Parforhold parterapi

Tillid i parforholdet

Tillid i et forhold

Succes med relationer mellem mennesker er baseret på en række forskellige faktorer, såsom blandt andet tillid, tiltrækning, bølgelængde og tiltro – og hvert af disse områder påvirkes væsentlig for begge parters vedkommende af graden af deres egen selvtillid, og at man kan stole på hinanden.

Når du har selvtillid, føler du dig godt tilpas, har overblik og overskud, og du er også mindre tilbøjelig til at rode dig ud i problemer.

Hvordan skaber man tillid?

dreamstimemedium_28703221Tillidsproblemer i parforholdet løses ikke med et snuptag. Det kan være temmelig komplekst. Der er mange typer relationer mellem mennesker, fx mand/kvinde, forældre/barn, mellem arbejdskollegaer, venner og mange andre. Opbygning af tillid kræver viden, viljestyrke og tålmodighed.

Mennesker er grundlæggende sociale væsener. De har brug for fysiske, fysiologiske, følelsesmæssige og intellektuelle interaktioner med hinanden. Der er forskellige grader af interpersonelle forbindelserne, fx et afslappet forhold, en intim relation, forretningsforbindelser og andet.

Tillid indebærer, at man tør give slip, det vil sige ikke at være i kontrol med alt, hvad der foregår.

I et parforhold er opbygning af tillid i relationen særlig vigtig. Der er fysisk og følelsesmæssig kontakt og intimitet. Parret ønsker at kende hinanden indgående og stole på hinanden.

Nøgleordet i tillid er pålidelighed. Du skal løbende udvikle denne egenskab for at kunne opbygge tillid i jeres parforhold. Du skal være pålidelig, for at din partner kan få tillid til dig – og vice versa.

Overvej et øjeblik følgende udsagn:

  • Vil du være tro mod mig?
  • Vil du være der for mig?
  • Vil du være ærlig over for mig?

Og for kvindens vedkommende:

  • Vil du beskytte mig?

Hvad gjorde disse udsagn ved dig? Var der et af dem, der påvirkede dig mere end de andre? De har alle noget med tillid i et parforhold at gøre.

Opbygning af tillid er ikke kun ord eller en hensigt. Man kan ikke købe tillid. Du er nødt til at optjene tillid. Der er ikke nogen hurtige genveje. Du skaber tillid gennem dine handlinger, og den måde du er på. Disse handlinger eller aktiviteter skal være konsekvente og gentages igen og igen.

Hvis du allerede er i et parforhold, bør du hele tiden arbejde på at opbygge endnu mere tillid i dette forhold. Tillid er det grundlæggende fundament, for at dit forhold kan vokse og blomstre. Det er som penge i banken til dårligere tider. Uden fundamentet, vil dit forhold ikke være stærk nok til at klare de udfordringer, der helt sikkert kommer i livet.

Hvordan opbygger man tillid i parforholdet?

Der er tre vigtige områder, du skal give fokus, for at du kan bygge tillid op. Det handler om grænsesætning og forventninger.

1) Dig selv og dine grænser

Det er meget vigtigt, at du kender og respekterer dine egne grænser. Når du gør dette, vil du sjældent ende i situationer, hvor du bliver overvældet og er nødt til at kæmpe. At kunne sætte sunde og passende grænser over for sin ægtefælle, sine børn, kollegaer, kunder og alle mulige andre, handler om selvtillid og personlig udvikling. I øvrigt er det altid godt at være opmærksom på mulighederne for at udvide sin tryghedszone, dvs. at flytte sine grænser i overensstemmelse med hvad man har det godt med. En vellykket personlig udvikling indebærer, at man langsomt, men sikkert, udvider sin tryghedszone, så selvtilliden vokser.

2) Andres grænser

Lige som du skal anerkende og respektere dine egne grænser, skal du også anerkende og respektere andres grænser. Dette er ikke altid nemt. Mange mennesker har desværre ikke veldefinerede personlige grænser og kan derfor let blive krænkede og sårede. Det kræver empati, menneskekundskab og livserfaring at kunne respektere andres grænser.

3) Forventninger til andre

dreamstimemedium_21794943I dag lever mange mennesker med tårnhøje forventninger til sig selv og til andre. Både fysiske og ikke-fysiske forventninger. Urealistiske forventninger kan være brændstof til ubalancer, konflikter, stress og helbredsmæssige udfordringer. Lad være med at forvente noget af andre eller dig selv, som der ikke kan leves op til. Når vi er sammen med andre mennesker, skal vi være klar over, hvem de er, og hvad de er i stand til. Hvis vi fx ved, at en person aldrig kommer til tiden, skal vi ikke forvente, at det pludselig sker, næste gang vi ønsker at møde vedkommende. Tag dine forholdsregler, så du ikke selv kommer i klemme. Hvis jeg skal møde en samarbejdspartner, som jeg véd konsekvent kommer for sent, sørger jeg for at vi mødes, hvor jeg ikke behøver at vente på ham. Det vil sige et sted, hvor jeg i forvejen er i gang med noget, som jeg kan afbryde, når han endelig dukker op. Selvfølgelig kan folk forandre sig, men man bør kun ændre sine forventninger, når beviserne på de nye ændrede egenskaber hos personen er meget markante. Du skal forvalte dine forventninger fornuftigt – både i forhold til dig selv og til andre.

Tillid i parforholdet

Hvordan genopretter man tillid? Tilliden i dit parforhold kommer primært inde fra dig selv i form af selvtillid, grænsesætning og forventningsafstemning. Hvis du føler, at tilliden ikke er til stede, må du i første omgang kigge indad og granske dine egne holdninger og overbevisninger. Hvis du, efter at have arbejdet med dig selv, stadig savner tillid og nærhed i dit parforhold, vil parterapi måske være løsningen for jer. I parterapi vil I primært få mulighed for at forbedre kommunikationen med hinanden, således at misforståelser udryddes, grænser sættes, forventningerne er mere i overensstemmelse med realiteterne, tilliden til hinanden bygges op, og at I selv er i stand til at løse jeres egne problemer.
.


7 vaner

Ny bog: “7 vaner, som ødelægger parforhold – og hvad I kan gøre for at ændre dem!”

Mange par oplever udfordringer i deres parforhold
Alt for mange par!
Alt for store udfordringer!
Alt for mange brud!

Tre af bogens syv problem-områder er:
1. Mangel på kommunikation
2. Fokus på tid og kvalitet
3. Uindfriede forventninger

Klik her for at få bogen om de 7 dårlige vaner i parforhold helt gratis.

 

Se også Genvind tilliden til din partner og Tillid, tryghed og respekt for hinanden.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic