Spring til indhold

Ti måder at undgå skænderier på

I ethvert godt parforhold er der konflikter og højlydte meningsudvekslinger

 Dette kan ikke undgås, når mennesker er tæt sammen. Imidlertid er der forskel på en lille konflikt og et voldsomt skænderi. Hvis man først er gået i gang med at fornærme og ydmyge hinanden, er skænderiet ikke konstruktivt og rensende, men kan blive ødelæggende og uværdigt, den ene eller begge parter kan føle sig krænket, angrebet og/eller svigtet.

Der er ikke noget i vejen for et godt skænderi (eller højlydt meningsudveksling) en gang imellem. Det får små irritationsmomenter, som i hverdagen ligger under bagatelgrænsen, frem i lyset og renser luften, hvilket kan forhindre større problemer senere.

1:37 minutter (undskyld at lyden er så dårlig. Det er en gammel video)

 
Klik her for at se flere anmeldelser

Gode råd

Her er ti gode råd til at undgå det destruktivt skænderi:

1. Undgå fornærmelser

Ligegyldigt hvad I skændes om, må du aldrig fornærme din ‘modstander’. Selv en lille fornærmelse kan forstærke skænderiet, så det bliver til en kamp. Selv om emnet er jeres forhold, så prøv alligevel at fokusere jeres opmærksomhed på den problematiske situation, snarere end på jer som personer.

2. Forhold dig så roligt som muligt

En god måde at undgå at skænderier udvikler sig, er at bevare roen. Selvfølgelig kan dette virke som en rød klud foran en tyr på mennesker, som har et hidsigt temperament. Hvis du er opmærksom på hvert eneste ord, din ægtefælle siger, vil du have lettere ved at styre dit iltre temperament.

3. Pause

Det kan blive nødvendigt at stoppe op og måske gå et andet sted hen, hvor du ikke kan se din ægtefælle – i det mindste et par timer. Men denne metode er ikke helt ufarlig, og I skal efterfølgende sørge for at løse problemerne så hurtigt som muligt.

4. Tag ansvar

Find ud af hvad det er for situationer, der starter konflikterne. Når I har det godt sammen, kan du stille og roligt tale med din partner om, hvad problemet er.

5. Tal kun en ad gangen

Dette er en enkel og effektiv metode. Du skal simpelthen lære enten at tale eller at lytte til din ægtefælle. Dette vil udvikle sig til en konstruktiv samtale i stedet for råberi i munden på hinanden.

6. Stopsignal

Konflikter i parforhold kan føre til sex - hvis de håndteres godtDet vil være klogt at have en eller anden form for hvidt flag, som den ene af jer kan hejse, og som den anden genkender. Det kan være en sætning eller et tegn, der er tydeligt. Når I har standset op, og tænkt jer om, kan I bagefter skændes videre – men det mest sandsynlige er, at I ikke fortsætter.

7. Sex

Måske har du lagt mærke til, at efter et godt skænderi er sex med din partner vidunderligt. Måske er luften renset, så der er bedre plads til følelserne, som er en forudsætning for god sex.

8. Pas dig selv

Sørg for at have nogle interesser for dig selv, og at I en gang imellem planlægger aktiviteter  hver for sig. Når du er sammen med andre mennesker, får I en pause fra hinanden, og det kan være med til at mindske stressen, og øge den positive spænding mellem jer.

9. Fastsæt frister

Hvis I har uoverensstemmelser, så aftal så vidt muligt et specifikt tidspunkt at drøfte dem på. Det kan være når I bliver alene, eller når der på anden måde er ro omkring jer, uden at I er trætte.

10. Gå i parterapi

Få dog løst problemerne. I havde jo selv gjort det for længst, hvis det havde været let, så måske skal der en håndsrækning til udefra, for at kunne få gjort det besværlige, kunstige og unaturlige. For at noget andet, end det, I har haft indtil nu, skal I nok gøre noget andet, end det, I har gjort hidtil – og det er selvsagt besværligt og alt muligt andet ufedt.

  • Brandslukkende” parterapi kan tage brodden ud af alvorlige situationer.
  • Vedligeholdende parterapi med jævne mellemrum af for eksempel 3-6-12 måneder vil kunne forhindre de største misforståelser og gnidninger imellem jer.

Og sidst, men bestemt ikke mindst … Husk, at konflikter er en del af parforholdet. Lær at håndtere dem på den bedste måde, så de kan blive kilden til gensidig forståelse og respekt. Konflikter ”tager dampen af kedlen” og får ting frem i lyset, som ellers ville være skjulte – og det er jo ikke så ringe endda!


Links til fire andre områder inden for parforhold:

Et godt parforhold

Kommunikation i parforholdet

Misforståelser i parforholdet

Krise i parforholdet


Links til andre artikler om kriser i parforhold (de seks af dem ses herunder):

Keywords:Description:

Afhængighed

Anerkendelse

Ansvarsfordeling

At slå

Bekymringer

Jaloux

Jalousi

Det værste

Tro

Bank

Konflikt

Vrede

Skænderi

Undgå skænderier

Udfordringer

Klik på linket herover for at hoppe direkte til artiklen
Brug F5-tasten (eller genopfrisk siden) for at se andre artikler


Klik her for at se hvordan jeg arbejder med mine klienter. Jeg har en meget struktureret plan i 5 trin.

.


.