Parforhold parterapi

Motivation og inspiration

dreamstimemedium_23012311Der er stor forskel på begreberne at motivere og at inspirere. I realiteten kan man kun motivere sig selv. Man kan inspirere andre mennesker, men man kan ikke motivere dem. Efter at have ladet sig inspirere af andre, kan man motivere sig selv.

Et eksempel på motivation fra mit eget liv er, at da jeg var 18-årig styrmandselev kom jeg til Lissabon med tankskib, fordi det skulle på skibsværft. Jeg droppede en dag ind på den norske sømandskirke, og sømandspræsten var så venlig at tage sig tid til at snakke med mig. Jeg var på det tidspunkt lidt frustreret over mit liv, og hvad man i den alder skal gøre. Pludselig i samtalen sagde han noget, jeg aldrig glemmer: ”Hvis jeg var dig, ville jeg lære spansk, for det vil du få brug for altid og alle steder”. Dette mejslede sig ind i mit sind, så da jeg kom til Danmark igen, købte jeg et spansk kursus bestående af nogle kassettebånd og lærebøger. Jeg gik ivrigt i gang med kurset, men det viste sig at være næsten håbløst at lære spansk på denne måde.
Efterfølgende kom jeg på Askov Højskole på en vinterophold, og der mødte jeg en pige, som anbefalede mig at tage på den sprogskole i Spanien, hun selv havde været på. Da jeg var færdig med højskoleopholdet, brugte jeg tre ferier i Malaga på at sidde på skolebænken og lære spansk. Fem dage om ugen, fire timer om dagen. Om eftermiddagen og aftenen var jeg i byen med mine forskellige spanske venner, og allerede efter tre måneder talte jeg sproget flydende. Hver eneste måned i Malaga på sprogskolen kostede mig næsten tre måneders styrmandselevhyre.

En del af mine studiekammerater i Malaga var blevet sendt derned af deres forældre, som havde betalt alt, og jeg opdagede lynhurtigt, at disse mennesker ikke var særligt motiverede til at lære sproget. I frikvartererne sad de og snakkede med hinanden på deres eget sprog, og efter skoletid var de kun sammen med deres egne.

Jeg var derimod meget opsat på at få så meget for mine penge som muligt, fordi jeg selv havde investeret så meget og knoklet for at opnå det. Faktisk oplevede jeg samme situation på højskolen, hvor jeg også selv havde betalt hele opholdet.

Efter Malaga var jeg tre gange i Barcelona á en måneds varighed, fordi jeg ville udvikle mit spanske, og fordi jeg godt kunne lide at være i Spanien. Måden jeg kom derned på de forskellige gange var både at blaffe med tilfældige bilister, at tage bussen, toget og med fly. Rejsen skulle bare gøres på den billigste og bedste måde.

Hvis ikke sømandspræsten i Lissabon havde inspireret mig på den rigtige måde, på det rigtige tidspunkt, og jeg ikke havde været top-motiveret, så havde jeg helt sikkert aldrig lært at tale spansk. Jeg lærte at kæmpe, for at opnå det, jeg gerne vil have.

IMG_0588Jeg er lige kommet hjem fra min årlige Hærvejsvandring på 300 km fra Viborg til grænsen, og igen i år var jeg igennem byen Askov, hvor jeg naturligvis var inde og kigge på højskolen. Jeg har masser af gode minder fra den skole for næsten 40 år siden med alt hvad jeg lærte og oplevede: Filosofi, foto, engelsk litteratur, vævning, keramik, mediekundskab, astronomi, korsang og meget mere. Endvidere var der hele det sociale aspekt og dannelsesrejsen. Alle burde tage et højskoleophold mindst en gang i deres liv.
Igen var det min egen motivation, der drev mig til at ville lære noget nyt og suge til mig. Det er min påstand, at det er et valg, hvor meget man vil have ud af livet.
Selvfølgelig kan man være så uheldig, at ens arbejdsgiver (eller ens forældre eller kommunen) betaler alle udgifter for én, men så er risikoen for, at man ikke får noget særligt ud af det desværre meget stor.

En af mine venner var ansat i et firma, hvor hun blev sendt på kursus. Hun fortalte mig, at hun var meget fortørnet over, at der om aftenen ikke var fri bar. Senere blev hun selvstændig, og skulle igen på kursus. Nu var situationen pludselig en helt anden for hende. Hun var bestemt ikke indstillet på at betale for fri bar på kursusstedet, og spiritussen ville også fjerne fokus fra det, der skulle læres næste dag. Så da hun senere igen fik lønnet arbejde, var hun nu meget taknemmelig over de kurser, hendes arbejdsgiver sendte hende på.

Hvis du selv har kæmpet dig frem til det, du vil have, så er sandsynligheden for at du får mere ud af det, betydelig større, fordi din motivation er højere. Det viser sig også ofte, at pap-forældre og anden-gangs-ægtefolk er bedre, fordi de ikke længere tager noget for givet.

Men hvad gør du så, hvis du er fortvivlet over, at dine børn eller medarbejdere eller ægtefælle er gået fuldkommen i stå, og at du selv har fuld fart på og gerne vil det bedste for de andre?

Det absolut eneste, du kan gøre, er at inspirere. Det vil sige at du med dit personlige eksempel viser, hvad det er, der kan gøres. Hvis du vil have at dit barn skal spille ukulele, så start med at gå til spilleundervisning selv, og vis tydeligt at du elsker det og synes det er sjovt. Så er der større sandsynlighed for at barnet også vil være med. Det har jeg selv gjort med min egen datter. Hvis du gerne vil have, at din partner kommer op i omdrejninger, så sørg for at du selv har det sjovt og udvikler dig. Kig på dine egne overbevisninger og forventninger. Ros alle fremskridt, i stedet for at beklage dig over det, der ikke fungerer. Gå foran som det gode eksempel, i stedet for at presse på, for det kan nemt have den modsatte effekt. Gør det sjovt for andre – og dig selv. Hav det selv morsomt, og vis dem, du elsker, hvad det er, der er godt.

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic
Nyttige links om parforhold