Parforhold parterapi

Hvordan virker parterapi?

  • Behøver det at være svært at leve sammen med et andet menneske?
  • Hvorfor er der så mange, der giver op?
  • Er der mon en lettere vej at gå?

Alle parforhold har udfordringer. Det er værd at huske på, at ens ægtefælle er den person, man har valgt at have sine problemer med.

dreamstimelarge_13886471Vi oplever alle udfordringer med det, vi beskæftiger os med. Når vi har valgt at leve sammen med et andet menneske, er der forskelligheder, som i begyndelsen virkede charmerende, men som på sigt kan ændre sig til irritationsmomenter. Vi kan risikere at vokse fra hinanden, det vil sige at den ene udvikler og forandrer sig, mens den anden ”står stille” eller ”sidder fast”.

Essensen af et godt parforhold er, at man er gode til at lytte til hinanden. Virkelig at høre, hvad den anden siger, til forskel fra hvad man tror vedkommende siger. Kommunikationen er livsnerven i alle former for relationer mellem mennesker. Det kræver færdigheder, medfølelse og forståelse at kunne kommunikere ordentligt med andre mennesker. Det kommer ikke af sig selv, men skal læres.

Når ægtepar/kærestepar kommer i min klinik for at få hjælp, fordi udfordringerne er blevet for store, understreger jeg altid, at jeg ikke kan løse nogen som helst problemer. Hvad jeg derimod kan gøre, er at hjælpe dem med at forbedre deres kommunikation, så de selv kan løse problemerne. Det handler om, at de får lejlighed til virkelig at se og forstå den anden part. At kunne se igennem deres egne følelsesmæssige filtre, det vil sige de gamle overbevisninger, som spærrer for udsynet. Når et filter er opløst, ser man tingene i et mere klart lys.

Udfordringer

Alle, der har levet tæt sammen med et andet menneske, har oplevet problemer. Store såvel som små.

Jeg mener, at alle parforholdsudfordringer kommer af to ting:

– Dårlig eller mangelfuld kommunikation
Gamle oplevelser, der stadig forstyrrer

Misforståelser

Der er mange misforståelser mellem kønnene – fordi vi er så forskellige. Mange diskussioner kommer af tidligere erfaringer fra ex’er, hvor man genkender et mønster, og at det tænder ens frustration eller vrede. Det kan have meget lidt at gøre med den nuværende situation, men erfaringerne og ”brillernes filter” forstyrrer den rationelle logik.

Hvordan?

Formålet med parterapi er at bevidstgøre, hvad der foregår mellem de to parter. Det er ikke, hvad der foregår i hver især af dem. Der bliver ikke revet et gulvtæppe væk under den ene eller begge to.

Parterapeuten er ikke en dommer, men en uvildig facilitator/mediator, der stiller spørgsmål og derved sorterer virkeligheden fra overbevisningerne. Det handler ikke om at parterne har ret eller uret, men om at lytte og forstå hinandens forskelligheder.

Læs også www.parforhold-parterapi.dk/parterapi
.

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic