Nytårsritualer

dreamstimemaximum_15029830I forbindelse med nytåret har jeg i mange år haft nogle ganske bestemte traditioner og ritualer sammen med min familie.

Årets sidste dag, den 31. december, reflekterer jeg sammen med min partner over året, der er gået. Måned for måned, person for person, emne for emne, projekt for projekt:

– Hvad vi hver især har opnået og nået

– Hvad der har gjort mest indtryk på os, og hvad der har haft størst betydning for os

– Hvad der gik godt, og hvad vi vil gøre bedre næste år

Senere – og det er enten i løbet af dagen, eller når vi har spist nytårsmiddag efter Dronningens tale i TV – sidder hele familien samlet, hvor vi hver især skriver henholdsvis vores mål og vores byrder (udfordringer og uhensigtsmæssig adfærd, fx utålmodighed, negativitet osv) på to forskellige stykker papir. Bagefter tager vi en kopi af, hvad vi har noteret, så vi næste år kan huske, hvad der blev skrevet.

Lige før midnat går vi uden for i haven, hvor der sker følgende:

Først bliver papirerne med byrderne brændt af på jorden, mens vi i tankerne opløser dem.

Papirerne med målsætningerne er blevet klistrer rundt om en mega-stor nytårsraket, som vi sender til vejrs (ud i universet) med vores ønsker om en god og lykkelig fremtid, hvor vores mål bliver nået. I tankerne forestiller vi os dette.

Næste dag, nytårsdag, den 1. januar, har vi også nogle bestemte traditioner:

Fremtidsplanlægning 12 måneder frem! Måned for måned skriver vi op, hvad vi planlægger og forventer at gøre i det kommende år. Når vi har gjort det hver især, gør vi det derefter sammen. På den måde kan vi inspirere hinanden og koordinere vores mål.

Derefter finder billeder af det, vi gerne vil. Enten fra blade og magasiner, vi har samlet i løbet af året, eller billeder fra Internettet. Når billederne er printet ud, bliver de fordelt i nogle bunker. Én fælles bunke og én til hver af partner, børnene og mig. Billederne fra den store bunke bruger vi til vores fælles collage, som er et stykke karton på lidt mindre end 1×1 meter. I filmen ”The Secret” hedder det et Visison Board. Vi snakker om hvor på collagen billederne skal sidde, og derefter klistrer vi dem på med lim. Der er på Vision Board’et områder med parforhold (i midten), sundhed, velstand, oplevelser, ting osv.

Bagefter laver vi hvert vores personlige Vision Board med billederne fra vores egen bunke. Disse collager repræsenterer det, vi selv personligt ønsker at have fokus på det kommende år.

Alle billedcollagerne hænger vi op i vores respektive soveværelser. Det betyder, at vi hver dag hele året igennem kan se, hvad det er, vi gerne vil nå og drømmer om – både privat og erhvervs-/karriere-mæssigt.

De gamle billedcollager fra de foregående år gemmer vi på loftet.

Det er vigtigt at understrege, at for at få en god oplevelse ud af det, er forberedelse altafgørende. Uden forberedelse kan man risikere frustrationer, skuffede forventninger og lignende. Dels skal der lægges energi i, at det er dette, man vil. Alle familiemedlemmer skal vide, hvad de går ind til, og hvad de kan få ud af det. Hovsa-initiativer i sidste øjeblik, hvor man tilfældigt finder på et eller andet, duer ikke. Det kan godt være, at man slipper godt fra det det første år, på grund af nyhedens interesse, men hvis det gentager sig, vil folk efterhånden falde fra. En del af forberedelsen er at købe pap, limstifter, sakse og tape. De kulørte blade skal være samlet sammen. Det gør heller ikke noget, at de fleste af billederne er fundet i forvejen og samlet i en bestemt mappe på computeren. Så forberedelse er meget vigtigt. Hjernen vil endvidere indstille sig på, hvad der skal ske, så vejen i forvejen er banet. Tryghed og god energi er essentielt for et godt resultat.

Til sidst på dagen laver min partner og jeg en forventningsafstemning med hinanden. Se www.parforhold-parterapi.dk/forventningsafstemning. Det er en god ide at gøre allerede fra starten af parforholdet, og at gentage det hvert eneste år. Sedlen hænger vi op på indersiden af skabsdøren i soveværelset.

Fra en tidligere nytårsaften….

(7:51 minutter) https://youtu.be/3ssU-biFS-8
.

De to dage omkring nytår kan være en fantastisk proces og en god tradition. Prøv det! Det giver stof til eftertanke, og er et par dejlige indholdsrige inspirerende dage, hvor hele familien er samlet om et fælles projekt. Og hvis de ikke vil være med, må du gøre det alene. Husk, at det skal stå enhver frit for at deltage eller ej.

.

 

Written by Mikael Hoffmann
Mikael Hoffmann er fra 1959. Siden 1994 har han drevet selvstændig virksomhed som par-coach, psykoterapeut, rådgiver, foredragsholder og mentor-coach. - Uddannet og certificeret psykoterapeut, samt Havening chok-traume-terapeut. - Mikael coacher og arrangerer workshops, kurser og foredrag i hele landet. - Læs mere om ham på www.parforhold-parterapi.dk/om-mikael-hoffmann