Parforhold parterapi

Hvordan slipper man af med dårlige vaner?

Gode og dårlige vaner

Grunden til, at vi skaffer os vaner, er for ikke at overbelaste hjernen unødvendigt. Når vi kan gøre noget, uden at skulle tænke over det, som fx at lukke en dør eller at skifte gear i bilen, kan vi frigive hjerneaktivitet til andre og vigtigere ting, som fx at huske hovednøglen eller holde øje med de andre trafikanter.

Samtidig gør vaner os trygge, hvilket er et grundlæggende behov vi har, på linje med behovet for forandring og eventyr.

Hjernen kender ikke forskel på gode eller dårlige vaner. Om en vane opfattes som det ene eller det andet, afhænger udelukkende af konsekvenserne af den enkelte vane. Nogle dårlige vaner kan være en belastning for både dig selv og for de mennesker, du er sammen med, så det kan være en god idé at give disse lidt fokus for at ændre dem.

Vaner er en adfærd, der ligger i underbevidstheden og som vores bevidsthed ikke længere er herre over. Men heldigvis kan alle vaner ændres. Det er kun et spørgsmål om at vide, hvordan det skal gøres.

Store succeser bygger på små succeser. Med alle ting gælder det om at starte i det små, og ikke at have for store ambitioner fra starten. Måden at spise en hel elefant på, er at spise den bid for bid, og ikke i én stor mundfuld.

hvordan stopper man med at pille næseYougov har lavet en undersøgelse af 1.011 danskere mellem 18 og 74 år om deres vaner. Her er en liste med de dårlige af slagsen.

  • Hænge i kroppen
  • Pille ved ting
  • Pille næse
  • Roderi
  • Smøleri
  • Forsinket
  • Sladder
  • Holdning

Det viser sig, at en fjerdedel af os hænger med kroppen og piller ved ting. En femtedel roder og piller næse. En syvendedel bider negle og smøler, og 7 procent af os henholdsvis sladrer om andre og kommer ofte for sent.

Hænge i kroppen

Hvis man hænger i kroppen er det typisk, fordi man som barn var højere end sine kammerater, eller for pigernes vedkommende havde fået bryster før veninderne. Man ønsker eller ønskede ikke at skille sig ud og blive bemærket. Løsningen kan være små fysiske øvelser, som kan ændre kropsholdningen. På den måde kan man opnår mere balance, større selvtillid og et bedre udseende.

Pille ved ting

Hvis man har det med at pille ved ting, er det typisk fordi man har for meget overskudsenergi. Hvis grunden er, at man drikker meget kaffe eller indtager for meget sukker, bør man skære ned på disse stimulanser. Stress kan være en faktor, som gør, at man bør se på sin arbejds- og familie-situation. Tilstrækkeligt med søvn og motion kan være med til at mindske trangen til nervøs pillen ved ting i nærheden.

Pille næse

Hvis du piller næse, ryger eller bider negle er det en dybtliggende erstatning for baby-suttens tryghed. Hvordan stopper man med at pille næse? Løsningen kan være at blive bevidst om at gøre noget andet fx at bruge en anti-stress-bold, som du klemmer på eller at gå en tur.

Roderi

Hvis du er et rodehoved, kan det være tegn på, at du ikke har tilstrækkeligt højt selvværd, men bliver nødt til at minde dig selv om, hvor vigtig du er. Hvis du vil roderiet til livs, kunne et praktisk råd være at lave en plan med hvad der haster og hvad der er vigtigt. Du kan endvidere dele papirerne på skrivebordet op i bestemte bunker eller putte dem i farvede charteks eller mapper.

Smøleri

Hvis du smøler med dit arbejde, arbejder langsomt og ineffektivt eller laver overspringshandlinger, fx ofte checker emails, kan det skyldes, at du ikke er tryg ved den opgave, du er i gang med. Der er et eller andet i det, du er bange for at gøre. Du kan sætte nogen deadlines for dig selv, og måske få nogen til at hjælpe dig med at overholde dem. Eller muligvis har du brug for en coach til at hjælpe dig med at finde ud af, om du har det rigtige job.

Forsinket

Dårlige vanerFolk, der konstant kommer for sent til aftaler, har en urealistisk opfattelse af sig selv og af tiden. De mener ofte, at deres tid er vigtigere end andres, hvilket tyder på et opblæst ego. I dag har næsten alle mennesker mobiltelefon, så at give besked om en forsinkelse er et must. Senest fem minutter inden et mødetidspunkt er man klar over, om man kan nå det, og bør afsætte et halvt minut på at ringe – også selv om det betyder et halvt minut senere fremmøde i den sidste ende. At give besked er respektfuldt for andre mennesker.

Sladder

Hvis man har behov for at sladre om andre, er det tegn på lavt selvværd. Man sladrer er for at flytte fokus væk fra egne fejl og over på andres. Hvis man hviler i sig selv og har et sundt selvværd, er man mere tilbøjelig til at få øje på og fremhæve andres fortrin, positive sider og styrker.

Holdning

Samtlige dårlige vaner handler om vores holdninger og overbevisninger. Det drejer sig om selvværd, selvtillid og selvopfattelse. Der er en grund til alting, også de dårlige vaner. De er ikke kommet ud af det blå. Når man ændrer sine grundliggende holdninger, kan man også ændre sine dårlige vaner.

Med en målrettet indsats vil det typisk tage omkring 90 dage at ændre en vane. Den gode nyhed er, at man kan ændre flere vaner på én gang.


0:30 minutter

Mon ikke gode vaner i stedet for dårlige vil få livet til at glide lidt lettere og blive lidt sjovere?
.

Måske er disse følgende relaterede artikler også interessante:

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic