Spring til indhold

Hvordan kan man spare penge…?

 Er jeres økonomiske råderum lidt trængt?

Eller leder I efter nye idéer til at få de penge, I har, til at strække yderligere?

Her er syv gode råd til at spare penge:

1) Overblik. Opret et regneark og skriv i én uge samtlige jeres udgifter ned – store som små.
De fleste mennesker bruger med lethed 24.000 kr. om året på småindkøb, og man kan forundres over, hvad pengene er blevet brugt til. Notér hver en øre I bruger, og I vil få mulighed for at identificere mængden af jeres ”nice to have, not need to have” indkøb.
Bevidstheden alene kan kanalisere nogle udgifter over i noget mere hensigtsmæssigt (”need to have”).
Nogle økonomer påstår, at man kan spare op til 3.000 kr. om året ved blot at lægge husholdningspengene i en krukke, enten hver aften eller hver uge.
Beløbet skal række til samtlige indkøb i en bestemt periode, fx en uge eller måned.

2) Frokost. Medbring en madpakke til frokost på arbejde. En madpakke vil formentlig være billigere end køb af kantinemad. Ved at drikke vand fra hanen i stedet for sodavand og kaffe kan I spare mange penge – og få et sundere liv.

3) Rengøring. Gør selv rent i stedet for at betale andre for at gøre det.

4) TV. Fjernsynskiggeri æder jer levende! Så skær denne penge-sluger væk.
Her er problemet med fjernsynet – set fra en økonomisk synsvinkel:
a) TV-kiggeri gør jeres hjerne passiv og doven, så I ikke får klaret de nødvenige gøremål, som skal gøre jer i stand til at komme derhen i jeres liv, hvor I gerne vil være. Inaktivitet koster jer penge, også selv om I ser tv ”gratis”.
Jeg kender en, som havde en interessant måde at bryde TV-vanen på. For tyve år siden vurderede han og hans familie, at de brugte for meget tid foran fjernsynet. I et forsøg på at bryde vanen satte de en sparebøsse oven på fjernsynet, og for hver halve time, de så fjernsyn, puttede de en krone i sparegrisen – til velgørenhed! (I kan vælge at sætte beløbet op til 10 kr. pr. person pr. halve time, for at matche prisudviklingen). Efter reglen var indført, opdagede de, at der egentlig ikke var særligt meget fjernsyn, der var værd at se.
Hvis I er TV-afhængige og vælger at sparegrisens indhold skal bruges på noget specifikt til jer selv, kan dette blive et betragteligt beløb på årsbasis.
b) Lad være med at leje videoer. Hvor mange gange har I ikke spildt penge på dårlige film, eller måske lejet så mange, at I ikke kunne nå at se dem alle sammen inden for låneperioden? Lån i stedet videoen på biblioteket eller af jeres venner.
c) Drop kabel-TV, antenneforening og dyre programpakker. Hvor meget har I tjent på en antenneforening for nylig, og hvor meget har den kostet jer?
d) Lige meget hvad I gør, så lad være med at erstatte jeres nedsatte TV-forbrug med biografbesøg. Det vil være en dårlig og dyr erstatning.


Klik her for at se flere anmeldelser

5) Shopping. Begræns den tid I bruger på shopping. Hold helt op med at kigge i kataloger med ”det vil jeg gerne have”-ting og hold op med at ”vindue-shoppe”. Dermed bliver mængden af fristelser færre, og I sparer penge.
Før I køber noget nyt, så spørg jer selv:
a) Behov. Behøver vi virkelig dette? Vil det gøre os lykkeligere og bringe os tættere på vores mål?
b) Kontant. Hvis svaret er ”ja”… kan I så betale kontant i stedet for på afbetaling? Kunne I få det billigere et andet sted? Har I overvejet at gå på auktion, loppemarkeded eller lede efter andre muligheder?
c) Udsættelse. Fra I mærker behovet for at købe noget bestemt, vil det være en god idé at vente 24 timer, til I reelt beslutter jer. Når de 24 timer er gået, er ”behovet” måske ikke så stort alligevel….
d) Billigere. Undersøg, om der er billigere alternativer til det, I vil have, i stedet for at købe nyt.

6) Bilen. Drop fitness-klubben og hop på cyklen i stedet. Undgå så vidt muligt at bruge bilen. Selv om benzinen kun udgør en lille del af bilens udgifter, vil dette være med til at hjælpe jer med at spare penge. Hvis I virkelig skulle spare penge på bilen, skulle I sælge den – hvis det er muligt. Typisk koster en bil cirka 4.000 kr. om måneden inklusive reparationer, forsikringer, afskrivning – uanset hvor ny eller gammel den er.

7) Gamle ting. Den sidste udvej er måske den hårdeste. Jeg vil foreslå, at hvis I virkelig behøver penge, så afhold et privat loppemarked udenfor jeres dør, med alt jeres l… – jeg mener jeres antikviteter – eller tag jeres ting med hen til det lokale loppemarked. Enten kan I sælge tingene selv, eller I kan holde øje med, hvem der sælger den type ting, I har, og så lad vedkommende sælge dem for jer. Selvfølgelig vil I tjene mest ved at sælge dem selv, men det andet er en mulighed. Et alternativ er marskandiseren, som vil købe jeres ting og sælge dem videre.
Hvad kunne I sælge? Her er nogle forslag:
a) Apparater. Hvad med jeres anden og tredje radio? Eller fjernsyn nr. 2 eller 3? Eller den andet og tredje videomaskine?
b) Malerier. Malerierne på væggene eller på loftet / i kælderen?
c) Værktøj. Det dyre værktøj i hobbykælderen, som I alligevel aldrig bruger, men som I mener hører hjemme i ethvert gør-det-selv-hjem?
d) Maskiner. De brugte maskiner (vaskemaskine, græsslåmaskine, osv) som stadig virker, men som bare står ubrugt i garagen, fordi I har købt nyt?
e) Børnenes ting. Børnenes brugte cykler, som de er vokset fra og derfor ikke længere bruger?
f) Børnenes videospil, som de er vokset fra at spille?
g) Hvad med børnenes brugte legetøj, bamser, tøj, og andre børneting, som ikke længere er interessant for dem?
h) Babyalarmen, I brugte til at høre jeres barn snorke?
i) Bøger, som I har samlet gennem en årrække, men som I ikke har fået læst?
j) Jeres motionsapparater, som nærmest er ubrugte?
k) Computer. Hvad med at sælge de ekstra computer-dimser, som bare ligger og samler støv, fordi I ikke bruger dem?
l) Festtøj. Måske jeres gamle sko eller tøj og festtøj, som muligvis på en eller anden måde er skrumpet gennem årene?

.

Ovennævnte syv punkter kan hjælpe jer med at spare penge og omsætte nogle ting, som kunne skaffe jer penge til en periode af jeres liv, hvor I har brug for det. – Eller bare for at få ryddet op. Dét i sig selv giver ny energi og luft.

Denne øvelse kunne samtidig vise jer, om der er ting i jeres liv, I kan gøre enklere og klarere for jer selv. Måske vil det helt ændre jeres liv og parforhold til noget bedre???

Har I hørt, at når forandringens vinde blæser, er der nogen, der bygger vindmøller, og andre, der bygger læskure. At rydde op i sine ting, at spare udgifter og forøge indtægterne er det samme som at bygge vindmøller, når det stormer. Hvis I står og mangler penge, kan I vælge, om I vil føle jer som ofre – eller om I vil føle, at der åbnes nye muligheder i jeres liv. Valget er jeres!