Parforhold parterapi

Hvad er idéen i at gå i parterapi?

“Jeg tror ikke længere på vores parforhold”

dreamstimemedium_32905690Denne kommentar har jeg efterhånden hørt nogle gange. Her er mit svar:

Uanset om I vælger at blive sammen som par, eller I vælger at gå hvert til sit, er det en god idé at lære parforholdets færdselsregler at kende. Det vil I få brug for, uanset om i forbliver sammen eller går hver til sit. Hvis I ikke får lært færdselsreglerne og overholder dem, så skal I alligevel starte forfra næste gang, og med stor sandsynlighed igennem de samme udfordringer en gang til. Og igen. Og igen. Derfor kan I lige så godt lære dem nu….

Alle steder er der grundlæggende regler, der skal læres, efterleves og overholdes. Det gælder ikke mindst i parforholdet. Disse regler er eksempelvis respekt for hinanden, accept af forskelligheder, og at ens partner ofte har andre behov end én selv, dvs. man skal give partneren noget andet, end hvad man selv gerne vil have. Definitionen på kærlighed er, at man vælger at give sin partner det, partneren gerne vil have, og når begge gør det, så oplever og mærker begge to kærligheden.

Det vil være en god idé at lære at udtrykke sig på en hensigtsmæssig måde, så man bliver hørt, forstået og respekteret. Når noget går galt, er det tit kommunikationen, der er mangelfuld, uhensigtsmæssig eller direkte destruktiv. Mange mennesker har aldrig lært at kommunikere ordentligt med det modsatte køn. Imidlertid er det i relationen med partneren (og samværet med børnene), at vi lærer allermest. Hvis vi på et tidspunkt alligevel har besluttet os for at blive kæreste med en anden person, så er der noget i dette menneske, som man har brug for at lære af. Og det er af udfordringerne, irritationsmomenterne og fejltagelserne man lærer allermest af.

Det er min erfaring, at det ofte viser sig, at når uoverensstemmelserne på en professionel måde bliver synliggjort, og at det dermed bliver tydeligere, hvad det er, der foregår mellem parterne, så kan kærligheden genfindes, og man bliver i stand til at leve sammen på en ordentlig måde med tillid, tryghed, respekt for hinanden, god sex, nærhed, kærlighed og hvad der ellers høre til et godt parforhold. Ikke mindst for børnenes skyld er det godt at have et kærligt parforhold, så de kan lære, hvordan det skal gøres, når de selv skal til at danne par.

.

 

Bøger om parforhold
7 vaner Frihed med bedre parforhold Partner for livet
Følg på de sociale medier
Videoer
Klik her for at se en række videoer med eksempler på parterapi
Gratis uddrag
fra en af mine bøger


Gratis bog, checklister, tips og nyheder.

New Graphic