtidig med at jeg også kan se dem udefra.«

»Ingeniørerne er gode til at fordybe sig, har evnen til at kombinere ting, som andre ikke kan se sammenhæng i, og til at skabe overblik. Derfor får de ofte meget ud af det, når de først går i gang med at interessere sig for relationer og personlig udvikling,« siger han.

For at kunne score den rigtige må man først og fremmest lægge fundamentet for et velfungerende parforhold ved at lære sig selv at kende – og at befinde sig godt i sit eget selskab, og det har ingeniører gode forudsætninger for at forstå, forklarer Mikael Hoffmann:
»En bygningsingeniør ved jo, at han skal tjekke undergrunden, inden han dimensionerer et hus eller en bro, og derfor forstår han formentlig godt, at det er vigtigt at kende sig selv til bunds, før man kan indlede et forhold til en anden,« siger han.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort. Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Det koster med knas

Mikael Hoffmann er overbevist om, at alle aspekter af livet hænger sammen, og den erkendelse vil en ingeniør også nå frem til, hvis han begynder at interessere sig for psykologi:
»Ingeniøren vil opdage, at de ting, der sker i hans liv, hænger sammen. Har han det svært med relationerne til sine kollegaer, går det sikkert igen i relationerne til en partner. Tingene hænger sammen,« understreger Mikael Hoffmann.

At det gør ondt at have knas i privatlivet koster også i arbejdslivet.
I 2007 viste en CBS-undersøgelse blandt 75.000 danske virksomheder, som blandt andet Morten Bennedsen og Kasper Meisner Nielsen stod bag, at alvorlig sygdom og dødsfald i den nærmeste familie har en meget stor effekt på virksomhedens afkast.
Mister direktør for eksempel et barn, falder firmaets indtjening i snit med godt 20 procent. Dør ægtefællen, er faldet på 15 procent.

Det er endnu en grund til at hæge og værne om parforholdet, påpeger Mikael Hoffmann:
»Uro, sorg, konflikt og skilsmisse har altså ikke kun indflydelse på parforholdet. Det belaster også arbejdssituationen og firmaets regnskaber,« understreger han.

De ti trin væk fra singlelivet

  1. Find dig selv
  2. Arbejd med dig selv og dine holdninger
  3. Slap af ind imellem og tilgiv dig selv
  4. Vær opmærksom og bevidst hele tiden
  5. Find en uvildig vejleder, der ikke har en følelsesmæssig eller økonomisk dagsorden med dig
  6. Lær livets færdselsregler at kende (personlig udvikling)
  7. Øv dig og bliv dygtig til menneskelige relationer og kontakt
  8. Skab dig først og fremmest et attraktivt liv alene
  9. Få balance på alle planer (ingen forgiftning (f.eks. alkohol eller usund mad), nok af alting, psykisk og følelsesmæssig ro, passende motion og formål i livet)
  10. Ræk ud og søg hjælp

Kilde: Datingsider – sider af dating. Af Mikael Hoffmann, 252 sider, 247 kroner

Jeg hjælper jeres parforhold tilbage på sporet igen.
Klik her (eller ring til mig på telefon 21 79 18 50) for en gratis afklarende samtale

.