Spring til indhold

Hvorfor det er nødvendigt at øve sig

 Det siges, at øvelse gør mester…..

Når man lærer et nyt kommunikationsværktøjer i parforholdet (eller lærer noget nyt alle andre steder også), er der flere grunde til, at det i begyndelsen er vigtigt at øve sig i dem, så de kan bruges fornuftigt, uden at man behøver at tænke sig grundigt om, hver gang man skal bruge dem.

Her kommer syv af de væsentligste grunde:

øve sig

1) Forskning peger på at det tager omkring 10.000 timer at lære at mestre noget.
Uanset om det er et nyt sprog, et nyt instrument, en ny sportsgren – eller parforholdet.
For at mestre en ny færdighed, kræver det formentlig kun 2% talent, men 98% vedholdenhed.
Princippet er, at ligegyldigt hvad du skal lære, eller hvilket problem du skal løse, så skal der træning og øvelse til.
Du skal ofre både tid, energi, ressourcer, fokus og viljes-kraft – måske det hele på een gang.

2) Man skal øve sig, for at strategierne og redskaberne kan blive til gode vaner. Og der skal øves mange gange, for at det er dét, man automatisk gør, når livet spidser til. At man ikke alt for let falder tilbage i de gamle adfærdsmønstre og uhensigtsmæssige vaner.

3) Man skal gentage noget igen og igen mange gange for at omprogrammere sig selv (og sin partner). Når I har øvet jer tilstrækkeligt mange gange, vil det være ligesom Pavlovs hunde med de betingede reflekser. Når en klokke ringede, begyndte hundene at savle, fordi de mange gange i forvejen havde vænnet sig til, at klokken betød mad.

4) Det er vigtigt først at øve sig på “ufarlige emner”.
Da jeg i sin tid sejlede som styrmand, havde vi hver eneste lørdag formiddag brandøvelse. Men i løbet af de 12 år, jeg sejlede, har jeg kun oplevet brand om bord to gange. Alligevel øvede vi os en gang om ugen hver eneste måned, hvert eneste år. Det blev til rigtigt mange gange. Og vi øvede os på ufarlige ting.
Eksempelvis legede vi, at der var ild i kabyssen eller maskinrummet – uden at vi tændte rigtig ild.

5) Når vi øvede os i brandslukning (og skibsforlis og mand-over-bord), opbyggede vi dels nogle færdigheder for os selv, men mindst lige så vigtigt opbyggede vi også tillid til hinanden. Når man går frem mod flammerne, skal man være sikker på, at makkeren bag ved følger efter og ikke bare løber sin vej, fordi han bliver bange.

6) Når man har øvet sig rigtigt mange gange sammen, vil der herske en tryghed i den måde, man kommunikerer på. Der kommer ingen overraskelser eller noget, der kunne minde om bagholdsangreb. Man tør være sårbar og lytte for at forstå. Og når man har øvet sig, bliver man god til ikke at lyde kritiserende eller bebrejdende i partnerens ører.

7) Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt, at man øver sig i DET RIGTIGE. Altså siger de mest hensigtsmæssige ord i den mest rigtige rækkefølge. Eksempelvis lader være med at bruge ordet “DU” – med mindre det er i forbindelse med “Jeg elsker dig” og “Hvor er du dejlig”.
Det er også vigtigt at man først starter med en indledning, og til sidst slutter med en afslutning.
Hvis man ikke har forstået instruksen eller værktøjet korrekt og under øvelserne igen og igen bruger det forkert, vil det naturligvis ikke virke ordentligt, når det rigtigt går løs.
Strategierne, færdighederne og værktøjerne skal under supervision i parterapien rettes til, så de virker efter hensigten. Det gælder både med brandøvelser til søs, og det gælder med kommunikationen i parforholdet.

1:46 minutter


Klik her for at se flere anmeldelser
Struktur og rækkefølge

Der er en bestemt struktur og rækkefølge i læring af nye vaner.
For at ændre sine indgroede vaner, skal man først bevidstgøres om, hvad man gør forkert.
Dernæst skal der læres nye strategier og kommunikationsværktøjer,
og til sidst skal det hele bankes godt fast, så de bliver til nye gode vaner.
Ellers kan man risikere lynhurtigt at falde tilbage i sine gamle (destruktive) mønstre og vaner.

Amatøren øver sig, til han/hun kan gøre det rigtigt.
Den professionelle øver sig, til hun/han ikke gør det forkert mere.

Dette er nogle af grundene til, at jeg, på basis af min mangeårige erfaring som par-coach og -terapeut, kun arbejder i Forløb med mine klienter. Det kræver en indsats over en periode at forandre dårlige vaner til gode vaner. Det er lidt ligesom at lære et nyt sprog. Det kræver også en ikke-ubetydelig indsats med indlæring, øvelser og gentagelser sammen med en person/lærer/supervisor, der både véd, hvad der skal gøres, og hvordan det skal gøres.


Psst… Gør som flere end 1.700 andre besøgende på denne hjemmeside om parforhold allerede har gjort.Tilmeld dig mit nyhedsbrev, som trin for trin vil vise dig, hvordan du får dig det parforhold, du ønsker dig og længes efter.


Hvis man vil HAVE noget andet, end dét, man hidtil har haft, bliver man nok nødt til at GØRE noget andet, end dét, man har gjort indtil nu. Og dette ANDET er pr definition blandt andet ukendt, svært, kunstigt og langsommeligt. For hvis det havde været kendt og let, havde man jo nok gjort det for længst, mon ikke?


Læs nogle klient-udtalelser her:


Feedback fra klienter
Se klienters erfaringer og udtalelserGoogle anmeldersiderne vedrørende parterapien ved at klikke på desktop (hvis du sidder ved en computer) eller på mobil (hvis du har en mobiltelefon), samt på www.parforhold-parterapi.dk/udtalelser, som er anbefalinger sendt direkte til mig af klienter.

Se også andre klient-erfaringer med parterapi på www.parforhold-parterapi.dk/anbefalinger


“Jeg dyrker masser af motion, men det er mit helbred ikke blevet bedre af.
Den første dag i måneden løber jeg 42 kilometer, og resten af måneden er jeg totalt smadret.
Så jeg tror ikke, at motion er godt for helbredet.”

“Jeg har gået i parterapi, men det er mit parforhold ikke blevet bedre af.
Vi var der en enkelt gang og fik nogle gode råd, som lød meget fornuftige. Men til trods for det, bliver min partner ved med at være sur og umulig.
Så jeg tror ikke, at parterapi er godt for parforholdet.”